APRÓBOJTORJÁN - Agrimonia eupatoria


Egyéb elnevezései: Párló, agármony, bojtorjános párló, királyné asszony káposztája, patikai párlófű. Odermennig, Ackerminze, Leberklee, Hrepitschek 

Mirigyektől pontozott szára 1 m magasra is megnő. Levelei hosszúkásak, fűrészesek, fonákján szőrösek, aranysárga virágai fürtökben fejlődnek. Termése horgas sörtével van borítva, úgy hogy mellette elhaladva emberre, állatra kapaszkodik.
Hazánkban mindenütt száraz, homokos területeken, vadon fordul elő.
A fiatal szárított növényt használjuk fel, agrimoniae herba. 
Hatóanyaga illóolaj és nyomokban csersav.
A máj- és epe tevékenységét szabályozó. Húgysavas kórhajlam és makacs reuma, a végtagokban fellépő szaggatás esetében (ilyenkor fürdő alakjában). 
Vesekő és vesehomok képződésre hajlamos egyéneknek ajánlják, elsősorban mint megelőzőt. 
inulával és árnikával együtt fehérfolyást csökkentő. (Urbatis) 
Krónikus májbajnál, bizonyos epekő betegségeknél (cholelithiasis) a legrégibb idő óta használják 5 gr fűből 1/2 l vízzel készült főzetét. Igen előnyösen használható, mint női vérzést csillapító, a bélcsatorna és hólyag renyheségét mulasztó házi szer. 
A nők vizelettarthatatlanságánál és a gyermekek ágybavizelésénél (Enuresis nocturna) 4-10 gr 1/4 l vörös borral készült főzetét használjuk. Az egész fű sűrű főzete gégehurut ellen.
Mint elsőrendű torok- és szájöblítővíz is ismeretes, amikor rendesen egyenlő rész zsályafűvel készül belőle főzet, amelyet tengerihagyma-szörppel szoktak ízesíteni. Ezt a főzetet mandulagyulladás és szájpenésznél is adhatjuk. A csecsemő szájpenészénél is apróbojtorjánfű, kerek mályvalevél és szamócalevélből készült teát szoktak felhasználni.
A friss növény kellemes illatú, szárazon szagtalan, íze keserűen fanyar és összehúzó. Népgyógyászati alkalmazását a külső használatban, majd teljes egészében az orvosi gyakorlat is átvette.

Májbetegség és epekőbántalom elleni tea. 
Vegyünk egyenlő részben apróbojtorjánt, 
szagosmügefüvet és 
tavaszi galajt, 
mely fűkeverékből 
egy evőkanálnyit veszünk 
1/4 l vízre; 
főzzük meg és 
naponta 2 csészényit fogyasszunk el.

A szájban képződő daganatok elleni fűkeverék. 
E keverék áll 20 gr zsurlófűből, 
30 gr apróbojtorjánból és 
40 gr feket szederlevélből, 
melyből szabály szerint főzet készül.


A Bach-virágterápia egyik virága:
Agrimony - Apróbojtorján esszencia
Mások elképzelései és külső hatások iránti túlzott érzékenységre
"Az őszinteség virága"
"A látszatharmóniától...A belső békéig"
Kedélyes, vidám emberek, akik szeretik a nyugalmat. A viták és veszekedések lehangolják, kifárasztják őket, így sok mindenről lemondanak azért, hogy mindezt elkerüljék. Gyakran vannak problémáik, zaklatottak, nyugtalanok és gondterheltek, szenvednek testileg-lelkileg, gondjaikat mégis humoros álarc mögé rejtik. Barátként és társként nagyra értékelik őket. Gyakran nyúlnak droghoz vagy alkoholhoz azért, hogy kilátástalan helyzetükből elmeneküljenek, vagy könnyebben, jó kedéllyel viseljék megpróbáltatásaikat.
"Érzem a békességet."
"Őszinte vagyok"
"Megmutatom magam."

A növény részeiTovábbi növények:

Megjegyzések

  1. Az apróbojtorján nagyon hasznos gyógynövény. Csak ajánlani tudom. Van egy gyógynövényes oldal, ahol többet is megtudhatsz róla:
    http://gyogynovenyek.info/gyogynovenyek-betegsegekre/emesztesi-problemak/babakalacs/

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK