FEHÉR ÁRVACSALÁN - Lamium album


Egyéb elnevezései: holt csalán, árvacsalán
A 40 cm magas, Ázsiában és Európában, a mediterrán tájak kivételével, igen elterjedt fehér árvacsalán évelő, lágy szárú növény. Szögletes szára szőrös, üreges. Fűrészes élű, szív alakú leveleinek hónaljában fehér (felső ajkuknál sárgás), álörvöt alkotó virágokat találunk. Erős szagú, kesernyés ízű makkocska termése apró és száraz.

FELHASZNÁLT RÉSZEI

A virágos hajtásvégeket hasznosítják, amelyeket április-májusban gyűjtenek be. A virágokat általában a porzószálak nélkül, azonnal megszárítják, hogy a színük megmaradjon. A fehér árvacsalánt forrázat, tinktúra vagy por alakjában használják fel.

HATÓANYAGA

A növény aktív molekulái a rutozidok (flavonoidok). Tartalmaz még tanninokat, iridoid-glikozidokat, nyálkaanyagot, szaponozidokat és szerves savakat (klorogén- és rozmaringsavat).

A népi gyógyászat régóta használja a fehér árvacsalánt mind légúti, emésztési, mind vizelési és nemi problémák, valamint zúzódás és visszértágulat ellen. Ezek közül néhányra ma is alkalmazzák az árvacsalánt, de a modern orvostudománynak az előbbiek közül több esetben nem sikerült a növény hatását igazolnia. Fontos szerepet játszik az étkezésben is: fiatal leveleit levesben vagy párolt zöldségként fogyasztják. Vigyázat, neve ellenére ne tévessze össze a nagy csalánnal (Urtica dioica)!

GYÓGYHATÁSA

A fehér árvacsalán hatásos a magas vérnyomás ellen, elősegíti a kiválasztást, valamint gyulladásgátló hatású.

FELHASZNÁLÁSA

Az árvacsalán húgyúti és emésztési problémákra (hasmenés, bélgázok, gyomorhurut, felfúvódás), valamint álmatlanság esetén javasolt. Külsőleg a korpa eltávolítására és a fejbőrviszketés enyhítésére alkalmazzák.
A bőr és a nyálkahártya gyulladásaiban is hatékony, és jó gyógyszer a fehérfolyás ellen. A különféle idegi problémák, valamint az emésztő-, a húgyúti és a légzőrendszer gyulladásainak kezelésére és a nyirokkeringés serkentésére ajánlott gyógykészítmények egyik alapanyaga. A virágos hajtásokat fürdők formájában végbéltáji gyulladások kezelésében alkalmazzák.

FIGYELMEZTETÉS!

Mai ismereteink szerint sem káros mellékhatását, sem mérgező voltát nem bizonyították.

ALKALMAZÁSA

BELSŐLEG

Húgyúti problémák 
Teaforrázat: 2 kávéskanál szárított virágos hajtást tegyen 1,5 dl forrásban lévő vízbe, és 5 percig hagyja ázni, majd édesítse mézzel.
Napi adag: 3 csésze.

Hasmenés, álmatlanság
Tinktúra:  30 cseppet keverjen el 1 pohár vízben; naponta 3-6 alkalommal.
Por: legfeljebb 3 g naponta.

KÜLSŐLEG

Bőr- és nyálkahártya-gyulladás
Borogatás: 2 kávéskanál szárított virágos hajtást tegyen 1 dl forrásban lévő vízbe, és 10 percig hagyja ázni. A forrázatba mártson egy vászondarabot, és naponta 2-3 alkalommal borogasson vele.
Fehérfolyás
Hüvelyöblítés: napi 1-2 alkalommal a fenti forrázattal.
Ülőfürdő: 3 evőkanál szárított virághajtást tegyen 5 dl forrásban lévő vízbe, és 10 percig hagyja ázni, majd öntse az ülőfürdő vizéhez.

Ha a tünetek nem múlnak el, forduljon orvoshoz!


Maria Treben: 

Árvacsalán - Lamium album

Külsőleg a csalánra emlékeztet, ámde szőrei nem választanak ki mérget - nyilván ezért is hívják árvacsalánnak, német nevén galamb- vagy hol csalánnak (Taubnessel, ill. tote Nessel). 

Főbb fajai: sárga árvacsalán (L. galeobdolon), foltos árvacsalán (L. marculatum), fehér árvacsalán (L. album) stb.

Száruk 40 cm-re is felnövekszik, levelik gyakran szív alakúak. Sokvirágú, tömött álörvöt fejlesztenek. 
A fehér virágok félig nyitott szájra emlékeztetnek.

Felhasználható mind a levél, mind a virág.

Húgyhajtó, vértisztító és vérzéscsillapító hatásúak. Hasmenés, lépbetegségek, vérömleny és légúti bántalmak esetén különösen jó szolgálatot tesznek. A rendetlen vagy fájdalmas menstruációtól szenvedő nők is jól teszik, ha ehhez a gyógynövényhez folyamodnak. Hasonlóképpen használhatják vérveszteség és fehér folyás szüntetésére. Külsőleg is alkalmazható duzzanatok is visszér ellen.

Gyűjtés:
A levelet és virágot májusban és júniusban, röviddel a teljes virágzás előtt szedjük, majd árnyékban szárítjuk. Vigyázat! Olykor az árvacsalánt gyomnövény gyanánt vegyszerrel próbálják irtani.

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK