2011. április 16., szombat

BOGLÁRKA, KÖZÖNSÉGES - Ranunculus ficaria

Ranunculaceae/Boglárkafélék


Egyéb elnevezései: aranyka, boglárka, boglár, víziboglárka, közönséges salátaboglárka
A közönséges boglárka 10-30 cm magas, évelő növény, levelei fényes zöldek, szíves kerekded alakúak, ép, csipkés, szélűek, levélnyele hosszú. Szára üreges. Virágai aranysárgák, virágzásuk március-áprilisra esik. A gyökere gumósan vastagodott, koloncos. Termése kaszat termés.

FELHASZNÁLT RÉSZEI
A gyökereket és a leveleket hasznosítják. Tavasszal, még a virágzás előtt gyűjtik, azután árnyékban szárítják. A gyökeret és a leveleket gyógykészítmények előállítására használják, elsősorban kenőcsöket, bedörzsölőszereket és végbélkúpot készítenek belőle.

HATÓANYAGA
A boglárka érszűkítő hatású szaponinokban gazdag. Fő szaponinja az anemonin, amelynek izgató hatása is van. A növény levelei illóolajat, cseranyagokat és C-vitamint tartalmaznak.

A közönséges boglárka vagy salátaboglárka onnan kapta a nevét, hogy régen a fiatal növény leveleiből salátát készítettek. Az aranyérre való jótékony hatását régóta ismerik. Néhol amulettként viselik, hogy elkerüljék a bajokat.

GYÓGYHATÁSA
A gyökerek fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és vízhajtó tulajdonsága a szaponinoknak köszönhető.

FELHASZNÁLÁSA
A gyökereket kizárólag külsőleg szabad felhasználni az aranyér kezelésére.

FIGYELMEZTETÉS!
Napjainkban a közönséges boglárkát mint enyhén mérgező növényt ismerik. Számos boglárkaféléhez hasonlóan irritáló hatású. Virágzás után bőrpírt okozó anyagok halmozódnak fel benne, amelyek átmeneti vérbőséget idéznek elő a bőrben, és akár egyetlen érintésre hólyagosodást eredményezhetnek.

ALKALMAZÁSA

KÜLSŐLEG

Aranyér
Kenőcsök, bedörzsölő szerek vagy végbélkúpok (10%-os kivonatból): naponta 2 alkalommal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

IDŐJÁRÁS