BOJTORJÁN, KÖZÖNSÉGES - Arctium lappa (A. majus)


Egyéb elnevezései: lapu, bogáncs, ragadvány, buzogáncs, ragadáncs, nagybojtorján

Az északi féltekén elterjedt közönséges bojtorján kétéves növény. Az első évben fejlődnek nagy, akár 60 cm hosszú tőlevelei, a második évben jelenik meg az erőteljes virágzó szár, amelyen 3-3,5 cm átmérőjű, bíbor lila, fészekvirágzatba tömörülő virágok fejlődnek. Karó alakú gyökere 5-6 cm vastag.

FELHASZNÁLT RÉSZEI 
A gyökerét és a leveleit hasznosítják. Gyökere kívül szürkésbarna, ráncos, belül fehéres színű, kemény tapintású. A virágzást megelőzően, júliusban szedik fel. Elsősorban kivonatként és porítva alkalmazzák. Keserű leveliből forrázat készülhet. A fitoterápia gyakran más növényekkel, például a nagy csalánnal és a háromszínű árvácskával együtt használja.

HATÓANYAGA
A közönséges bojtorján gyökere szénhidrátokban (inulin) és többszörösen telítetlen vegyületekben gazdag, amelyek mikroba- és gombaölő hatásuk miatt a bőrgyógyászatban hasznosíthatók. a levelekben a növény jellegzetes keserű ízét adó anyag, arktiopikrin található.

A növényfajok szaporodása a természetben többféle módon játszódhat le. A közönséges bojtorján esetében ez az állatok és az ember közreműködésével történik, mivel a virágzatok horogszerű fészekpikkelyei az állatok bundájához és a ruházatba tapadnak. Ez a vidéken jól ismert jellegzetesség ihlette a tépőzár feltalálóit.

GYÓGYHATÁSA
Egy sor kísérlettel sikerült kimutatni, hogy a többszörösen telítetlen vegyületek gátolják a baktériumok és a gombák szaporodását. Ezenkívül állatokon végzett vizsgálatok bizonyították, hogy a benne lévő rostoknak köszönhetően a bojtorján gyökere vércukorszint-csökkentő és salaktalanító hatású. Elismerték levelének epekiválasztást serkentő, vízhajtó és baktériumölő hatását is.

FELHASZNÁLÁSA
A bojtorján gyökerét a zsíros bőr betegségeinek (pattanások, faggyúmirigy-fertőzések) kezelésére javasolják. A keléseket és a fertőző körömágygyulladást is gyógyítja. Vízhajtó és méregtelenítő hatású gyökerét a vizelet- és a székletürítés könnyítésére használják. Levelét elsősorban kiegészítő kezelésként alkalmazzák bőrviszketés, repedezett bőr, horzsolások és rovarcsípések gyógyítására.

FIGYELMEZTETÉS! A közönséges bojtorjánnak jelenleg semmilyen mérgező hatása nem ismert, de az előírt adagokat tartsa be, és 15 évesnél fiatalabb gyermekek ne használják!

ALKALMAZÁSA

BELSŐLEG
Pattanásos, szőr- és faggyúmirigy-fertőzések, kelések, körömágygyulladás
Teaforrázat: 5 g szárított levelet tegyen 1 liter forrásban lévő vízbe, és 10 percig hagyja ázni.
Napi adag: 2 csésze.
Kapszula (gyökérporból): naponta 2-3 kapszula 1 pohár vízzel (gyakran csalán- és háromszínű árvácsakkapszulával együtt).
Vizelet- és székletürítési zavarok
Kivonat alapú szirup: 1 kávéskanállal keverjen el 1 pohár vízben; naponta 3 alkalommal, étkezés előtt.

KÜLSŐLEG
Bőrviszketés, repedezett bőr, horzsolás, rovarcsípés
Krém, kenőcs, balzsam: helyileg alkalmazva.

Ha a tünetek nem múlnak el, forduljon orvoshoz!A növény részei

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK