2011. április 25., hétfő

VADGESZTENYE, KÖZÖNSÉGES - Aesculus hippocastanum

Érrendszeri betegségekből származó keringési zavarokra, visszerekre és ödémára.

Egyéb elnevezése:  Bokrétafa, Lógesztenye, vadgesztenye - Német elnevezése: Rosskastanie.
A gesztenyafa a 16. század óta díszíti a parkokat és a kerteket. A gesztenyének az érrendszerre gyakorolt gyógyító hatását csak mostanában kezdik értékelni. Az érrendszeri megbetegedések megelőzése és gyógyítása terén a gesztenyekivonat mára népszerűvé lett.
Jellemzők: A vadgesztenye egyenes törzsű, szétterülő koronájú lombhullató fa, a szappanfafélék családjába tartozik. A tornyos virágzatba tömörülő fehér vagy pirosas virágokból augusztusban kerek, tüskés termés fejlődik ki. A zöld burokban csillogó, barna mag: a vadgesztenye rejtőzik.

Előfordulás
A vadgesztenye a Balkánról és Kis-Ázsiából származik. Ma már csaknem egész Európában megtalálható, főleg parkokban nő.

Gyógyászati alapanyag
Gyógyszer-alapanyagként elsősorban a magját használják fel. A virágából, leveléből és kérgéből készült kivonatot ritkábban használják.

Összetevők
Fő összetevője az érrendszerre jótékony hatással bíró, kb. 30 szaponinból álló összetett keverék, az eszcin. További aktív összetevői: csersav, flavonoidok és keményítő. Levelének, kérgének és virágának eszcintartalma alacsonyabb, mint a magoké.

Felhasználási javaslat
Az eszcin elsősorban a vénákra fejt ki jótékony hatást. Csökkenti a gyulladást és gyógyítja az ödémát. Rugalmasabbá teszi az érfalat, megelőzi a hialuronsav elbomlását, csökkenti a vér viszkozitását, így az folyékonyabbá válik. A vadgesztenye-kivonatot érrendszeri panaszok (visszerek, vénagyulladás, aranyér), fájdalom, elnehezedő lábak, véraláfutás és zúzódások esetén külsőleg és belsőleg is alkalmazzák. A népi gyógyászatban virágát, levelét és kérgét is felhasználják reuma, köszvény, közönséges, enyhe hasmenés és különféle bőrbetegségek esetén. Vadgesztenyéből készült termékeket a kozmetikai iparban is használnak.

ÉRDEMES TUDNI
Gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban általában kaphatók vadgesztenyéből készült termések. Szárított kérget és virágát is forgalmazzák.

ALKALMAZÁS

Tinktúra 
50 g friss, darabolt vadgesztenyét öntsünk le 1 dl alkohollal (vagy pálinkával), és pihentessük 10 napig. Vénás panaszok és ödéma esetén naponta 2-3 alkalommal fogyasszunk 10-20 cseppet egy kis vízzel elkeverve.

Késztermékek
Gyógyszertárban kaphatók különféle ún. galenusi szerek (alkoholos kioldás, vízben főzés, forrázás útján nyert kivonatok), amelyeket belsőleg és külsőleg is alkalmazhatunk. A készítmények többsége 20-40 mg eszcint tartalmaz. Hajszáleres bőrre számos tonik és krém is kapható.

A növény részei

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére