2011. április 25., hétfő

BORBOLYA, KÖZÖNSÉGES - Berberis vulgaris

Berberidaceae/Borbolyafélék családja


Egyéb elnevezései: sóska borbolya, borbolyabokor, sóskafa

A közönséges borbolya kb. 3 m magasra növő cserje, amely egész Európában elterjedt. Levelei kissé merevek, alapjuknál egyszerű, 2,3 ágú tövis található. Sárga virágai lógó fürtvirágzatba tömörülnek és erős szagúak. Korallpiros, hosszúkás termései savanykás ízűek, és csak kis mennyiségben fogyaszthatok. Gyökere erőteljes, szívós, kívül barna.

A sóskaborbolya hosszúkás apró piros termései a nyárvégén érnek be.

Felhasznált részei: A gyökérkérget, a leveleket és a termést hasznosítják: a termés szeptemberben érik be, a levelek május-júniusban szedhetők, a kérget pedig ősszel gyűjtik be. A kérget általában főzetként alkalmazzák, főleg epebántalmak ellen, a levelekből tinktúrát készítenek, míg a termést szemcseppek készítéséhez használják.

HATÓANYAGA
A növény izokinolinvázas alkaloidokat, antibakteriális hatású berberint és berbamint, valamint sárga színezőanyagot tartalmaz. A berberin a gyökér kérgében mintegy 3%-ban van jelen. A borbolya termése a berberinen kívül szaponinokat, szerves savakat - például almasav és borkősav-, valamint különböző cukrokat tartalmaz.

A legújabb kutatások Bulgáriában azt igazolták, hogy a sóskaborbolya gyökeréből kivont berberin gyulladáscsökkentő hatású. A növényt egyébként a közép-európai népi gyógyászat rendszeresen használja reumás fájdalmak kezelésére is.

GYÓGYHATÁSA
Az igazoltan antibiotikus hatású berberin és a berbamin hatást gyakorol az epeelválasztásra, így a közönséges borbolya enyhíti az epekő okozta fájdalmakat is. Keserű anyag tartalmánál fogva étvágygerjesztő hatású és elősegíti az emésztést.

FELHASZNÁLÁSA
A közönséges borbolyát hagyományosan májelégtelenségben szenvedőknek adják, illetve az epekő eltávolításának megkönnyítésére használják. A közönséges borbolya epehajtó készítményekben fordul elő, enyhíti az epehólyaggörcsöket. A berberin gyulladáscsökkentő hatása miatt a növény külsőleg alkalmazva gyulladásos szembetegségekre ajánlott.

FIGYELMEZTETÉS!
A borbolya gyökerében található alkaloidok miatt a növény mérgező, ezért alkalmazása terhes nőknek nem ajánlott; a berberin, de főleg a berbamin izomlazító hatása pedig alacsony vérnyomást okozhat.

ALKALMAZÁSA

Belsőleg

Epehólyaggörcsök esetén
Főzet: 5 g gyökérkérget tegyen 1 csésze vízbe, forralja 5 percig, majd 10 percig hagyja lehűlni.
Napi adag: 3 csésze.
Oldat: 20 csepp 1 pohár vízben elkeverve. Napi adag: 2 vagy 3 pohár.
Tinktúra: 20 csepp 1 pohár vízben. Napi adag: 2 pohár étkezéskor.

Külsőleg

Gyulladásos szembetegségek
Gyógyszertárban kapható szemcseppek.
Varró Aladár Béla - Gyógynövények, gyógyhatásai 

Ez a cserje nálunk napos, száraz lejtőkön terem.

Vörös változata: díszcserje. A levelek zöldek, tojásdadok, épszélűek, a tövisek egyszerűek, néha több ágúak. A virág sárga és lecsüngő fürtben álló. A bogyó hossúkás vörös és a levelekkel együtt savanykás ízű.

Fontosságát berberin hatóanyagának köszönheti.
A gyümölcsben dextroz, levuloz, pektoz stb. van.
A gyümölcsből készült ital (bor) üdítő; használják hasmenés, fejfájás, váltóláz, étvágytalanság esetén.
Foglazulás és foghúsgyulladáskor leveléből és fás kérgéből főzetet készítenek.

A máj működésében bekövetkezett zavarok, sárgaság, epepangás és főleg epekő bántalom esetén használják. Vesemedence és hólyaggyulladásnál medveszőlővel és csalánnal együtt hatásos.
Köszvény és reumás bajoknál is rendelik. A külföldi retanhia pótlására alkalmas.2 megjegyzés:

 1. Kedves Timi!

  Idézni csak pontosan, szépen...
  A fentebb leírtak gyakorlatilag megegyeznek a "Gyógynövények gyógyhatásai" c. Varró Aladár Béla által jegyzett könyv cikkével. A különbség, hogy a szerző a cukrokat MAGYARUL nevezte meg: dextróz, levulóz, pektóz. Angolos változatban talán misztikusabbnak tűnik?
  A mahónia esetén miért kell külön kiemelni, hogy berberint is tartalmaz? Hiszen azt írja, hatóanyaga ugyanaz, mint a borbolyáé, ITT viszont már ki is emelte.
  (Persze a mechanikus másolás... a könyvben is így szerepel.)
  Mindenesetre a mechanikus másolás olykor megmosolyogtató eredményre vezet, ha nem ért hozzá, mit másol, vagy csak lusta átgondolni, nem ártana átnézni, mit másol...
  Üdvözlettel:
  Kornél

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm kedves Kornél a kiigazítást! De ha hiszi, ha nem tényleg így van leírva az én példányomban! Örülök, hogy megosztotta az észrevételét! Ez azt jelenti, hogy alaposan átolvasta az oldalt, illetve ami érdekelte! Ezért is nagyon hálás vagyok!
  Minden jót kívánok!
  Timcsi

  VálaszTörlés

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére