Citromfű

Melissa officinalis.

morzsolt citromfű megvásárolható itt: fuszeraruhaz.hu

Népies és német elnevezései:
Citromfű, gyógyító-, kerti-, orvosi méhfű, mézelke, melissafű,
Citronenmelisse, Beinenkraut, Frauenkraut.


A citromfű már az ókorban a legkedveltebb gyógy- és fűszernövények közé tartozott. A híres arab orvosnak, Avicennának köszönhetően honosodott meg Spanyolországban a 11. században. A citromfű később szerzetesek közvetítésével jutott el a falusi kertekbe.

Úgyszólván csodaszernek tekintették a korabeli gyógyfüvesek (herbalisták), akik látásjavító szerként, továbbá hisztéria és női panaszok ellen ajánlották. Bingeni boldog Hildegárd, a középkori természetgyógyász hangulatjavító hatást tulajdonított neki.
A mai természetgyógyászat értékes gyógynövényként ismeri el a citromfüvet. Illóolajainak köszönhetően gátolja a herpeszvírus terjedését, és pihentetően hat az idegrendszerre. A citromfűből készült főzet jótékony hatást gyakorol az irritált gyomorra, csillapítja az idegi eredetű erős szívdobogást, a tenziós fejfájást és a migrént, valamint a szívtájéki fájdalmat. A citromfű az egyik leghatásosabb növényi altató- és emlékezetjavító szer.

Citromfűtinktúra

A karmelita nővérek régi receptje alapján kitűnő citromfűtinktúrát készíthetünk, ha a citromfűolajat összekeverjük más illóolajokkal. A tinktúra többféleképpen alkalmazható:
nyugtatja a szívet és az idegeket, csillapítja a fejfájást, enyhíti az alvászavarokat, külsőleg alkalmazva pedig enyhülést hoz reumatikus fájdalmak és isiász esetén.


GYÓGYÍTÓ HATÁS:
A citromfű az egész szervezetre hat. Erősíti és egyúttal nyugtatja az idegeket, aminek köszönhetően megkönnyíti az elalvást, továbbá mérsékli az idegi alapú gyomor- és bélpanaszokat, mint amilyen a görcs és a felfúvódás. Mindemellett növeli az epekiválasztást.
Enyhíti a felgyorsult szívveréssel és idegi eredetű fejfájással járó szorongásos állapotokat. Egyes természetgyógyász specialisták ezért migrén ellen ugyancsak javasolják. Citromfű alkalmazásával gyorsabban gyógyulnak a száj körül megjelenő herpeszes hólyagok is.

HATÓANYAGOK:
A citromfű tartalmaz a gyomorra kedvező hatással bíró keserű anyagokat, csersavakat, valamint flavonoidokat. levelének illóolaja értékes vegyületekben, citrálban, citronellálban és kariolfilénben bővelkedik. Elsősorban ezen összetevőknek köszönheti citrusos illatát és idegnyugtató tulajdonságait. Ezenkívül baktériumölő polifenolos vegyületeket is tartalmaz, például rozmaringsavat. C-vitaminban szintén gazdag.

ÉRDEMES TUDNI
A citromfű csillapítja a terhesség alatt fellépő, idegi eredetű gyomorpanaszokat. Enyhíti továbbá a szülés után gyakran előforduló depressziót is.

KONYHAI TIPPEK

  • A citromfű frissítően aromássá teszi az ételt. Illata és íze savanykás, citrusos - éppen ezért az ételek ízesítéséhez használható citrom helyett is.
  • A friss és savanykás citromfű nem csak sós, de édes ételekhez is illik. Kiválóan érvényesül hideg mártások-ban, levesekben, könnyű zöldséges fogásokban, salátákban, tojásos-túrós ételekben, de üdítőitalokban és édességekben is (limonádé, gyümölcssaláták, gyümölcskrémek). Könnyű sárgarépa-salátát kapunk, ha a lereszelt sárgarépához 1-2 apróra vágott citromfűlevelet adunk.
  • A konyhában lehetőség szerint használjunk friss citromfüvet. Lefagyasztva télre is eltehetjük. A citromfű szárított levelei alkalmasak fűszerkeverékek és gyógyteák készítésére.
  • A szabadföldi citromfű jóval erőteljesebb ízű, mint az üvegházban nevelt fajta. Az utóbbihoz télen is hozzájuthatunk.
  • Limonádé vagy más nyári üdítőital hűtéséhez használhatunk jégkockát, amelybe felaprított citromfűlevelet fagyasztunk.
  • Az indonéz konyhában gyakran helyettesítik a citronellát az olcsóbb citromfűvel.
Citromfüves csirke

Összetevők 2-3 személyre
  • 10-15 citromfűág
  • 6 dkg puha vaj
  • só, bors
  • 1 nagy konyhakész csirke
  • 1 kk édes pirospaprika
  • 1 ek étolaj
  1. A citromfüvet mossuk le, rázzuk le róla a vizet. A levelek 2/3-át aprítsuk fel, és dolgozzuk össze a vajjal, egy kevés sóval, borssal.
  2. A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra. A csirkét hideg vízben mossuk meg, majd töröljük szárazra. Mellén és hátán nyomkodjuk a bőre alá citromfüves vajdarabkákat.
  3. A csirkét dörzsöljük be sóval, borssal és paprikával. Ezután mellével lefelé helyezzük olajjal kikent tepsibe. Süssük 200°C-on 30 percig, majd fordítsuk meg, és további kb. 20 perc alatt süssük szép pirosra. Tálalás előtt szórjuk meg a maradék citromfűlevéllel.
Citromfűbor
A citromfűbor fogyasztása különösen szorongás és alvászavar esetén javallott. 30 g finomra aprított citromfűlevelet öntsünk fel 1 liter fehérborral. Tegyük palackba, és azt szorosan lezárva hagyjuk szobahőmérsékleten ázni 2 hétig. Ekkor szűrjük át vékony kendőn vagy papír kávéfilteren, és töltsük sötét üvegbe. Szükség esetén fogyasszunk belőle egy likőröspohárral, naponta 2-3 alkalommal, étkezés után.

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK