2011. április 29., péntek

CSARAB-ERIKA - Calluna vulgaris (Erica)

Ericaceae / Erikafélék családja


Egyéb elnevezései: seprűvirág, erika, avarhanga

A csarab egész Európában eltejedt törpecserje. A 10-50 cm magas növény a nedves talajon szőnyegszerűen terül el. Elágazó szárának kis ágai felfelé nyúlnak, és szorosan egymáshoz simuló leveleket tartanak. 2 mm-es négyszögletű toktermése tele van maggal.

A csarab apró, rózsaszín vagy lila virágainak négy szirma harangra emlékeztet.


FELHASZNÁLT RÉSZEI

A virágos hajtásvégeket hasznosítják, amelyeket a virágzás végén gyűjtenek be. A virágzás jóliustól októberig tart, az éghajlattól függően. Szárítva, forrázatként vagy tinktúraként használják. Különféle gyógkészítmények alapanyaga is.

HATÓANYAGA
A csarab is tartlmazza azt a hatóanyagot, amelyet az Erikafélék családjába tartozó növények nagy részében megtalálunk. Ez az arbutozid, amelynek származéka a baktériumölő hatású hidrokinon.
A csakab összetetéle - mintegy 15% arbutozidot és szabad hidrokinont tartalmaz - igen közel áll a medveszőlőéhez. A csarabban 3-5% tannin is található.

A limoges-i egyetem francia kutatócsoportja kimutatta, hogy a hagyományosan a csarabnak tulajdonított gyulladásgátló tulajdonság egyik alkotrészének, az urszonsavnak köszönhető, amely képes a lipoxigenáz enzim tevékenységét is gátolni (innen eredeztethető a rák kialakulási mechanizmusával szemben kifejtett védelmező tevékenysége).

GYÓGYHATÁSA
A csarab vízhajtó és húgyúti fertőlenítőszer. Utóbbi célra azonban a medveszőlő hatékonyabb.
Más növényekkel együtt használva kiváló méregtelenítő hatású.

FELHASZNÁLÁSA
A csarabot a leggyakrabban a húgyutak heveny és idült gyulladása esetén javasolják.
Vízhajtó tulajdonsága miatt vesekő esetén kiváló kiegészítő kezelést jelent. Reumás eredetű gyulladások és köszvény kiegészítő kezelésére is kiváló.

FIGYELMEZTETÉS!
A csarabnak mind ez ideig semmilyen mérgező vagy káros hatása nem ismert. Még hosszan tartó alkalmazása esetén sem volt semmilyen mellékhatása.

ALKALMAZÁSA

BELSŐLEG

Húgyutak heveny vagy idült gyulladása 

Teaforrázat: 50 g szárított növényt tegyen 1 liter forrásban lévő vízbe; naponta 4 alkalommal.
Tinktúra: 40 cseppet keverjen el 2 dl vízben vagy forázatban; naponta 4 alkalommal.

Ha a tünetek nem múlnak el, forduljon orvoshoz!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére