2011. május 9., hétfő

Derecfű, boglyas

Gypsosphila paniculata.


Fágyolvirág, patikai tajtékzófű, ebmankóró.
-Seifenwurzel.Tarackból fejlődő 1 méter magasra is megnövő növény, melynek szára erősen ágas, alsó leveleivel együtt szőrös.
Virágzata fátyolos, virágja fehér.
Nálunk a futóhomok és vasúti töltések kötésére termesztik, de vadon is megterem.
Hatóanyaga: saponalbin, metilsaponalbin, gypsophylasaponalbin.
Gyűjtjük a legalább hüvelykújjnyi vastagságú tömör gyökerét, mely szalámi vagy magyarvágásra felvagdalva, mint saponariae hungaricae vagy albae radix képezi a kereskedelmi árut.
Belsőleg ma már nagyon kevesen használják, akkor is kellő körültekintéssel és adagolásban, mint hathatós köptetőt.
Felhasználása ma már csaknem kizárólag az iparra szorítkozik, ahol a selyem gyártásnál, de elsősorban a szőrmeiparban szinte nélkülözhetetlen tisztítószer.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére