CSIPKERÓZSA - Rosa canina

Őszi finomságok az erdőből Csipkerózsa - csipkebogyó tea és püré! 
C-vitamin forrás, amely megelőzi a megfázást!

A vadrózsa termését, a csipkebogyót (hecsedlit) évezredek óta használják vitaminokban gazdag gyümölckrémek készítéséhez. Ma már gyógyhaátsú szerként is ismert. Egyik nép elnevezése, az ebcsipke a növény latin nevére (Rosa canina) utal. Gyepűrózsának élőhelyei miatt, csipkének szúrós ágai, levelei miatt hívják.
Népi (német) elnevezése: Bicskefa, parlagi vagy vadrózsa, tüskefa
Heckenrose, Hagebutter

Jellemzők: A vadrózsa a rózsafélék családjába tartozó cserje, hurokszerűen hajló ágain erős, horgasan görbülő tüskékkel. A növény akár 3 méter magasra nőhet, virága kellemes illatú. Termése, a csipkebogyó ősszel érik. Íze savanykás.

Előfordulás
A vadrózsa az északi félteke mérsékelt és meleg éghajlatú területein nő. Utak mentén, erdőszéleken, nyílt domboldalakon, ritkás erdőkben és parkokban egész Európában megtalálható.

Gyógyászati alapanyag 
Gyógyászati célokra a termését magokkal vagy magok nélkül használják fel. Ha a csipkebogyót félbevágjuk, el tudjuk távolítani a magokat. A bogyókat nem zsabad fémedényben tárolni, mert a gyümölcssavak rakcióban lépnek az edényanyagával, és a gyümölcs fémes ízű lesz.

Hatóanyagok
A csipkebogyó elsősorban magas C-vitamin-tartalma miatt értékes. Tartalmaz még növényi színezéket (karotinoidokat) és számos gyümölcssavat, csersavat és pektint.

Felhasználási javaslat
Magas C-vitamin-tartalma miatt a csipkebogyót a meghűléses betegségek megelőzésére szokták alkalmazni: a C-vitamin elősegíti az immunsejtek keletkezését, éstámogatja az ember immunrendszerét. Vizelethajtó hatása révén segít vese- és húgyhólyag-panaszok esetén. Gyümölcssav- és pektintartalma következtében a csipkebogyó enyhén tisztító hatású. Külsőleg alkalmazva nehezen gyógyuló sebek gyulladásait gyógyítja, antibakteriális hatású.

ALKALMAZÁS

Forrázat - 1 kávéskanál szárított cspkebogyót (akár maggal együtt) öntsünk le egy csésze forró vízzel. Tegyük félre 10 percre, hogy kiázzon, majd szárjük le. Igyunk naponta 3 csészével.

Frissítő bor - 100 g szárított csipkebogyót tegyünk egy palackba, és öntsünk rá 1 liter száraz vörösbort. Hagyjuk állni 2 hétig, utána szűrjük le. Igyunk naponta 1 kis pohárral (1 dl).

Szörp - 200 g szárított csipkebogyóhoz adjunk 100 g cukrot, és öntsük le 6 dl 50%-os alkohollal. A 4-5 napi pihentetés után leszűrt folyadékot hígítsuk 4 dl vízzel. Igyunk belőle naponta egy likőröspohárral (4-5 cl).

Nyers püré - A frissen szedett, kimagozott bogyókat botmixerrel törjük össze, és szűrőn paszírozzuk át. A nyers püré C-vitamin-tartalma magasabb, mint a főzötté.

Főzött püré - A kimagozott bogyókat egy éjszakára áztassuk vízbe. Reggel főzzük kis lángon 30 percig, majd törjük átszűrőn. (vigyázat: a C-vitamin 60°C fölött elbomlik!)

Érdemes tudni
Egy kávéskanál csipkebogyópüré (nem lekvár) fedezi egy felnőtt ember napi C-vitamin-szükségeltét (75 mg). A pürét fagyasztóban is tárolhatjuk.







Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

BABÉRLEVÉL - Lauri folium

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK