2011. június 27., hétfő

Máriatövis - Silybum marianum

A MÉREGTELENÍTÉS KIRÁLYNŐJE

Népies nevei: 
őszbogáncs, Boldogasszony teje, Boldogasszony tövise, máriabogáncs, tarkabogáncs, Szűz Mária tövise
Mediterrán vidékről (Dél-Európa, Délnyugat-Ázsia) származó gyógynövény, amelyet Magyarországon termesztenek, mivel gyógyszeripari alapanyag is a magjából kinyert szilimarin. Egy éves vagy áttelelő 1-1,5 m magasra növő növény. Hajtása tenyészidő feléig tőrózsás. Fénylő levelei fehéren pettyezettek, márványozottak, szélük öblösen hasogatott, élük tüskés. A fészkes virágzat a szár csúcsán helyezkedik el, átmérője 5-8 cm. A fészket nagy, szúrós hegyű fészekpikkelyek borítják. A lila csöves virágok a sárgásfehér pelyvaszőrökkel fedett virágzati vackor alsó részében találhatóak.  A termés ék alakú, barna színű, fehéresen csíkólt, fényes, bóbitás kaszattermés.

Hatóanyagai: 
Fő hatóanyaga a szilimarin nevezetű vegyület, amely 3 bioflavonoidból épül fel: silibyn, silidianin, silychristin. Mindezek az érett magvak 4-6 %-át teszik ki. Ezenkívül a további hatóanyagok: többféle flavonolignán, szilibinin, szterolok, polinek, fumársav, linolsav, olajsav és keserű anyagok. 

Máriatövis gyógyászati célra felhasználható részei: 
 • máriatövis levél (Cardui mariani fólium)
 • máriatövis érett termés (Cardui maiani fructus
 • Levelét szárított formában, magját (érett termés) kipréselve használjuk.
Alkalmazás módjai: 
 • tea (levél, magja)
 • magolaj (külsőleg, belsőleg)
 • injekció, infúzió, tabletta (orvosi alkalmazás szerint)
 • homeopátiás készítmény (homeopátiás orvosi alkalmazás szerint)
A népgyógyászatban régebben a máriatövis levelét alkalmazták teaként, ma már csak magja alkotóeleme néhány teakeveréknek. Mivel zsírban oldékonyak a legfőbb hatóanyagok, ezért a tea terápiás alkalmazása elavult.

A magolaj - hidegen sajtolt - napi ajánlott bevitele 1-2x 2 ml (mokkáskanál), amit étkezés előtt vagy alatta érdemes alkalmazni. 

Injekció, infúzió, tabletta, homeopátiás készítmény csak klinikumban használható. Érdekesség, hogy a galócamérgezések egyik leghatékonyabb szere a máriatövismagból kinyert szilimarin vegyületcsoport, amit számos tudományos  és klinikai teszt is bizonyított.

máriatövis termése (magja)
A máriatövis élettani és gyógyhatásai betegségcsoportok szerint:
 • Máj és emésztőrendszeri betegségek:
A máriatövismag olaja megakadályozza a májban termelődő és a méregtelenítő folyamatokhoz nélkülözhetetlen aminosavszerű vegyület a glutation kiürülését, sőt akár 30-35 %-kal képes megnövelni koncentrációját, valamint a szuperoxid dizmutáznak (SOD) mennyiségét.

Magyarul, a máriatövis „kitakarítja" a gyógyszer, vegyszer, alkohol, nikotin, nehézfémek (pl. ólom, higany) és a kozmetikumokból származó mérgeket a szervezetből.

A máriatövis háromféleképpen védi a májat. 

Egyrészt stabilizálja és erősíti a májsejtmembránokat, ami megelőzi a méreganyagok behatolását a sejtbe.
Másrészt hatékony antioxidáns, amely semlegesíti a veszélyes szabad gyököket. (A szabad gyökök nagyon reakcióképes molekulák, melyek képesek kárt okozni más molekulákban, akár még a sejteken belül is.) Antioxidáns hatása többszöröse az E-vitaminénak.
Harmadrészt pedig elősegítve a fehérjeszintézist, serkenti a májsejtek termelődését, felgyorsítja a károsodott májszövetek regenerációját, az elhalt sejtek lecserélését.
Gyulladáscsökkentő hatása miatt enyhíti a vírusos májgyulladás (hepatitis B,-C)tüneteit. Sikerrel alkalmazható sárgaság esetén is. Igazoltan hatékony májzsugor(cirrózis), májnagyobbodás, zsírmáj kezelésére.
Serkenti az emésztőnedvek és az epe áramlását, megkönnyítve ezzel az emésztési folyamatokat. A máriatövis sikerrel alkalmazható tartós étvágytalanság esetében is. A növény szabályozza a máj koleszterin képzését, csökkenti a triglicerid és LDL (rossz koleszterin) szintet.
 • Szív és keringési betegségek:
A máriatövismag olaja hatékonyan enyhíti és szabályozza a szívritmuszavart,„kitakarítja" a vérből a toxikonokat, illetve feloldja és a kiválasztó szerveken keresztül eltávolítja az érfalakra rakódott lipideket (zsírokat), ezáltal csökkenti a vérnyomást. 
 • Egyéb betegségek:
A máriatövismag olaja - belsőleg és külsőleg egyszerre alkalmazva - lassítja az ekcéma és a pikkelysömör kórfolyamatát. Külsőleg enyhíti a kellemetlen viszkető érzetet.

Homeopátiás készítményként aranyér, visszérbántalmak és reumatikus panaszok enyhítésére használják.

A máriatövis hasznos lehet az endometriosis (a női meddőség egyik oka)kezelésében is, mivel segíti az ösztrogén lebontását a májban. 

A máriatövis gyógynövény szinergistái (más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása): 
 • Articsóka (Cynara scolymus)
 • Katángkóró (Cichorium intybus)
 • Gyermekláncfű (Taraxacum officinale)
 • Borsmenta (Mentha  piperita)
 • Benedekfű (Cnicus benedictus)
 • Nagy csalán (Urtica dioica)
A máriatövis gyógyászati alkalmazásáról kérdezze meg orvosát, a pontos diagnózis felállítása szakképzett orvos feladata!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére