FECSKEFŰ, VÉREHULLÓ - Chelidonium majus

Papaveraceae/ Mákfélék családja

Egyéb elnevezései: vérehulló fecskefű, cinadónia, gódira

A 20-80 cm magasra is megnövő növény kedveli a nedves helyeket, az árkok, a romok és omladékok környékét. Levelei szárnyasan szeldeltek, szélei csipkések. Aranysárga virágai ernyőt alkotnak. Becőszerű toktermése sok magot érlel. Leszakítva a növény sárga színű nedvet enged, amely a levegővel való érintkezéskor narancsbarna színűvé válik.

FELHASZNÁLT RÉSZEI

Az egész növényt hasznosítják. Virágzáskor gyűjtik be és megszárítják. Tejnedvét (latex9 frissen nyerik ki. Belsőleg a fecskefüvet teaforrázatként ritkán, elsősorban a májproblémák enyhítésére használják, de száraz kivonatát (cseppek formájában) gyakran keverik kurkumával, fehér ürömmel vagy gyermekláncfűvel.


HATÓANYAGA

A növény bonyolult kémiai összetételét tanulmányozva megállapítást nyert, hogy három fő hatóanyag játssza benne a fő szerepet: a benzofenantridin vagy kelidonin, amelynek görcsoldó hatása van, valamint a protopin és a protoberberin vagy koptizin, amely ugyancsak görcsoldó. A koptizin az egész növény fő alkaloidja, míg a gyökéré a kelidonin. A növény különböző szerves savakat, valamint karotinoidokat tartalmaz.

A hagyományos ázsiai orvoslás szerint, a "máj növényei", így például a fecskefű, nyugtatólag hatnak az idegrendszerre. E hatását a protopinnak köszönheti, amely GABA-erg anyag (GABA az idegrendszer fő ingerületátvivője) A fecskefű ezáltal fontos szerepet játszik a viselkedési zavarok és a neurológiai bántalmak kezelésében. Kifolyó sárga színű tejnedvével a népgyógyászat szemölcsirtásra használja már ősidők óta.


GYÓGYHATÁSA

A növény hat az epe termelésére és ürítésére. Kimutatták azt is, hogya növéyn a felső emésztőtraktusban görcsöldó hatású. A fecskefű enyhe fájdalomcsillapító és nyugtatószer, valamint baktériumölő tulajdonságú. A gyökér kivoanta megakadályozza a szérumkoleszterin-szint emelkedését a nagyon zsíros ételek fogyasztásakor. Külsőleg a növény friss tejnedvével, valamint a belőle ksézült készítményekkel szemölcsöt irtanak; ezt a hatást a fehérjebontó enzimek és a kelidonin együttes hatása okozza.

FELHASZNÁLÁSA

A fecskefüvet főleg máj- és epebántalmak esetén használják, továbbá idegrendszeri rendellenességek kezelésénél. Száraz kivonata hatékony a baktériumok és a szemölcsök ellen. Külsőleg a szemölcsök és a pikkelysömör kezelsében hatásos.

FIGYELMEZTETÉS!

Erős hatású, csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható!

ALKALMAZÁSA

BELSŐLEG

Máj- és epebántalmak, idegrendszeri rendellenességek

Teaforrázat: 1 kávéskanálnyi szárított növényt tegyen 1 csésze forrásban lévő vízbe, és s10 percig hagyja ázni, majd szűrje le. Napi adag: 3 csésze (vagyis naponta 2-5 g szárított növény, vagy 10-30 mg fecskefűből kinyert alkaloid).

Szemölcsök
száraz kivonat: 100 mg, naponta 2 alkalommal.

KÜLSŐLEG

Szemölcsök, pikkelysömör

Friss növényi lé: helyileg naponta 1-3 alkalommal.

Ha a tünetek nem múlnak el, forduljon orvoshoz!


Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK