2011. július 15., péntek

ERDEIFENYŐ

Pinus sylvestris.

Porzós virágai és atobozok a fiatal ágakon fejlődnek ki.
Pinaceae/Fenyőfélék családja

Egyéb elnevezései: borovi fenyő, répafenyő, közönséges erdeifenyő, burfenyő, gyantásfenyő, fehérfenyő, tűlevelő-fenyő, burfa, fáklyafenyő, topolyafa.
Német elnevezése: Kiefer, Kientanne, Föhre

Az erdeifenyő 30 m magasságot is elérő örökzöld fa, héjkérge repedezett, a törzs alsó része szürke, a felső téglavörös. A rügyeket barna gyantás felületű hártyalevelek borítják. A kifejlődött levelek párosával helyezkednek el a hajtásokon. A tobozok 2,5 - 7 cm hosszúak, a fás pikkelyek csúcsa rombusz alakban megvastagodott. A tobozban lévő magvak a következő tavaszra érnek meg.

FELHASZNÁLT RÉSZEI

A rügyeket, a gyantát és a tűleveleket hasznosítják. A fiatal rügyeket március-áprilisban gyűjtik be, hogy illóolajat vonjanak ki belőlük. Használják szárítva is. Az erdeifenyő törzskérgén ejtett bevágásokból szivárog ki a fenyőbalzsam vagy Terebinthina, amelynek vízgőz-desztillálása során elkülönítik az illékony frakciót; a visszamaradt rész a fenyőgyanta. A gyógyszeripar a tűlevelekből nyert illóolajat is felhasználja.

HATÓANYAGA 

az erdeifenyő illóolaja monoterpén szénhidrogénekből és ezek karbonsavas észtereiből áll. A fenyőgyantát diterpének és lignánok alkotják.


Minden toboz, így az erdeifenyő toboza is, kiválaszt egy ragadós és színtelen anyagot, a terpentint, amely oxidálódva aranysárga lesz. A terpentin gyanta anyagokat (terpének) és illóolajat foglal magában. Régen népszerű köptető, vérzéscsillapító, fertőtlenítő-, idegfájdalmat enyhítő szer volt. Mára főként illatszerek és ragasztóanyagok előállítása során használják.

GYÓGYHATÁSA

A fenyőrügynek köhögéscsillapító és köptető hatása van. Biztosítja a felső légutak átjárhatóságát. Terebentintartalma serkenti a bőr vérkeringését. Gyulladásgátló hatása is közismert.

FELHASZNÁLÁSA

A rügyek forrázata idült hörghurut, köhögés és gégehurut esetén ajánlott. A fenyőtűlevél-illóolajat külsőleg alkalmazzák, de gyógyszerek formájában a nátha és meghűlés kiegészítő kezeléseként is. A terpentinből nyert illóolaj hatékony a reumatikus fájdalmak ellen.

FIGYELMEZTETÉS!

A belsőleg alkalmazott felnőtt napi adag nem haladhatja meg az 50 mg-ot. az illóolaj allergiát válthat ki! Kizárólag orvosi rendeletre és orvosi ellenőrzés mellett használható.

ALKALMAZÁSA

BELSŐLEG

Hörghurut, köhögés

Teaforrázat: 20 g rügyet tegyen 1 liter forrásban lévő vízbe, hagyja ázni 10 percig, majd szűrje le. Napi adat: 4-5 csésze.

KÜLSŐLEG

Gégehurut

Teaforrázat (fent): naponta 4-5 alkalommal.

Nátha, meghűlés

Inhalálás forrázattal (fent): naponta 3-4 alkalommal.
Fürdők: 250 g szárított fenyőlevelet tegyen egy vászonzsákba, mártsa bele a meleg vizes fürdőbe. Vagy: 250 g-nyi fenyőtűlevelet tegyen 2 liter forrásban lévő vízbe és hagyja kb. 20 percig ázni, majd szűrje le és adja a meleg fürdőzhöz.

Reumatikus fájdalmak

Kenőcs vagy gyógybalzsam (a terpentinből nyert illóolaj felhasználásával): naponta több alkalommal.

Ha a tünetek nem múlnak el, forduljon orvoshoz!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére