Fokhagyma - Allium sativum


Liliomfélék családjába tartozik (Liliaceae)

Kis termetű, lágy szárú évelő növény, keskeny, hosszú, hüvelyszerű levelekkel. Ernyőszerű virágzatát hosszú, csúcsban végződő, lehulló virágburoklevél veszi körül. Hagymája több fiókhagymából (gerededkből) tevődik ossze, amelyeket közös, pergamenszerű, fehéres hártya borít.

FELHASZNÁLT RÉSZEI

A hagymát hasznosítják, amelyet novemberben szednek fel egy kevés szárral együtt, hogy kis csomókba lehessen kötni. A külső részek iszáradását követően száraz helyen tárolják. A hagyma különféle gyógykészítmények formájában alkalmazható (por, kivonat, tinktúra stb.).

HATÓANYAGA

Fő hatóanyagai a kéntartalmú vegyületek (a könnyen bomló alliin, amely allicinné alakul, és tovább oxidálódik diallil-szulfiddá). A diallilszulfidok tehát kénvegyületek, amelyek az összetört, levegővel érintkező hagymából oxidáció útján keletkeznek. A összezúzott fokhagyma maga is tartalmaz antioxidáns hatású fenolsavakat és flavonoidokat.

GYÓGYHATÁSA

A fokhagyma fertőtlenítő hatást gyakorol az emésztő- és a légzőrendszerre a benne lévő fenolsavaknak és kénvegyületekenek köszönhetően, amelyek illékony anyagok lévén a kilélegzett levegőbe kerülnek. Úgy tűnik, de ez még bizonyításra vár, hogy a fokhagyma fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet.
A vér folyékonságát fokozó és az apró vérrögöket feloldó hatása miatt gátolhatja az érelmeszesedés kialakulását. Kénvegyületei tágíthatják a koszorúereket, ily módon hozzájárulnak az angina pectoris megelőzéséhez, rendzseres fogyasztásával pedig megelőzhető a gyomorrák.

FELHASZNÁLÁSA

Belsőleg a bélférgek (orsógiliszta, hegyesfarkú bélgiliszta, galandféreg) ellen küzdelemben hatásos, valamint a gyakori emésztő és légzőszervi fertőzések megelőzésében. Kiegészítő kezelésként alkalmzható az artériás és hajszálérkeringési problémákra, illetve a kevert típusú híperlipidémiára (amikor a vér koleszterin- és trigliceridszintje magas).

FIGYELMEZTETÉS!

A friss fokhagyma, a fokhagymapor vagy -kivonat túlzott fogysztása gyomorégéshez vezethet. Helyileg alkalmazva a fokhagyma vagy kivonat bőrelhalást okozhat, ezért csak a kezelendő felületre vigye fel.

ALKALMAZÁSA

Belsőleg

Főzete (20 g 2 deci vízre) köptető, vizelethajtó. Erre a célra különösen javasolt a felhasználása.
Vízben vagy tejbe főzve bélférgek ellen isszák, vagy beöntést készítenek belőle, kenőcsbe feldolgozva ótvar és fejtetű ellen használják.

  • Emésztő- és légzőszervi fertőzések, artériás és hajszálér-keringési problémák, kevert típusú hyperlipidémia

Gyógytinktúra: 20 csepp, naponta 2 alkalommal
Tinktúra: 40-50 cseppet keverjen el 1 pohár vízben; naponta 3 alkalommal.
Kapszula: (300 mg száraz vagy friss porból): naponta 1-3 kapszula.

Mártások és kolbászáruk kedvelt fűszere.
A fokhagyma a régi népeknél nemcsak élelmiszer volt, hanem az erőt jelképezte, olyannyira, hogy nyakukba akasztva hordták.

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK