Földi eper (illatos szamóca)

Fragaria vesca
Erdei szamóca- Walderdbeere


Gyümölcse izűleti gyulladás és kőbántalom ősrégi gyógyszere. Hasmenés, makacs sárgaság ellen a szárított növényből főzetet készítenek. Leveleiből kellemes élvezeti tea készül.


Tudta, hogy a piros, ízletes és lédús földieper milyen jótékony hatással van a szervezetedre? Meleg napokon remek szomjoltó, fogyasztása a jóllakottság érzését kelti, ezáltal kiváló partner a fogyókúrában, vértisztító hatása pedig segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában. Nem csak belsőleg, de a bőrbe bedörzsölve is kiváló bőrápoló? Lássuk, mi mindenért jó még, ha epret fogyasztunk!

Megszabadít az elhalt hámsejtektől, napozás után hűsíti a bőrt, valamint véd az ultraibolya sugárzástól, ezért érdemes minél többet fogyasztani belőle.

Az eper gyógyhatásai:

  • szépít,
  • méregtelenít, fiatalít és fogyaszt,
  • kiváló az emésztési panaszok kezelésére,
  • vesebántalmak esetén,
  • a fájdalmak enyhítésére és a láz csillapítására,
  • tüdőgyulladás, reuma és pajzsmirigy rendellenességek esetén,
  • a pattanásos bőr kezelésére,
  • csökkenti a szívbetegségek,
  • a kötőszöveti gyulladások,
  • az agyér-elmeszesedés kialakulásának kockázatát is.


Eperkúra az egészségünkért

„A földieper az első tavaszi gyümölcsök egyike. Aki eperkúrába kezd, annak tudnia kell, hogy a sóoldó hatása eléggé intenzív, ezért előfordulhat, hogy fogyasztása során kiütések jelentkezhetnek a bőrön. Ha a tisztító folyamatok elérték hatásukat, és a szervezetünkből kiürültek a méreganyagok, a kiütések maguktól elmúlnak" - mondta Dr. Borbényi Erika, a Napsugár Életház orvosa és életmód tanácsadója.

Ha nyersen fogyasztjuk az epret..

Csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg, mert ha vizesen tesszük a hűtőbe, hamar erjedésnek indul. Természetesen csak akkor lesz társunk a fogyókúrában, ha cukor nélkül fogyasztjuk.

A friss, zamatos földieperből például kitűnő koktélt készíthetünk: mivel az eperlé önmagában elég sűrű, erős illatú és ízű, célszerű almalével, tiszta vízzel vagy citrusfélékkel hígítani. Az eperlé gazdag C-vitaminban, foszforban, káliumban és kalciumban, valamint természetes fájdalomcsillapítót is tartalmaz.

Eper vagy szamóca a kiskertünkben:

Ez a gyümölcs a legkorábbi a hazai gyümölcsök sorában, a szép nevű Laurák és Paulinák, meg a deli Leventék névnapját lehet vele ünnepelni. De nem csupán az illata, zamata, vonzó színe miatt kedvelt ez a gyümölcs a kiskertekben is, hanem azért is, mert ez az egyetlen gyümölcsünk, amely a telepítése utáni évben már terem, nem úgy, mint az almafa, amely a 4-5. évében örvendezteti meg a gazdáját az első érett gyümölcsével.

A szamóca gyümölcsét a kiskertben teljes érettségi állapotban kell betakarítani, mert nem utóérő lévén az éretlenül leszedett gyümölcs apró, ízetlen, értéktelen. A puha gyümölccsel óvatosan kell bánni: csak a kocsányát szabad megfogni és egy centiméteres kocsányrésszel kell lecsípni. Nem tárolható sokáig még a hűtőszekrényben sem!


A szamóca ágyást szüret után is gondozni kell: öntözni, táplálni a töveket és szükség esetén a permetezést se mulaszthatjuk el.

A nyár végére a jó kondícióban levő bokrok 3-4 ostorindát fejlesztenek, amelyeken új, kis növénykék helyezkednek el: ezekről lehet szeptemberben új ágyást telepíteni, amely már a következő év júniusában gyümölcsöket érlel. Még rövidebb felkészülésre van szüksége az úgynevezett frigopalántáknak, amelyeket március végén-április elején ültetnek el, és júniusban már lehet is szüretelni a termésüket.

A szamócaágyás sorközeinek a talaját ajánlatos fekete vagy zöld fóliával betakarni. Ez megakadályozza a gyomosodást, a talaj kiszáradását, a gyümölcs rothadását és korábbra hozza az érés idejét. Fólia helyett természetes anyagokat, lekaszált füvet, szalmát, faforgácsot is használhatunk talajtakarásra.Forrás:
Varró Aladár Béla - Gyógynövények, gyógyhatásai című könyve
balintgazda.hu
edenkert.hu

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK