FEHÉR FŰZFA - Salix alba


Ezüstös fűz. - Silberweide. Weide.
Egyéb elnevezései: fűz, közönséges főz, ezüstös fűz, kosárfűz, kányafa

A füzek kétlaki lombhullató fák, amelyek 10-25 m magasra nőnek. Vízparton, nedves helyeken találhatók. Törzsén a kéreg repedezett, gyakran odvas. Fiatal hajtásai hajlékonyak, levelei lándzsa alakúak és fogazottak, tapintásuk selymes. Virágai barkaszerű virágzatot alkotnak. Kúpos toktermése két kopáccsal nyílik.

FELHASZNÁLT RÉSZEI

A fűzfakérget és a barkavirágzatot hasznosítják. A kérget márciusban gyűjtik be és porítják, hogy főzetet készíthessenek belőle. Használják portartalmú zselés kapszulákban, tinktúrában és más folyékony kivonatban, gyakran más gyulladásgátló hatású gyógynövénnyel - homoki szalmagyopárral és fekete ribizlivel - együtt. A barkákat májusban szedik, és forrázatot készítenek belőlük.

HATÓANYAGA

A fűzfa kérgében szalicilszármazékok (fenol-glikozidok) vannak, nevezetesen szalikozid vagy szalicin (tartalmuk 1,5-11% között változik a fajok függvényében). A fűzfa kérgében találtak még katehik csersavat, amely összehúzó hatásáról ismert. A barkavirágzatok nyomikban ösztrogén hatású vegyületeket tartalmaznak.

Fűzfakéreggel enyhített ízületi gyulladás - ez az, amit a Németországban a közelmúltban végzett kutatás alapján remélünk. A vizsgálat során 78 beteg 2 héten keresztül fűzfakéreg-kivonatot kapott előírás szerinti mennyiségben. Alkalmazása a betegek minegy 14%-ánál enyhített a gyulladás okozta fájdalmakat.

GYÓGYHATÁSA

Szalikozidtartalmának köszönhetően a fűzfa kérge gyulladásgátló, reuma esetén fájdalom- és lázcsillapító hatású. Ugyanezen összetevő a felelős enyhe fertőtlenítő és vérrögképződést gátló hatásáért.

FELHASZNÁLÁSA

A fűzfa kérgét láz és influenza esetén ajánlják elsősorban. Fejfájásra, fájdalomra és reumára mint fájdalomcsillapító szert használják. A virágzat jótékony hatású a méhösszehúzódásokra és az álmatlanságra. Külsőleg fagyott testrészek, sebek, fekélyek kezelésére alkalmazzák.

FIGYELMEZTETÉS!

Nagy adagban a fűzfa kérge hányingert és hasmenést okozhat. Nem szabad asztmában, valamint gyomor- és nyombélfekélyben szenvedő betegeknek és szalicilérzékeny személyeknek adni. A csersav gyomor- és bélbántalmakat idézhet elő.

ALKALMAZÁSA

BELSŐLEG
 • Láz, influenza, fejfájás, reuma, fájdalom

Teafőzet: 2-3 g kérget tegyen 1 csésze vízbe, és forralja 10 percig, majd szűrje le. napi adag 1 csésze étkezés előtt.
Kapszula (260 mg porból): 1 pohár vízzel, naponta 3 alkalommal, minden étkezés előtt.
Tinktúra: 40 cseppet keverjen el 1 pohár vízzel, naponta 3 alkalommal.
 • Méhösszehúzódások

Teaforrázat: 5 g virágzatot tegyen 1 csésze forrásban lévő vízbe, és hagyja ázni 10 percig, majd szűrja le. Napi adag. 1 csésze, minden étkezés előtt.
 • Álmatlanság

Forrázat: (mint fent) 1 csésze lefekvés előtt.

KÜLSŐLEG
 • Fekélyek, sebek, fagyott testrészek

Borogatás: mártson be egy vászondarabkát a főzetbe (mint fent), és borogasson vele naponta 2-3 alkalommal.

Ha a tünetek nem múlnak el, forduljon orvoshoz!
Megjegyzések

 1. Szia!Tervezés>modul hozzáadása>keresd meg a LISTA modult,kattints rá,írd be címnek pl gyógynövények A-Zig.Majd kezd pl."A" ez megvan kattints az a betűvel kezdődő növénynévre,fent másold ki a címét,majd azt a linket írd be,és Ok és folytasd a többivel,a modult húzd ahová akarod.Én próbaképp képtár címmel tettem fel a mano oldalon,nézd meg,más megoldást nem tudok,de ez nagyon klassz lesz.puszi Anikó

  VálaszTörlés
 2. Szép estét! Néztem a Mano oldaladon, de ott a képmesteren vannak a képeid, vagy maga a lista a lényeg. Tehát ahogy te a névnapi képeket oda írtad, én írjak egy A-betüt és az ahhoz tartozo oldal linkjét? Azt hiszem valami ilyesmire gondoltam én is. Csak nem tudtam melyik modullal tudnám megvalósítani!
  Nagyon köszönöm, ki fogom probálni!
  További szép estét!

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK