2013. május 8., szerda

GALAGONYA -Crataegus laevigata

(Crataegus oxyacantha) - Rosaceae/ Rózsafélék családja


Egyéb elnevezése: kétbibés galagonya, gelegonya, cseregalagonya, gledicsia, szamártövis, Krisztus-tövis, tüskefa
Német elnevezés: Weißdorn.
A cseregalagonya félcserje, amely 10 m magasságot is elérheti. Egész Európában elterjedt sűrű bokor, amelyet gyakran használnak élősövény kialakítására. Apró levelei fényes zöld színűek. Ötszirmú, fehér vagy rózsaszín virágai áprilistól júniusig nyílnak. Áltermése (csontáralma) ősszel, amikor megérik, vörös színű lesz.
A cseregalagonya virágja kellemes, a keserű mandulára emlékeztető illatot áraszt.

FELHASZNÁLT RÉSZEI
A virágos hajtásvéget hasznosítják. Mivel a virágzás ideje igen rövid és a virágok érzékenyek, a még bimbós vagy épp csak kinyílt virágokat kell begyűjteni. A virágos hajtásvégeket szellős, árnyékos helyen, vékony rétegekben vászonra terítve szárítják. Illatát meg kell őriznie. forrázatként és por vagy száraz, illetve folyékony kivonat alapú készítményként alkalmazzák. A száraz kivonatnak legalább 3,3 -3,5% flavonoidot kell tartalmaznia.

HATÓANYAGA
A cseregalagonya virága szíverősítő tulajdonságú aromás aminokat (tiramin, feniletilamin stb.) tartalmaz. Flavonoidok (2,2%) proantocianidok és aminosavak is találhatók benne.
A cseregalagonya orvosi célú alkalmazása a középkorra nyúlik vissza: kezdetben a termést használták fel, majd ezt fokozatosan felváltotta a hatékonyabb virágos hajtásvégek alkalmazása.
E virágos hajtásvégek szíverősítő hatását XX. században Huchard és Reilly francia orvosok ismerték fel, akik érelmeszesedés, magas vérnyomás és erős szívdobogás ellen javasolták. Jótékony hatását japán kutatók is alátámasztották.

GYÓGYHATÁSA  - A kutatások igazolták a cseregalagonya pozitív hatását a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében. A szívizom káliumpumpájára hatva erősíti azt, és szabályozza ritmusát. Növeli a koszorúerek véráramlását is. Simaizom-ellazító hatása csökkenti a feszültséget. Értágítóként mérsékli a hajszálerek ellenállását. Végül, mivel csillapítja az erős szívdobogást, a cseregalagonya nyugtató hatást fejt ki a központi idegrendszerre.

FELHASZNÁLÁSA - A cseregalagonyát a szív izgalmi állapotának (rohamokkal járó szapora szívverés, extraszisztolé stb.) kezelésére javasolják olyan felnőtt betegeknek, akiknek egészséges a szíve. Szervi szívbaj esetén csak kiegészítő kezelésként használják. Enyhe szívelégtelenség esetén is ajánlott, például jóindulatú koszorúér-elégtelenség vagy az idős szív fáradtságának kezelésére. Végül a központi idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása miatt, sokszor az orvosi macskagyökérrel együtt, felnőttek és gyermekek enyhe alvászavarainak tüneti kezelésére használatos.

FIGYELMEZTETÉS! - A szívre gyakorolt erős hatása miatt csak szakorvos (kardiológus) tanácsára alkalmazza! A növény kivonatait is kizárólag orvosi rendelvényre fogyassza!

ALKALMAZÁSA

BELSŐLEG

Szív izgalmi állapota, enyhe szívelégtelenség és alvászavarok

Teaforrázat: 1-2 kávéskanál szárított hajtásvéget tegyen 1 csésze forrásban lévő vízbe, és 10 percig hagyja ázni. Napi adag: 2-3 csésze, havonta három héten át.

Ha a tünetek nem múlnak el, forduljon orvoshoz!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére