2011. július 15., péntek

A Kerti Mák

CSONTJAINK KŐMŰVESE! 


KERTI MÁK
(Papaverum somniferum) 

Népies neve: közönséges mák

Ország
Növények (Plantae)
Törzs
Zárvatermők (Magnoliphyta)
Csoport
Valódi kétszíkűek (Edicots)
Rend
Boglárkavirágúak (Ranunclulales)
Család
Mákfélék (Papaveraceae)
Nemzetség
Papaver
Faj
Papaver somniferum

Egyéves kultúrnövény. Szára 50-150 cm magas, fajtánként változóan alig vagy kifejezetten elágazó, hamvas, kékeszöld. Az alsó levelek nyelesek, a felsők ülők, alapjuk részben szárölelő. Alakjuk változó: hosszas-tojásdad, szélük szabálytalanul bemetszett, esetleg karéjos. Virágai magánosak, a bimbók bókolok, nyíláskor felegyenesednek, a szirmok kibontakozásakor, reggel, a két, csónak alakú csészelevél lehull. A szirmok színe változó, vannak fehér, rózsaszínű, piros, lila színű kultúrváltozatok, a sziromlevelek tövén sötétebb folt látható.

Június második felétől július közepéig virágozhat. A termés együregű, sokrekeszű tok, melynek alakja szintén fajtánként változó: majdnem gömbölyű, tojásdad, körte alakú, hordószerűen megnyúlt vagy szélesebb, mint hosszú. A tok csúcsán megtalálható a maradandó, koronaszerű bibe, karéjainak száma megfelel a termőlevelek, illetőleg a termés belsejében sövényszerű rekeszek számának. A tok alatt a száron bütyökszerű csomó van, ehhez ízesültek a virágtakaró levelei.

Egyes fajtáknál a tokon a bibekaréj alatt nyílások képződnek, a legtöbb fajta tokja nem nyílik fel. A magvak a tok belsejében hosszirányban végigfutó részleges válaszfalakon, sövényeken képződnek és éretten a tokba hullanak, mely ilyenkor mozgatásra zörög. A magvak vese alakúak, hálózatos felületűek, színük is változik fajtánként, lehetnek kékek, majdnem feketék, szürkék, sárgák, fehérek. A növény tejnedvet tartalmaz.
A mák vadon nem fordul elő, ősi élelmiszer-, olaj- és gyógynövényként termesztik.

A kerti mák hatóanyagai:
Zsírsavak (az összzsírsav %-ban):
palmitinsav 11 %
sztearinsav 2 %
olajsav 11 %
linolsav 72 %
Ásványi anyagok (100 grammban):
foszfor 800 mg
kalcium 968 mg
kálium 1105 mg
magnézium 506 mg
nátrium 16,5 mg
vas 15 mg
Vitaminok:
B1 (tiamin) 4,9 mikrogramm
B5 (pantoténsav) 0,08 mg
B6 (piridoxin) 0,46 mg
B7 (H) (biotin) 24 mikrogramm

Aminosav tartalom: (g/100g fehérje). Alapvető fontosságú (esszenciális) aminosavaknak nevezzük azokat az aminosavakat, amelyeket az emberi vagy állati szervezet nem vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani. Az emberi szervezet számára 9 aminosav esszenciális.

A kerti mákban mind a 9 esszenciális aminosav megtalálható:
fenil-alanin 5,4
hisztidin 3,5
izoleucin 6,0
leucin 9,6
lizin 6,8
metionin 2,1
treonin 5,9
triptofán 1,9
valin 8,1
Alkaloidok: (csak klinikumban alkalmazható) pl. morfin, narkotin, kodein, tebain, papaverin.

A kerti mák felhasználható részei:
mákgubó (Papaveris somniferi caput)
mákszem (magja)

Alkalmazás módjai:

  • klinikumban gyógyszerek formájában (pl. morfin, narkotin, kodein stb.)
  • tea
  • hidegen sajtolt mákolaj
  • élelmiszer


az érett kerti mák magja
A klinikumban használatos gyógyszereket csak orvos alkalmazhatja, mivel ezek erős hatású – különösképpen fájdalomcsillapító – szerek.
Tea: régebben a gubóból a népi hagyomány teát főzött, főképp kisebb gyermekek alvásának elősegítésére. Ma már ez elavult és egyáltalán nem javasolt felhasználási terület.
Mákolaj: a mákszemekből hidegen sajtolt olajat készítenek, amelyet biztonsággal lehet alkalmazni akár hosszabb távon is.
Élelmiszerként: a magyar konyha különösen gazdag a mákos ételek elkészítésének tekintetében. Gondoljunk csak a mákos gubára, a rétesre, a mákos tésztára, a bejglire stb.

mákos bejgli a magyar konyha remekje
A kerti mák élettani és gyógyhatásai betegségcsoportok szerint:


Csont- és vázrendszer:
A csontok építéséhez elengedhetetlenül szükséges a megfelelő mennyiségű kalciumbevitel. A mákszemek az egyik leggazdagabb kalciumforrás. Az alábbi táblázatból kitűnik, hogy különböző élelmiszereknek mekkora a kalciumtartalma 100 grammra vetítve, mg-ban megadva az értékeket:

Banán
110 mg
Dió
102 mg
Teljes búza
  39 mg
Fölözött tehéntej
114 mg
Teljes tehéntej
120 mg
Sovány tehéntúró
  90 mg
Szójaliszt
200 mg
Juhtúró
400 mg
Mandula
238 mg
Mogyoró
290 mg
Trappista sajt
600 mg
Parmezán sajt
850 mg
Kerti mák
968 mg

Ebből a táblázatból is látható, hogy a mákban majdnem nyolcszoros kalciumtartalom található, mint a mindmáig dicsőített tejben. A csontépítés szempontjából fontos a magnézium és a foszfor jelenléte. A szakirodalmi adatok javaslata alapján a mák kalciumtartalmának (968 mg) legalább fele mennyiségű magnézium szükségeltetik. A mákban 506 mg magnézium található, tehát a legoptimálisabb arányban. A foszfor jelenléte szintén nélkülözhetetlen a csontépítésben. Az ásványi anyagok közül a foszfor 800 mg mennyiségben van jelen 100 g mákszemben.
Mindezekből következik, hogy az egyik leghatékonyabb ellenszere a csontritkulásnak a mák gyakori bevitele a szervezetbe. Még az elaggott csontrendszert is képes újjáépíteni, mindehhez azonban tartós (1-1,5 év) használat szükségeltetik. A mákot mellékhatásmentesen lehet alkalmazni, akár megelőzés, akár csontépítés céljából.

Éjszakai alvásproblémák:
A mákmagok minimális mennyiségű ópiátot is tartalmaznak, azonban ezek nem okoznak függőséget, és nem számítanak kábítószernek. A máknak altató hatása is van, nem véletlen, hogy a latin kifejezésben szereplő „somniferum” jelentése „álmot hozó”. A várható lefekvés előtt körülbelül fél órával érdemes bevenni. A máknak illetve annak olajának nyugtató hatása van az idegrendszerre is.

Szív- és keringési betegségek:
A kerti mák magvainak zsírsavtartalmának köszönhetően csökkenti a vérszérum koleszterinszintjét, csökkenti az erekben felhalmozódott lerakódásokat, ezáltal csökkenhet a magas vérnyomás is. A mák olajának rendszeres használatával csökkenthető a vér összes lipidszintje és szabályozhatja az úgynevezett „rossz” LDL-koleszterinszintet is.

Bél- és emésztőrendszer:
A mák, mint étel fogyasztása kitakarítja az egész béltraktust, magához köti a bélrendszerben lerakódott salakanyagokat, ezért mákos ételek fogyasztásakor különösen fontos a fokozottabb folyadékbevitel.

virágzó mák mező 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére