Fürdők II. Cserfakéreg-Lenmag-Görögszénapor

Cserfakéregfürdő-Kocsánytalan Tölgy

A cserfakéregnek csersav (tannin) tartalmánál fogva van jelentősége. Elsősorban ipari célokra, de nem utolsó sorban gyógyászatilag is sok oldalúan felhasználható. Csersavon kívül gallussavat, quercin-keserűt, citromsavat, pektinsavat, cellulozét, foszfort, ként és sósavat stb. tartalmaz.

Bőrbetegségek némelyikénél, izom és izületi reumánál egész fürdőt alkalmazunk úgy, hogy 1 kg cserkérget 3 l vízzel 2 literre befőzünk és a szüredéket a meleg fürdőhöz öntjük.

Aranyér és aranyérvérzésnél, végbélelőesésnél, végbélsipolynál, fehérfolyásnál, rendellenes női vérzéseknél, altesti gyengeségnél (ágybavizelésnél), meleg 35-37 °C fokos 115-20 percig tartó fürdő hasznos.
Továbbá fagyásnál, lábizzadásnál, egynémely makacs bőrbajnál is igen jó hatású.
Kötéseket és borogatásokat alkalmazhatunk igen jó eredménnyel kiütésre, kelésre (furunculosis), mirigydaganatra.

Borogatásokat szokás feltenni altesti gyöngeségnél, lágyék és hastájon fellépő mirigydaganatra.
Pótolhatatln kitűnő gyógyszer a cserfakéreg forrázat, a legtöbb női bajnál (így fehérfolyásnál, hüvely- és anyaméhgyulladásnál, vérzéseknél, sőt az anyaméh rákos megbetegedéseinél is). Igen gyakran ezekben az említett esetekben a cserfakéreghez zsurlót is tehetünk, legtöbbnyire azonban tiszta cserfakéreggel készítjük el a szükséges mennyiségű (100g 1 l vízre) cserfakéreg forrázatot.

Orrkatarrusnál (katarrus=hurut) a foghús és szájnyákhártya betegségeinél cserfakéreg forrázattal öblítést végzünk.
Bélkatarrusnál, bélvérzésnél, vastagbékatarrusnál, (és ott, ahol a székletétel véresen nyálkás), igen ajánlható gyógyszer a cserfakéreg-forrázat. Rekedtségnél, torok- és mandulagyulladásnál öblítő vizet készítünk. Általában a légzőszervek megbetegedéseinél igen hatékony. (lásd még cserfakéreg alatt).

Lenmag (Kataplasma)


A len ipari feldolgozása folytán, mint vászon, a magból kivont olaj és a belőle kivont kence és festékek révén igen értékelt ipari növény.
A lenmagból készített lisztet, mint lágyító háziszert már mindenki használta. A lenmag-lisztet forró vízzel, vagy tejjel péppé főzzük és lenvászon közé téve, amilyen melegen elbírjuk felrakjuk és addig váltogatjuk az időközben esetleg kihűlt kötést, míg a daganat annyira meglágyul, hogy felfakad.

Felhasználjuk kelés (abscessus, furunculuc), kelevény, karbunkulus, de minden más bőrön támadt daganatra.
Belsőleg, rendesen medveszőlő levéllel keverve máj-, hólyaghurutnál kitűnő. A gorombán megőrölt mag beöntésre is használatos.

Görögszénapor


Felhasználásban teljesen azonos a lenmagliszttel, azonban daganatok és kelések oszlatására gyorsabban és erősebben hat. Éppen úgy kell elkészíteni és alkalmazni, mint ahogy a lenmaglisztnél leírtuk.
A légzőszervek elnyálkásodásánál belsőleg is felhasználható száj és toroköblítésre, gyulladásnál és légzési nehézségeknél igen jó. (Egy kávéskanálnyi görögszénaport egy csésze vízre.)Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK