2011. augusztus 17., szerda

Gönye

Bryonia dioica (alba)


Fekete-, büdös gönye, piros gönye, vöröshéjú földitök
Rotbeerige Zaunrübe, Weiße zaunrübe

A fekete és piros gönye gyökere képezi a drogot. A két növény között az a különbség, hogy a feketegönye (bryonia alba) pártája sárgászöld, bibéje kopasz, bogyója fekete, míg a piros gönye (Bryonia dioica) pártája sárgásfehér, bibéje érdes vagy bolyhos, bogyója vörös. A levelek mindkettőnél karéjosak, a feketegönye levelei ezenkívül érdesek is.
Hatóanyaga: gyökerében bryonin és bryonidin, gyanta és nyomokban illóolaj.
A gyökér főzete hashajtó, húgyhajtó, hószámfakasztó; genny és bőrizzadmány levezetésére is szolgál. Mellhártyagyulladás hatásos gyógyszere. 
Mérges.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére