SAVANYÚ KÁPOSZTA

Most, hogy már végérvényesen beköszönt az ősz, bizony sokkal nagyobb szüksége van szervezetünknek a vitaminokra, mint a nyár folyamán bármikor. Elfogynak lassan a friss gyümölcsök, zöldségek, és nélkülük sajnos sokan visszatérünk a nehéz étkezésekhez, vitaminban és ásványi anyagban szegény menükhöz. Hogy mégse legyen ez így, nagy segítségünkre lehet egy egyszerű vitaminbomba, a savanyú káposzta.

Szerintem nincs is olyan ember, aki ne ismerné ezt a hazánkban oly népszerű, és oly sok módon elkészített és feldolgozott gasztronómiai csodát. Amellett, hogy tele van a legkülönfélébb vitaminokkal, jó társ lehet a fogyókúrában, és a szervezet méregtelenítésében is.

Hatásosan szabályozza a vércukorszintet, és csökkenti a koleszterinszintet is. A savanyú káposzta erjesztése során olyan, jótékony baktériumok szaporodnak el, amelyek kedvező hatást gyakorolnak a bélflórára, megakadályozva ezzel a káros mikrobák megtelepedését. Külön szerencsés dolog, hogy a káposzta a savanyítás után is megőrzi nagyon magas C-vitamin tartalmát.

A savanyú káposzta készítéséhez felhasznált fűszerek (a mustármag, babérlevél, bors, köménymag, torma, stb.) mind gyógynövények, s ezek a káposztával kifejtik a légutakban és az emésztőrendszerben jótékony hatásukat.

Amennyiben módunkban áll, érdemes szétnézni a piacon, és megkeresni a legjobb savanyú káposztát. Mert bizony káposzta és káposzta között is van különbség. Az igazi házilag savanyított káposzta színe sárgás, míg a vegyszerekkel savanyodásra bírté inkább fehér. Személy szerint én mindig megnézem azt is, hogy milyen vastagra van gyalulva a káposzta.
Biztosan ízlés kérdése, de én a vékony hosszú szálú, sárgán fénylő savanyú káposztát részesítem előnyben. Persze az ízesítés sem egységes.

Nem kell azonban feltétlenül előre zacskózott vagy piacon árult káposztát vennünk, mert kis idő ráfordítással magunk is elkészíthetjük otthon házi vitamincsemegénket. Számos erre vonatkozó recept található ma már az interneten vagy éppen a különféle magazinokban.
A savanyú káposzta nem csak nyersen fogyasztható, bár a jól összeérett ízek talán így élvezhetőek leginkább. Kitűnő saláták, levesek, főételek is készíthetőek belőle.

Forrás: egészségtipp.hu

A népgyógyászat leírása:


Brassica oleracea.

Weisskraut, Kopfkohl, Weisskohl


Nálunk többfajtáját termesztik, mert kedvelt és kitűnő főzeléket szolgáltat. A savanyú káposzta készítésénél kevés sót szabad csak felhasználni. Borókát, szőlőt, esetleg bort szoktak néhány helyen hozzátenni a készítésénél.

A savanyú káposztát nyersen gyomorrontásnál, különösen ha az romlott ételtől származott. A gyomor és beleket gyorsan tisztító hashajtó hatásánál fogva régóta használják. A káposztalének van meg elsősorban ez a tulajdonsága (Katzenjammer). A megromlott nedvek, felgyülemlett gázok kivezetését eszközli, miáltal végerdményben előmozdítja a vérképződést, a gyomrot erősíti. A nép köszvénynél savanyú káposzta kúrát tart.

Külsőborogatásra is használják a savanyított káposztát levelével együtt, elhanyagolt, gennyesedő sebeknél, mert fájdalmat is szüntet. Ajánlják ezeket a borogatásokat égis sebekre és méhcsípésre is.


Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

FEKETE KÖMÉNY - Nigella sativa

BABÉRLEVÉL - Lauri folium

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK