2011. augusztus 26., péntek

Pannonhalmi Főapátság Gyógynövényház és gyógynövénykert

A Pannonhalmi Főapátság Gyógynövényház és Gyógynövénykert megnyitójáról ugyan lemaradtunk, amely augusztus 15.-én volt!

De a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertje és Gyógynövényháza egész évben látogatható, érdekes, szép és hasznos kikapcsolódás és kirándulás családjával és barátaival.

A középkori bencés monostorokban a szerzetesek a szakrális és a világi feladatok ellátása mellett már a legkorábbi időktől kezdve gyógyászati tevékenységet is folytattak. Egy 1201-ből származó hiteles helyi oklevél a bizonyíték arra, hogy Szent Márton hegyén ispotály működött, ahol a szerzetesek mellett a környék lakossága is ellátást kaphatott. A gyógynövények mindennapos használatáról tanúskodik egy 1697-ben írt szertartáskönyv is, mely a különféle betegségek kezelésére javasolt gyógynövényekhez rendelt áldások szövegét tartalmazza. Reisch Elek 1735-ből származó kézirata több, mint ötven gyógytea receptet tartalmaz, de különféle kenőcsök, alkoholos tinktúrák, gyógynövény fürdők elkészítésére vonatkozóan is adatokkal szolgál.

A századokon át megszakítás nélkül működő monostorok óriási tapasztalatot halmoztak fel a gyógyítás terén, könyvekben, receptúrákban lejegyezve, melyek ma is hozzáférhetők. A most élő bencés szerzetesközösség a múlt hagyományaira, a hajdan volt szerzetes-tudósok lejegyzett ismereteire alapozva, azonban a mai kor tudományos és technológiai színvonalán újragondolva folytatja a gyógynövényekhez kapcsolódó tevékenységét. Az ősi receptúrák alapján a Főapátság munkatársai – a szigorú szakmai és minőségi követelményeknek megfeleltetett külső partnerekkel közösen – az elmúlt években számos gyógynövény alapú termék gyártásába kezdtek. A Pannonhalmához évszázadok óta kötődő, a következő hetek középpontjában álló különféle levendula termékek – olaj, szappan, tea – mellett számos további gyógynövény alapú termék is forgalomba került.


Arborétum és Gyógynövénykert


A régi korok szerzetesei nagy gonddal termesztették és gyűjtötték a gyógyításhoz szükséges növényeket. A természet tudományos vizsgálatára, a monostor természeti környezetének tudatos alakítására a 19. század első évtizedeiből vannak adataink. 1830-ban már mintegy 80 fa- és cserjefaj található az apátság arborétumában, amelynek angolkert jellegét Szeder Fábián alakította ki az 1840-es években.

Az arborétum területén ma több száz fa- és cserjefaj található, s ezek egy része különleges, az országban csak kevés helyen előforduló faj és fajta. A Főapátsági Arborétum a felüdülés, a kikapcsolódás helye, de rendszeres oktató- és kutatómunka is folyik itt. Védett botanikai értékei mellett igen gazdag a terület énekesmadár állománya is.


A Pannonhalmi Főapátság Arborétuma és Gyógynövénykertje egész évben látogatható,
- májustól szeptemberig 9-20 óra között,
- októbertől áprilisig 10-17 óra között.
A Gyógynövényház és a Lepárlóépület májustól szeptemberig látogatható,- hétköznap 13-16 óra között,
- szombaton és vasárnap 11-16 óra között.

Előzetes bejelentkezés és külön programok esetén ettől eltérő időpontokban is lehetséges a látogatás.

További információ:
TriCollis Tárlatvezető Iroda
Tel.: (+36 96) 570 191


A Pannonhalmi Apátság honlapja itt található: Bencés

2 megjegyzés:

  1. Pannonhalma szülőfalumtól 30km-re található , csodálatos hely , rengeteg látnivaló , akár egy hétvégi kirándulás tartalmas eltöltésének is megfelelő .Köszönöm , hogy feltetted.

    VálaszTörlés
  2. Szia Sysy!
    Nagyon örülök. Már régen olvastam róla, hogy a legnagyobb levendula termesztés is ott van, ezért gondoltam utána keresek!
    Köszönöm!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

IDŐJÁRÁS