2011. szeptember 6., kedd

ACSALAPU - Petasites hybridus

Fészkesvirágzatúak családja (Compositae, Asteraceae)
Évelő növény vastag, vízszintes gyökértörzzsel, igen nagy méretű levelekkel, melyek vese alakúak vagy kerek-tojásdadok, vékonyak, fonákuk rendszerint alig szőrözött, zöld. 
A pirosas színű virágzatok a levelek megjelenése előtt nyílnak. Patakokban, patakok és folyók partján terem. Hasonló értékűnek tartják a Petasites albus (L.) Gaertn. nevű fajt, melynek levelei kisebbek, inkább háromszögletűek, fonákuk szürkésfehér, a virágzatok is fehérek. Más acsalapufajok is hasonló termőhelyeken találhatók.

A gyökeres gyökértörzs (Petasitidis rhizoma) és/vagy a levelek (Petasitidis folium) alkotják a drogot, melyek eremofilan típusú szeszkviterpén alkoholokat (petazol, petazin, neopetazol), valamint ezek angelikasavval, izovajsavval és metil-krotonsawal képzett észtereit, továbbá az előbbi, kétgyűrűs szeszkviterpén-alkoholok furángyűrűvel kondenzált származékait tartalmazzák. Pirrolizidin szerkezetű alkaloidjai miatt felhasználása, a készítmények előállítása óvatosságot igényel.

Gyógyszeripari nyersanyag, görcsoldó készítmények előállítására szolgál, melyeket tüdőasztmás betegek, neurotikus alapra visszavezethető görcsös állapotok kezelésére ajánlanak, továbbá éreredetű, főleg angioneurotikus (angiospastikus) migrénes fejfájásokban, valamint a csigolyák közti porckorong elváltozásaiban (discopathia), fájdalomcsillapító hatása miatt.


Az acsalapu fiatal levelei nem tévesztendők össze a martilapu leveleivel.

Forrás: gyogynoveny.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére