2011. szeptember 19., hétfő

BÚZAVIRÁG - Centaurea cyanus

Egyéb elnevezése: Dödike, kékvirág, imola, kékkonkoly, gabonavirág, zsukkolat-Kornblume, Roggenblume, Sichelblume.
Merev állású 1/2 m magas növény, mely egészben szürkés színű, szálas, néha hasogatott levelekkel; sziromlevelei kékek, néha vörösek.Vetések között nálunk mindenütt előfordul.A virágjának sziromlevelét gyűjtjük, mely a xyani flost adja.
Hatóanyaga festékanyagában rejlik.
5-10 g 1/2 l vízzel leforrázva, vízkiválasztó és szem kötőhártya gyulladást oszlató. Szívnyugtató, vérnyomást csökkentő és vértisztító teákba keverik. Ez irányú felhasználása napjainkban sokat veszített értékéből. A virágfüstölő legfőbb alkotórésze.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére