2011. szeptember 24., szombat

FEHÉR FAGYÖNGY - Viscum albumEgyéb elnevezései: fehér fagyöngy, jegenyefenyő-fagyöngy, madárlép, enyves bogyó

A Magyaroszágon is jól ismert és egész Európában elterjedt fagyöngy félélősködő örökzöld növény. Leggyakoribb gazdanövényei az almafa, a nyárfa, a fűzfa, az akác. Rövid szártagú ágai ismételt álvillás elágazásúak. Levelei átellenesek, zöldessárgák, bőrneműek. Zöldessárga színű redukált virágai ülők. Termése ragadós álbogyó.

FELHASZNÁLT RÉSZEI
Leveles ágait, illetve leveleit hasznosítják. Ősszel szedik le, majd szárítják, amitől sárgászöld színűvé válnak. Kellemetlen, keserű ízűk ellenére hagyományosan főzetként, kivonatként vagy porítottan kapszulázott és más gyógykészítmények előállításához használják.

HATÓANYAGA

A kolin és az erős polipeptid-keverékeken kívül viszkotoxinokat és lektineket, valamint specifikus glukoproteineket (viszkuminek) tartalmaz, amelyek összehúzódást elősegítő hatásúak.

Németországban az ún. emberközpontú orvostudomány (Rudolf Steiner-féle iskola) a fagyöngynek daganatos sejtek növekedését gátló hatást tulajdonít; kutatásokat végeznek azzal a céllal, hogyigazolják a fagyöngy citosztatikus, vagyis a sejtosztódást gátló és az immunrendszer aktivitását fokozó hatását. A növényben található viszkotoxinok és lektinek mérgező hatása, valamint a nem kellően igazolt klinikai vizsgálatok minatt a készítmények csak al egnagyobb körültekintéssel, orvosi ellenőrzés mellett használhatók.

GYÓGYHATÁSA
A fagyöngy vérnyomáscsökkentő hatását állatkísérletek igazolták, de hogy pontosan melyik összetevője felelős ezért a hatásmechanizmusért, ez idáig nem tudták meghatározni. Immunrendszert serkentő és daganatellenes hatása viszont a viszkotoxinoknak és a lektineknek tulajdonítható. A sejtburjánzásra és az érelmeszesedésre gyakorolt feltételzett hatását a klinikai eredmnyek eddig nem igazolták.

FELHASZNÁLÁSA
A fagyöngyöt az érelmeszesedés megelőzésére és a hagyományos kezelésekkel együtt a magas vérnyomás leküzdésére használják. Európában több laboratórium állít elő és forgalmaz különböző citosztatikus és immunrendszert serekentő hatású készítményeket. A fagyöngyből gyárilag előállított készítményeket az onkológia területén is használják.

FIGYELMEZTETÉS!
A fagyöngylevél összetevőinek (főleg a viszkotoxinok és a lektinek) mérgező hatását kimutatták. A bogyók is tartalmaznak veszélyes hatóanyagoakt, ezért a fagyöngy csak orvosi rendeletre szedhető.Egy érdekes cikk az InforMed.hu oldalról:

A csodatévő fagyöngy daganatellenes

A fagyöngy ősidők óta mágikus csodaszer, mindent gyógyító növény hírében állt. A húszas években az antropozófusok a jövő daganatellenes gyógyszerét látták benne. Azóta sok idő eltelt, s a modern kutatások eredményei alapján ma már olyan készítményeket állítanak elő belőle, amelyek fő hatóanyaga a lektin - ez erősíti az immunrendszert -, és így valóban új reményt jelent a daganatos betegek számára. Vérnyomáscsökkentő és érvédő hatása pedig hazánkban is sokak előtt jól ismert.

A fagyöngy örökzöld, villás ágrendszerű növény, ami félélősködő életmódot folytat. Kisebb-nagyobb zöld bokrait főképpen a téli időszakban könnyű felismerni lombhullató fáink ágain.
A fagyöngy vékonyabb, leveles ágait októbertől decemberig, valamint márciusban és áprilisban gyűjtik. A növény glikoproteineket, viscotoxint, flavonoidokat, nyálkát és a már említett lektint és fehérjét tartalmaz. Összetevői serkentik az endorfinok, a természetes hangulatjavítók és fájdalomcsillapítók termelését és elválasztását, illetve erősítik a szervezet immunrendszerét, amelyet rákos betegek esetében a kemoterápia amúgy is legyengít.

KELTA "PATIKA"A fagyöngy nagyon régóta tisztelt növény: Caius Plinius Secundus római természettudós jegyezte fel a keltákról: 
"Semmi sem szentebb számukra, mint a fagyöngy, és a fa, amelyen nő... A maguk nyelvén a fagyöngyöt "Mindent Gyógyító" nak nevezik. Ha szokásuk szerint áldozati lakomát csapnak..., egy fehér ruhát viselő pap felmászik a fára, és aranysarlóval vág le a fagyöngyből... Szent meggyőződésük, hogy a fagyöngy bogyójának kipréselt levétől termékenyek lesznek a meddő állatok, és hogy ez a lé egyben általános ellenméreg is."
A középkorban a kelések és a sebek gyógyítása volt a fagyöngy legfontosabb feladata, bár Szent Hildegard kehesség és kösz vény, Hieronymus Bock pedig például nyavalyatörés ellen is ajánlotta. Érdekes, hogy még ő is leírta a régi germán időkbe visszanyúló hiedelmet, miszerint a "boszorkányseprű" megóvja a fákat a villámcsapástól, az embereket pedig az ártó szellemektől.
A fagyöngy mai reneszánsza a húszas évekre nyúlik vissza, amikor Rudolf Steiner felismerte benne a rák lehetséges gyógyszerét: 
"Ahogy a fagyöngy a természet rendjét megfordítja (télen zöldell és nyáron hervad), úgy állít egy tumor a testben mindent a feje tetejére."
JAVÍTJA AZ ÉLETMINŐSÉGETA mai kutatások alapján a fagyöngy a rákkutatás egyik nagy reménysége. Ezt nemcsak sejtosztódást gátló hatóanyagainak köszönheti, hanem annak is, hogy mai megfogalmazás szerint segít a rákos betegek életminőségének megőrzésében és javításában
Tehát nem csodaszerről van szó, hanem a kiegészítő terápiák egyik új lehetőségéről. Sok esetben hozzásegíti a betegeket ahhoz, hogy a szokásos klinikai kezelések után visszatérhessenek megszokott mindennapi életükhöz.

Sok beteg beszámolt arról is, hogy a fagyöngykészítmények nemcsak az életkedvüket adták vissza, hanem fizikailag is hatottak rájuk, mert jobban érzik magukat. A rákkutatók ezt az immunrendszer aktiválásával magyarázzák. 


A fagyöngylektin izgalmi állapotot okoz a szervezetben, aminek hatására fokozódik bizonyos immunsejtek termelése. A természetes ölősejtek egy része közvetlenül a kórokozókat pusztítja el, más részük pedig eltünteti az elhalt sejteket. Emellett fokozódik az interleukin1 termelődése is, ami ismét csak a fájdalomcsillapító és hangulatjavító endorfin szintjének emelkedéséhez vezet.

GYÓGYTÁR

A citosztatikus hatás mellett a fagyöngynek más előnyös tulajdonságai is vannak. 
Teája egyes források szerint különleges vérnyomásszabályozó hatással bír: a magas vérnyomást csökkenti, az alacsonyat emeli. 
Nyugtató, görcsoldó hatású, ajánlott a keringési rendszer más problémáira is, többek között érelmeszesedés, szívproblémák, ideges eredetű szívpanaszok és menstruációs zavarok kezelésére. 
Teáját nem forralással, hanem félnapos, hideg vízben való áztatással kell elkészíteni!

FONTOS TUDNI!
  • Két púpozott teáskanálnyi szárított (szaküzletben vásárolt!) fagyöngyöt áztassunk be 1/4 l hideg vízbe. Tizenkét órányi áztatás után szűrjük le a teát, legfeljebb egy teáskanálnyi mézzel édesítsük, majd lassan kortyolva igyuk meg. A napi adag maximum kétcsészényi.
  • A fagyöngy csomagolásán található adagolási útmutatót érdemes mindig szem előtt tartani, hiszen túladagolása, illetve 34 hétnél hosszabb ideig történő használata miatt a szer veszélyes lehet, májkárosodást is okozhat!
  • Daganatosok számára a tea nem elegendő, mert csak nagyon kevés lektint tartalmaz. Számukra - a hazánkban még nem engedélyezett, ám Nyugaton évtizedek óta jó eredménnyel használt! - injekciós készítmények kúraszerű használata ajánlott.

ALKALMAZÁSA
Mind a fagyöngy alapú forrázat, mind a belőle előállított gyógyszertári készítmények alkallmazását csak orvos irhatja elő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére