Acerola cseresznye


Barbadoszi cseresznye
Malpighia glabra, cereso, escobillo, health tree, Puerto Rican cherry

Az acerola vagy más néven barbadoszi cseresznye mintegy öt méter magasra megnövő, lombhullató fa. Az acerola fa vadon nő, de termesztik is Brazíliában, Dél-Amerika északi vidékein, Közép-Amerikában és Jamaikában.

Általánosan javallt:

  • immunerősítésre
  • felső légúti problémákra
  • gyulladáscsillapításra

Acerola cseresznye élettani hatásai:

A gyümölcs értékét az adja, hogy jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint. 100-szor több van benne, mint egy narancsban. Található még benne vas, kalcium, foszfor, a vitaminok közül pedig az A-, B1-, B2-,B3-vitamin.
Magas C vitamin tartalma miatt az acerola cseresznyét hatásos antioxidáns.
A friss gyümölcsöt láz és hasmenés esetén alkalmazzák.
Gyulladásgátló, vizelethajtó hatású. Segítséget jelenthet cukorbetegség, magas koleszterinszint, májprobléma, reuma, tuberkulózis esetén valamint a lábadozás során.
Az acerola vagy barbadoszi cseresznye  valójában citrusféle, csupán formája és színe miatt nevezik cseresznyének. Mintegy öt méter magasra megnövő, lombhullató fa, amely nagy mennyiségű, 1-2 cm átmérőjű, éretten világító narancsvörös vagy sötétvörös csonthéjas, alma alakú gyümölcsöt terem. Az alsó és csúcsi részen erősen bemélyedt, szabálytalanul dudoros és hosszirányban tompán bordás. A termés alsó részén a csészelevelek, csúcsán pedig a fonal alakú bibeszál érésig megmaradnak. A termés vörös héja vékony, de szilárd, áttetsző, sima és fényes. Az éretten nagyon bő levű terméshús cseresznyeszerű, narancsvörös vagy vörös, a héjnál valamivel világosabb, 7 mm vastag és nagyon savanyú, de zamatos. A termésekben 3 világos, narancsszínű, a terméshússal szilárdan összenőtt kőmagot találunk, amelyek tompa trapéz körvonalúak, keresztmetszetük szélesen 3 élű és a végük rovátkolt; a magok felülete ormós és szabálytalan, kiemelkedő kereszt- és ferde irányú bordákkal strukturált. 
Az acerola fa vadon nő, de termesztik is Brazíliában, Dél-Amerika északi vidékein, Közép-Amerikában és Jamaikában. 
Ezeken a helyeken gyümölcsként fogyasztják, a kőmagvakat eldobják. Cukorral főzve a barbadosi cseresznye ízletes desszert. A levéből zselé vagy szirup készül, amelyet ételekhez és gyümölcssalátákhoz adnak, vagy hogy a C-vitamint növeljék, különféle gyümölcsléhez keverik. A befőzött termések barnásvörös színt kapnak. Kis méretekben a levet iparilag porrá alakítják, és C-vitamin-készítményként árusítják.
A gyümölcs értékét az adja, hogy jelentős mennyiségben (4,5 %) tartalmaz C-vitamint (a  meghámozott, érett narancs C-vitamin tartalma például csak 0,05%), ez az érés során gyorsan csökken, ezért a kereskedelmi forgalomba hozandó gyümölcsöt zöld állapotban szüretelik le. Az acerola C-vitamin tartalmát még befolyásolhatja a klíma, az évszak és hogy hol helyezkedik el.  Egy évben akár háromszor is szüretelik.
Az acerola Európában forgalmazott formája az érett acerola különleges eljárással porlasztott sűrített anyaga, amelynek természetes C-vitamin tartalma legalább 17%. A C-vitaminon kívül az acerolában azonosítottak több mint 150 más anyagot, köztük vasat, A-vitamint, thiamint, riboflavint, magnéziumot, káliumot, kalciumot, bioflavonoidokat, foszfort, stb.
Található még benne dextróz, fruktóz, szacharóz, valamint rost, fehérje, lipid és zsírsavak.
A brazilok a népi gyógyászatban vérzéscsillapításra, szíverősítésre használták. Egy maroknyi friss acerola vagy egy fél csésze frissen kipréselt lé, naponta 2-3 alkalommal meggyógyítja a lázat és a vérhast. Használják mint gyulladásgátló, összehúzó, vizelethajtó, valamint élénkíti a májat és a vesét, támogatja a szív működését, a sebek gyógyulását.  Jó hatású a hasmenés, meghűlések, vérszegénység, cukorbetegség, magas koleszterinszint, reuma valamint a tbc. fertőzés esetében is. Igen erős antioxidáns hatással bír.

Manapság az acerolából bőrápoló szereket készítenek, vitamin- és ásványi só tartalma miatt. Ezek harcolnak a szabadgyökökkel, lassítják a sejt-öregedést és frissítik a fáradt, stresszes bőrt.
Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy az acerola képes lehet más étrend-kiegészítők (pl. szója, alfalfa) koleszterincsökkentő és oxidációs folyamatokat gátló hatását fokozni. Állatokon végzett kísérletekben kimutatták, hogy az acerola kivonat csökkentheti a tüdő tumor kialakulásának esélyét, illetve lassíthatja annak előrehaladását. Laboratóriumi kísérletekben magyar tudósok közreműködésével kimutatták az acerola egyes komponenseinek különböző tumorsejteket pusztító hatását, és a kutatók javasolták a rák kiegészítő terápiában történő alkalmazását.
A gyümölcshús annak ellenére zamatos, hogy rendkívül savanyú, de itthon friss gyümölcsként nemigen lehet találkozni vele. Annál gyakrabban kerül konzervekbe, gyümölcslevekbe és gyümölcskoncentrátumokba, zselékbe, szirupokba. A vegyipar aszkorbinsavat és C-vitaminos készítményeket is gyárt az acerola felhasználásával. A belőle kivont izolált C-vitamin korántsem olyan hatásos, mint maga a gyümölcs. 
Forrás: antalvali.com

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK