2011. október 17., hétfő

Közönséges Aranyvessző - Solidago virgaurea

Húgyúti gyulladásokra, vesehomok és vesekő ellen.


Az aranyvessző az egyik legrégebb óta alkalmazott gyógynövény húgyhólyag- és vesebántalmak ellen. Jótékony tulajdonságait állítólag maga Luther Márton is nagyra értékelte, ezért aranyvesszővel kezelte számos egészségügyi panaszát. Az ókori germán népek sebgyógyátásra használták. Az aranyavesszőt méregtelenítő szerként is alkalmazzák, ugyanis gyorsítja az anyagcserét.

Jellemzők: A közönséges aranyvessző (számos népies elnevezése is ismert, például aranyvessző, aranyos istápfű, jágerkender, erősrojt) az őszirózsafélék családjába tartozik. Elágazások nélkül fejlődő, csupasz, egyenes szára akár az 1 m-es magasságot is elérheti. Az aranyvessző sárga virágai júliustól szeptemberig nyílnak. Mézelő növény.

Előfordulás - A közönséges aranyvessző szinte egész Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában fellelhető. Erdők szélén, tisztásokon, mezőkön, hangafüves pusztákon és irtásokon találkozhatunk vele.

Az aranyvessző nevét azért kapta, mivel virágai hosszú bugában tömörülnek. Az elnevezés a latin Solidago ("megszilárdítom") szóból ered, a hegesedést elősegítő tulajdonsága miatt. A kutatók a közelmúltban kimutatták az aranyvessző összetevőinek fájdalomcsillapító hatását, ami igazolja a népi gyógyászatban elterjedt fájdalom elleni használatát.

Gyógyászati nyersanyag - Gyógyászati célokra a virágzó növény nem fásodó felső részét hasznosítják, amit száraz időben gyűjtenek be, és árnyékos helyen, 40 °C-nál alacsonyabb hűmérsékleten szárítanak.

Hatóanyagok - Az aranyvessző elsősorban flavonoidokat tartalmaz, melyek erősítik a véredények falát (rutin), illetve alvadásgátló és gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki (kvercetin). A növény ezenfelül csersavat, nyálkát és szeszkviterpént is tartalmaz.

ALKALMAZÁSA 

Gyulladáscsökkentő és vizelethajtó szerként alkalmazva az aranyvessző segítséget nyújt akut és krónikus húgyúti fertőzések, valamint a vesemedence gyulladásos megbetegedései esetén. Az aranyvesszőből készített tea hozzájárul a húgykő és -homok kialakulásának megelőzéséhez. A flavonoidok értágító és -erősítő tulajdonságuknak köszönhetően a növény által kifejtett tisztító hatásért felelősek, aranyvesszővel ezért érbetegségek is eredményesen kezelhetők. A népi gyógyászatban anyagcsere-serkentőként is alkalmazzák, valamint köszvény, reumatikus panaszok és ízületi gyulladások ellen. Külsőleg öblögetésre is használható a szájüreg és a torok gyulladása esetén.

ÉRDEMES TUDNI
A közönséges aranyveszőt az orvoslásban gyakran helyettesítik magas aranyvesszővel vagy kanadai aranyvesszővel - mindhárom faj azonos vagy nagyon hasonló hatóanyagokat tartalmaz.

FELHASZNÁLÁS

Teaforrázat - Forrázzunk le 1-2 kávéskanál aranyvesszőt 2,5 dl lobogó vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Elkészíthetjük úgy is, ha a teafűre hideg vizet öntünk, kis ideig forraljuk, majd 2 percig állni hagyjuk, és ezután leszűrjük.
Vesetisztításra: naponta 3-5 alkalommal igyunk meg egy csésze teát. A megfelelő hatás elérése érdekében fogyasszunk sok folyadékot.
Tövises iglicével és nyírfalevéllel együtt alkalmazva fokozhatjuk a gyógyhatást.
Vigyázat: szív- vagy veseelégtelenség okozta ödéma esetén ne használjunk aranyvesszőt.

Kúra - Évente egy alkalommal érdmes háromhetes tisztítókúrát végeznünk aranyvesszőből készített forrázat vagy tinktúra felhasználásával.

Tinktúra - Adjunk 20 g szárított aranyvesszőt 1 dl 70%-os alkoholhoz, hagyjuk állni 10 napig, majd szűrjük le. Naponta néhányszor 20-30 cseppet fogyasszunk belőle teához vagy vízbe keverve.

Kivonat - az aranyvessző-kivonat megtalálható különféle gyógykészítményekben: tablettákban, kapszulákban, cseppekben, gyógyteákban és gyógynövény-keverékekben.

Ha a tünetek nem múlnak el, forduljon orvoshoz!
1 megjegyzés:

  1. Aranyvessző - gyogynovenyek.info
    oldalon azt olvastam, hogy terhesség és szoptatás alatt nem lehet használni, illetve, hogy allergiát okozhat, ezért óvatosan kell használni

    VálaszTörlés

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére