BORSIKAFŰ - Satureja hortensis

Serkenti az emésztést, csökkenti a puffadást.

A borsikafűnek a gyomorra és a belekre gyakorolt nyugtató hatását már az ókorban ismerték. Úgy vélték, afrodiziákumként is hat, ezért a középkorban egyes kolostorokban tiltották a termesztését. A növény népi elnevezései: csombor, csombord, borsfű, pereszlény.

Jellemzők: A borsikafű az árvacsalánfélék családjába tartozik. Az erősen szerteágazó szárú növény 25-50 cm magasra nő. A növény intenzív, fűszeres illatot áraszt, íze csípős, borsos. 

Előfordulás - A borsikafű a Fekete-tenger partvidékéről származik, ott ma is vadon terem. Már az ókori rómaiak is ismerték. A középkorban valószínűleg bencés szerzetesek hozták be Közép-Európába. Ekkortól fogva gyakran a világ több részén is termesztik.

Gyógyászati alapanyag
Gyógyításra és fűszerezésre csak a levelét vagy a gyökér nélküli teljes virágzó növényt használják, frissen és szárítva. fűszerként ne főzzük hosszú ideig, mert megkeseredik.

HATÓANYAGOK
Gyógyhatása elsősorban illóolajának köszönhető. Az olaj főbb összetevői fenolok, főként a timol és a karvakrol, valamint terpének és a rozmaringsav. Egy kevés csersavat, gyantát és nyálkát is tartalmaz.

FELHASZNÁLÁS
A borsikafű serkenti az étvágyat, az emésztést, és enyhíti a puffadást. Segít gyomor- és bélbántalmak, valamint hasmenés esetén. Antibakteriális és gombaölő hatású, csökkenti a bélben zajló erjedési folyamatokat. Gyakran használják nehezen emészthető ételek, főként a bab fűszerezésére. A népi gyógyászatban köhögés ellen is alkalmazzák. Külsőleg szintén használatos: a borsikafüves fürdő enyhíti a bőrgyulladást, a főzettel történő lemosás csökkenti a rovarcsípés okozta viszketést.
Tea  - 1 kávéskanál morzsolt levelet szórjunk egy csésze forró vízbe, fedjük le, majd hagyjuk állni 10 percig. szűrjük le, és a forró főzetet étkezés közben fogyasszuk el.
Esszencia  - Az alkoholos esszencia a gyógyszertárakban kész termékként kapható. Étkezés után fogyasszunk el 3-5 cseppet vízzel és mézzel elkeverve, vagy használjuk külsőleg.
Borogatás - 25-30 g szárított borsikafüvet szórjunk egy pohár forró vízbe, és hagyjuk állni 15 percig. Egy textilzsebkendőt mártsunk bele, és tegyük a bőr viszkető vagy fájdalmas részére.

Fürdőhöz készített főzet - 100 g borsikafüvet tegyünk 1 liter forró vízbe, és hagyjuk állni 15 percig. az átszűrt főzetet öntsük a fürdővízbe.

ÉRDEMES TUDNI

A borsikafű nemcsak ízesíti az ételt és megkönnyíti az emésztést, hanem antibakteriális hatásának köszönhetően természetes tartósítószer.





Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

FEKETE KÖMÉNY - Nigella sativa

BABÉRLEVÉL - Lauri folium

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK