2011. október 17., hétfő

BORSIKAFŰ - Satureja hortensis

Serkenti az emésztést, csökkenti a puffadást.

A borsikafűnek a gyomorra és a belekre gyakorolt nyugtató hatását már az ókorban ismerték. Úgy vélték, afrodiziákumként is hat, ezért a középkorban egyes kolostorokban tiltották a termesztését. A növény népi elnevezései: csombor, csombord, borsfű, pereszlény.

Jellemzők: A borsikafű az árvacsalánfélék családjába tartozik. Az erősen szerteágazó szárú növény 25-50 cm magasra nő. A növény intenzív, fűszeres illatot áraszt, íze csípős, borsos. 

Előfordulás - A borsikafű a Fekete-tenger partvidékéről származik, ott ma is vadon terem. Már az ókori rómaiak is ismerték. A középkorban valószínűleg bencés szerzetesek hozták be Közép-Európába. Ekkortól fogva gyakran a világ több részén is termesztik.

Gyógyászati alapanyag
Gyógyításra és fűszerezésre csak a levelét vagy a gyökér nélküli teljes virágzó növényt használják, frissen és szárítva. fűszerként ne főzzük hosszú ideig, mert megkeseredik.

HATÓANYAGOK
Gyógyhatása elsősorban illóolajának köszönhető. Az olaj főbb összetevői fenolok, főként a timol és a karvakrol, valamint terpének és a rozmaringsav. Egy kevés csersavat, gyantát és nyálkát is tartalmaz.

FELHASZNÁLÁS
A borsikafű serkenti az étvágyat, az emésztést, és enyhíti a puffadást. Segít gyomor- és bélbántalmak, valamint hasmenés esetén. Antibakteriális és gombaölő hatású, csökkenti a bélben zajló erjedési folyamatokat. Gyakran használják nehezen emészthető ételek, főként a bab fűszerezésére. A népi gyógyászatban köhögés ellen is alkalmazzák. Külsőleg szintén használatos: a borsikafüves fürdő enyhíti a bőrgyulladást, a főzettel történő lemosás csökkenti a rovarcsípés okozta viszketést.
Tea  - 1 kávéskanál morzsolt levelet szórjunk egy csésze forró vízbe, fedjük le, majd hagyjuk állni 10 percig. szűrjük le, és a forró főzetet étkezés közben fogyasszuk el.
Esszencia  - Az alkoholos esszencia a gyógyszertárakban kész termékként kapható. Étkezés után fogyasszunk el 3-5 cseppet vízzel és mézzel elkeverve, vagy használjuk külsőleg.
Borogatás - 25-30 g szárított borsikafüvet szórjunk egy pohár forró vízbe, és hagyjuk állni 15 percig. Egy textilzsebkendőt mártsunk bele, és tegyük a bőr viszkető vagy fájdalmas részére.

Fürdőhöz készített főzet - 100 g borsikafüvet tegyünk 1 liter forró vízbe, és hagyjuk állni 15 percig. az átszűrt főzetet öntsük a fürdővízbe.

ÉRDEMES TUDNI

A borsikafű nemcsak ízesíti az ételt és megkönnyíti az emésztést, hanem antibakteriális hatásának köszönhetően természetes tartósítószer.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére