2011. október 9., vasárnap

Gyújtóványfű, közönséges


Linaria vulgaris
Lenlevelűfű, hugyosfű, békalen, tátincs, serpentyűfű, pintyő.
Leinkraut, Frauenflachs

90 cm-ig is megnő, egyszerű szárán a váltakozó állású, lándzsa alkú, élénkzöld levelei sűrűn ülnek. A párta halványsárga, az alsó ajak narancsszínű; sötétbarna szárnyas magjai vannak.
Cserjés helyeken, utak mentén, vadon található. Kellemetlen szagú.
Hatóanyaga: linarin származékok, antirrhinin, phtosterin, parafin, hangyasav, stb. A virágban zsíros-olaj.
Herbája a drog.
Aranyér bántalom, sárgaság, éjjeli ágybavizelés (kis adagban), epeutak gyulladása, prosztatatúltengés, kezdődő vizelettarthatatlanság gyógyító hatásköre. Erős hashajtónak és bélféregűzőnek ismerik. A népgyógyászat alkalmazza.
Külsőleg meleg borogatás formájában fisztula, furunkulus, aranyér és szemgyulladás ellen ajánlják. Duzzanatok, aranyér oszlatására kenőcsöt főznek.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére