MEZEI ZSURLÓ - Equisetum arvense

HATÉKONY, SZERTEÁGAZÓ GYÓGYHATÁSÚ NÖVÉNY!

Vízhajtó hatású, elállítja a vérzést, erősíti a kötőszöveteket.

Népies nevei: bábaguzsaly, békarokka, cindrót, kannamosófű, ólomsimító, síkárlófű, surlófű, ólomsimítófű, békaláb, vesefű

A mezei zsurlót a népnyelv kannamosófű néven ismeri. Rendkívül magas kovasavtartalma miatt a növényt régen az ónból készült edények tisztítására használták. Manapság vízhajtó és szöveterősítő tulajdonsága miatt becsülik.

Jellemzők:  A zsurlófélék családjába tartozik, zöld hajtása akár 50 cm magasra nőhet. A növény szinte szagtalan és íztelen, rágás közben csikorog a fogak között.

 A zsurlók ősi növények, legtöbb fajuk már kihalt, a maiak rokonai a karbonkori őserdőt alkotó zsurlófáknak. Már Dioszkoridész is ismerte és alkalmazta. Gyógyászati felhasználásának története az ókorig nyúlik vissza, de a középkorban is a fontos gyógynövényként tartották számon. Görög neve a hippuris lófarkat jelent (a meddő hajtás alakja miatt). Ivartalanul, spórával szaporodik, virága nincs.

Érdemes alaposabban szemügyre venni és megtapogatni, mivel merev, kemény szerkezete révén elárulja képességeit.
Több ásványt tartalmaz, mint a legtöbb növény, és különösen gazdag szilíciumban (kovasav), amelyre testünknek nagymértékben szüksége van a csontok, porcok, körmök és a haj felépítéséhez. A kovasav a bőr számára valamint sebgyógyításban is fontos.

A növény szára és levelei csupa egymásba bújó rövid tokokból állnak, amelyek egy csukló és egy arra szorosan ráboruló hüvely révén kapcsolódnak egymáshoz. A levél bizonyos mértékig a középső levélérre redukálódik. Ez a sajátos növény szemmel láthatóan hasonlít az emberi testnek szilárd, formát adó vázához, a csontvázhoz. A sok apró ízületek révén összekapcsolt csontdarabból álló gerincoszlopnak, valamint általában az ízületnek az utánzata.

Kell-e hát csodálkozni azon, hogy ez a gyógynövény olyan szervekre is hat, amelyek a csontrendszerrel a legszorosabb kapcsolatban állnak: a vesékre? Ahol a csontok és ízületek túlzott gyengesége következtében degeneratív folyamatok zajlanak le, a megbetegedés kiindulópontja a vesék energiahiányában keresendő. A gyenge vesék pszichikailag a félelemmel állnak kapcsolatban, és a félelem „meglágyítja\" az ember csontjait.A mezei zsurló hatóanyagai:
 • kovasav (8-10 % szilícium tartalom),
 • flavonoidok,
 • poiensavak,
 • dikarbon savak,
 • mangánsók,
 • alkaloidok (palusztrin, nikotin).
 • káliumklorid
 • alumíniumklorid
 • szaponinok (equisetonin)
 • szerves savak (akonitsav, oxálsav, almasav), kávésav-észter,
 • zsír
Felhasználható részei:
 • meddő hajtás (Equiseti herba)
Alkalmazás módja:
 • tea
 • dunsztkötés
 • borogatás
 • ülőfürdő
 • lemosás
 • tinktúra
 • pépes borogatás
Teakészítés:egy evőkanál zsurlót 2-3 dl vízben 5 percig főzzük, 15 percig állni hagyjuk, és utána leszűrjük. Fogyasszunk belőle napi három csészével és igyunk utána minden alkalommal egy-egy pohár vizet.

Dunsztkötés: két marék zsurlót teszünk a szitába, amit forrásban lévő víz fölé helyezünk. Ha a gyógynövény forró lesz és megpuhul, vászonkendőbe csavarjuk és a beteg testrészre fektetjük. Feltétlenül melegen kell bebugyolálni! A kötés több órán át vagy egész éjszaka a testen maradhat.

Borogatás: Ha leszűrtük a teát, a teafüvet vászonkendőbe rakjuk, és borogatásként alkalmazzuk a fájó testrészen. Azt is megtehetjük, hogy a főzetbe mullpólyát mártunk, és a gyógyítani kívánt testrészre helyezzük.

Ülőfürdő (fürdő használata lásd. még itt): 100 gramm zsurlót éjszakára hideg vízben áztatunk, másnap felforraljuk, és a fürdővízhez öntjük. Fürdési idő 20 perc. A víznek el kell lepnie a vese tájékát. Nem kell megtörülközni, azon nedvesen, fürdőköpenybe burkolózunk és az ágyban egy órán át gőzöljük magunkat. Tapasztalat, hogy gyakran még a súlyos porckorong-panaszok is gyorsan rendbe jönnek a zsurlófüves ülőfürdőtől, amennyiben nem egy ideg becsípődése okozta. A röntgenfelvételek az életkornak megfelelően elhasznált csigolyákat mutatnak, ámde semmi ok, hogy a fájdalmak ne szűnjenek.  A fájdalmakat a hibás működésű vese nyomása okozza, ami a tapasztalat szerint felfelé terjed és áttevődik a gerincoszlop felületén futó idegekre. A zsurlós ülőfürdő, azáltal, hogy mélyre hat a vesébe, azonnal megszünteti ezt a felfelé tartó nyomást.

Lemosás gyógynövény-főzettel: Extrahálási idő elteltével leszűrjük és testhőmérsékletűre hűtjük, nagyon lassan a sebre öntjük, s a sebet és a sebszéleket körömvirágból készült kenőccsel bekenjük vagy kenőccsel bekent mullpólyát teszünk rá, a sebet újra bekötözzük. A nedves borogatás vagy sebmosás kombinálása a körömvirág kenőcsös kezeléssel már sok hosszadalmas és reménytelen esetben segített.

Tinktúra: alkoholos-vizes kivonat belsőleg: 2x12 csepp, reggel és kora délután 1 dl vízben oldva.

Pépes borogatás: alaposan megmossuk a zsurlót és egy deszkán péppé törjük

Mezei zsurló levelei

A mezei zsurló élettani és gyógyhatásai:

Vese és hólyagproblémák:
vesekő- és homok esetén forró ülőfürdőt kell venni, közben pedig meleg zsurlóteát kortyolgatni.
fájdalmas hólyaghurutok: a leforrázott zsurló gőzeivel egy fürdőköpenybe burkolózva a hólyagot melegítjük. Ha néhányszor megismételjük, a baj gyorsan megszűnik.
vesemedence gyulladás és gennyesedés esetén már egyetlen ülőfürdő is csodát tesz.
vizelethajtóként használva hagyjunk el minden gyógyteát, és igyunk 4-5 (makacsabb esetekben 6) napon át 5-6 csésze zsurlóteát, kortyonként egész napra elosztva.

Gyulladáscsökkentés: mandulagyulladás, a száj nyálkahártyájának gyulladása, szájpenész, fogínyvérzés és gyulladás esetén gargarizáljunk teájával kovasav és arany tartalma révén ízületi gyulladás csökkentő hatással bír. 

További alkalmazás: vérzéscsillapító hatású (belső vérzések gátlására) orvosi felügyelet mellett,
varas, gennyesedő bőrkiütéseket a zsurló főzetével kell lemosni és borogatni.
légúti problémák, krónikus hörghurut, tuberkulózis esetén tea vagy tinktúra alkalmazása javasolt maximum 3 hétig utána 1 hét szünetet kell tartani, majd a kúra ismételhető
ideggyengeség, depresszió esetén napi 2-3 csésze tea vagy 2x12 csepp tinktúra alkalmazása javasolt
korpásodás ellen mossunk hajat naponta zsurlófőzettel és utána finom olívaolajjal dörzsöljük be a fejbőrt (csalánnal közösen alkalmazva még hatékonyabb hatást lehet elérni).

A mezei zsurló gyógynövény szinergistái (más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása): 
 • nyírfalevél (Betula pendula Roth)
 • aranyvesszőfű (Solidago virguarea)
 • nagy csalán (Urtica dioica) 
 • gyermekláncfű (Taraxacum officinalis)
 • kisvirágú füzike (Epilobium parviflorum) 
Figyelem:


Szív- és vesebetegségben szenvedők valamint krónikus vesebetegségben szenvedők a növény használatának megkezdése előtt kérjék ki kezelőorvosuk véleményét!

Mezei zsurló hajtása

A mezei zsurló gyógyászati alkalmazásáról kérdezze meg orvosát, a pontos diagnózis felállítása szakképzett orvos feladata!

Megjegyzések

 1. Szia! A mentafélékre kerestem rá az oldaladon, de mindig a mezei zsurlókat adja be. Esetleg hiba történt? Vagy hiányoznak a mentafélék?
  Üdv. kavics

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm kedves Kavics! Sajna az az oldal már nincs meg, mert úgy gondoltam, majd külön írók mindegyik mentáról. A borsmentát már meg is találhatod az oldalon! Köszönöm, hogy szóltál! További szép napot!

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK