2011. november 7., hétfő

Akác, fehér - Robinia pseudoacacia


Az akác, fehér népies neve: akác, csipkefa, ragacsfa, istenpapucsa, koronafa, magyarfa, pampuska

Leírása:

Lombhullató fa, levelei 7-19 tojásdad eliptikus levélkéből, páratlanul, szárnyasan összetettek, a rügyek mellett két pálhatövissel. Fehér, illatos, pillangós virágai 2 cm hosszúságot érhetnek el, lecsüngő fürtökben nyílnak. Hüvelytermése lapos, fényes.

A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik. A XVI. században Észak-Amerikából betelepített közismert, tüskés ágú fa. Hazánkban, kisebb nagyobb erdőségeket alkot. Sík vidékek, homokos talajok jellegzetes fás szárú növényévé vált.

Elterjedése:
Világszerte termesztett és meghonosodott növény. Hazája Észak-Amerika délkeleti része.

Hogyan gyűjtsük:
A növény virágzatát hasznosítják gyógyászati célokra. Az akác jellegzetes, édeskés illatú, fehéres vajszínű virágját friss nyílásában érdemes szedni, mégpedig úgy, hogy a virágokat lefejtjük a fürtökről, majd jól megszárítjuk. A virágzás májusra, június elejére esik.

Hatóanyagai:
Különféle lektinek, mindenekelőtt a kéregben és a magokban. A virágokban illóolaj.
A hatóanyagok, a különböző lektinek főként a kéregben és a magokban fordulnak elő. A virág illóolajat (linaloolt) tartalmaz.

Felhasználása:
A fajt gyógyászatilag például túlzott gyomorsav termelődés, és az ezzel összefüggő panaszok ellen, továbbá homeopátiás hasmenés, migrén, és arcidegzsába kezelésére használják. Illatos virágai olykor fűszerül is szolgálnak. Irodalmi adatok a magok fogyasztása vagy a kéreg megrágása után fellépő, a lektinek által kiváltott súlyos mérgezésekről számolnak be.

Tea: 2 dl forró vízzel leforrázunk 2 teáskanálnyi szárított akácvirágot, majd 5 perc elteltével leszűrjük. Íze kellemes.
Az akácvirág jó köhögéscsillapító hatású, de használják még túlzott gyomorsav-termelődés esetén.

Jó tudni
Az elnyílott, földre hullt virágot ne gyűjtsük! A kéreg fogyasztása után a lektinek által kiváltott mérgezések fordulhatnak elő.

Érdekesség
Az akácvirág nektárjából kiváló méz készül. Aromaanyagait az illatszeripar is előszeretettel hasznosítja.

Gyógynövény kategória:
Fehér, kétoldali szimmetriájú virágok.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

IDŐJÁRÁS