Harmatfű, kereklevelű


Drosera rotundifolia
Napharmat, veítékfű. - Sonnentau, Löffleinkraut.

Mohos, tőzeges lápon, magas hegyvidéken terem. Kerek kanálhoz hasonló hosszú nyelű, vaskos tőlevelei lemezein hosszú, bíborszínű mirigyszőrök vannak. A mirigyek egy pepsin tartalmú erjesztőanyagot tartalmaznak, melyet a leveléből is elő lehet állítani. A rászálló rovarok rátapadnak, ezért húsevőnek mondják. A drog droserae herba.


5 – 15 cm magas évelő növény tőálló levélrózsával és füzéres forgó virágzattal. 4 – 10 mm hosszú levelei, kerekdedek vagy haránt elliptikusak, épek, szétterülők, felszínük vörhenyes mirigyszőrökkel fedett, melyek ragadós anyagot választanak ki. A levél szára keskeny, szőrös, 1,3 – 5 cm hosszú.
Egy tipikus növény átmérője 3 – 5 cm, virágzata 5 – 25 cm magas. A virágok egyetlen vékony, szőrtelen szár egyik oldalán nőnek, ami a levélrózsa közepéből nő ki. Fehér virágai négyesével csoportosulva ún. tetrádokat alkotnak. A füzéres forgóban lévő, ötszirmú, sűrűn álló virágok kicsinyek, a növény méretéhez képest jelentéktelenek, rózsaszínek vagy fehérek. A virágok 1 - 1,5 mm-es vékony, kicsúcsosodó végű világosbarna magvakat növesztenek. Toktermése van.
A tőkocsány többszörösen hosszabb a leveleknél. A tenyészidő végén csúcsrügyet fejleszt, s ezt allevélszerű takarólevelek borítják. Júniustól augusztusig virágzik.
A növény télen hibernákulumot (védőburkot) növeszt, hogy túlélje a hideget. Ez földhöz közeli, szorosan összepöndörödött levelekből áll.


Táplálkozása
A növény rovarokkal táplálkozik, melyeket élénkvörös színe és a leveleit csillogó, cukortartalmú ragadós anyag vonz oda.
Ez a táplálkozásmód a tápanyagokban szegény vagy túl savas élőhely hatására alakult ki. A növény enzimekkel bontja le a leveleire ragadt rovarokat és testükből nitrátokat és más tápanyagokat von ki.

Gyógyhatásai
A növényben lévő hatóanyagok görcsoldó tulajdonságúak. A kereklevelű harmatfű alapú készítményeknek köhögéscsillapító hatásuk van, amelyet a naftokinon-származékok felerősítenek. Gátolja továbbá a kórokozók szaporodását. A kereklevelű harmatfű enyhe köptető is.

Felhasználása
A kereklevelű harmatfüvet a légúti megbetegedések kezelésére használják: hörgőgörcsök, hörghurut, erőltetett köhögés, szamárköhögés. Gyakran a pipaccsal és a kakukkfűvel együtt (szirupban) alkalmazzák.
Külsőleg történő felhasználásánál a friss növény kivonata hatékony a szemölcsök és a tyúkszem ellen.

Népies felhasználása:

Régen is használták már, de csak újabban győződtek meg gyógyhatásáról. 
Szamárköhögés és ideges alapra visszavezethető görcsös köhögés ellen gyakran rendelik. 
Csak kis és higított alakban adagolják, mert ellenkező hatást válthat ki. 
Asztmánál és hörghurutnál is használják főzetét (5:200), vagy tinktúráját (0,4-1 g), sőt érelmeszesedésnél is. 
Rekedtségnél cukorra 5-10 cseppet adjunk a tinktúrából. Reggeli hányásnál, sőt epilepsziánál is eredményeket értek el vele.
Bizonyos körülmények között egyes embereknél ellenszenvet válthat ki a gyomorban, a belekben és szem kötőhártyáján és a székletétel görcsöktől kísért és nyálkás lehet. Csak orvos tudtával használjuk.


A növény néha bőrkiütést és nyálkahártya-irritációt, de hányingert és véres hasmenést is okozhat. Belső használatnál gyomor-vagy nyombélfekély esetén kerülje az éhgyomorra való fogyasztást, inkább a hígított formában használja.Szamárköhögés ellen tea
Rp: Rad. althaeae
Rad. liíuirit aa 10 g.
Herb. droserae
Herb. plantaginis
Flos. sambuci
Flos. violae tricol.
Rad. violae odorat. aa ad 100g.
M. f. spec. D. S. 1 evőkanállal (gyermekeknek 1 kávéskanállal) 2 1/2 dl (gyerm. 1 1/2 dl) vízre. 1-2 percig főzni. A szüredéket nem melegen, naponta többször is elfogyasztani. Mézzel, citrommal ízesíthető.

harmatfű pillangóval

harmatfű tözeglápbanMegjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK