Hérics, tavaszi


Adonis vernalis
Sárga leánykökörcsin, sárga hunyor, tyúkszemvirág.
Frühlingsauge, Teufelsauge, Adonisröschen

A barnás, fás gyökér 10-30 cm magas ágakat hajt, melyen a levelek három-négyszeresen szeldeltek. A sárga virág az ág végén ül. A sárga sziromlevelek száma 10-20 között változik.
Napos, dombos vidéken, de az Alföld homokos buckáin is megtalálható.
Hatóanyaga: adonidin, aconitsav, cholin stb. Egyszeri adag: 1 g, napi adag 3 g.

A dorogot az egész fű képezi (adonis vernelis herba). Rendesen ott nyer alkalmazást, ahol a digitalist rosszul tűri a beteg, vagy ott, ahol nincs szükség kumultativ (halmozódó) hatásra. Erős húgyhajtó. Elhájasodott egyének szívzavarainál, csökkent és szabálytalan szív- és érverés, szívszorulás ezenkívül hatásterületei. Régebben epilepsziánál is használták.

A növény gyökere csípős ízű és enyhe hashajtó. Az egész növény a gyűszűvirághoz (digitalis) hasonló, de enyhébben ható. Sárgaságnál, vízkórnál, székrekedésnél, a veseműködés fokozására szokták használni forrázatát, melynél 5-10 g-ot veszünk 200 g vízre. Oszlató, elsősorban soványító kúránál. Vigyázat, nagyobb adag rosszullétet, hasmenést válthat ki.

Szívnyugtató tinktúra.
5 g apróra vagdalt tavaszi héricsfüvet 4-6 napig alkoholban áztatunk, aztán filtráljuk. A tinktúrából naponta háromszor 20 cseppet vegyünk be. 

Orvos ajánlása nélkül ne használjuk

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK