2011. december 16., péntek

HÖLGYMÁL, ezüstös - Hieracium pilosella


Fészekvirágzatúak családja / Asteraceae
Egyéb elnevezése: hölgymál

A kúszóhajtású, kis termetű, évelő ezüstös hölgymál Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában gyakor. Megnyúlt, mindkét oldalukon molyhos, ovális levelei tőlevélrózsát képenek.Virágot hozó szára egyetlen, kénsárga fészekvirágzatban végződik.

FELHASZNÁLT RÉSZEI
A teljes növényt hasznosítják. A vadon termő növényt virágzáskor gyűjtik be, majd csokorba kötve, szabad levegőn szárítják. Forrázatként, porítva, száraz kivonat (kapszula) vagy folyékony kivonat (ivóoldat) formájában alkalmazzák. Több gyógyszerkészítmény alapanyaga.

HATÓANYAGA
A friss növény minden része tartalmaz kumarint és származékait, továbbá flavonoidokat és fenolsavakat.

szerkesztés alatt....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére