LEN, házi - Linum usitatissimum

A SOKOLDALÚ SEGÍTSÉG! - ENYHÉN BÉLTISZTÍTÓ HATÁSÚ; CSÖKKENTI A NYÁLKAHÁRTYA IRRITÁCIÓJÁT.

Lenmag
A len az egyik legősibb kultúrnövény. Ókori egyiptomi épületeken talált rajzok, valamint az Ótestamantum és Hippokratész leírásai arról tanúskodnak, hogy a növényt kelmekészítéshez használták már évezredekkel ezelőtt. A nép gyógyászat székrekedésre és emésztőrenszeri megbetegedésekre alkalmazza a lenmagot.

Jellemzők: A lenfélék családjába tartozó növény magassága eléri az 1 métert. A len gyökere vékony és rosztos. Halványkék, puha szirmú virágból fejlődik ki a toktermés a benne lévő barna, szagtalan, olajos ízű magokkal.

A lenrostokat a lennövény szárából nyerik. Vetés Május vége, április eleje. Szára egyenes és merev. 3 fajtája van: rostlen, olajlen, kéthasznú len.

HATÓANYAGAI - A lenmag nagy mennyiségben tartalmaz növényi nyákanyagot, amely a többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag lenolajjal együtt hashajtó tulajdonságokat mutat. A lenben további fontos vegyületek is találhatók, Például: fehérjék, nyomelemek, B2- és E-vitamin. Nyomokban hidrogén-cianidot, más néven kéksavat is tartalmaz.

Gyógyászati alapanyag - Gyógyászati célokra az érett magokat alkalmazzák, valamint a belőlük préselt lenolajat. Az olajkészítéshez teljesen és félig érett magokat egyaránt felhasználnak.

ALKALMAZÁS - A lenmag rendkívül fontos része az eégészséges, rostokban gazdag étrendnek. Nyugtató, enyhén béltisztító hatású. Mivel az emséztőrendszerbe jutva jelentős mértékben megduzzad, csökkenti az izomfeszülést, és ezzel erkenti a bélmozgást. A népi gyógyászat a lenmagot nyáktartalma miatt javasolja a szájüreg és a t orok gyulladásos megbetegedéseire, továbbá rekedtség és köhögési rohamok ellen. a lenmagos borogatás enyhíti a reumatikus panaszokat, valamint a kelések, a zúzódások és rándulások okozta fájdalmat.

ÉRDEMES TUDNI - A lenmag fogyasztásától gyakran óva intenek a benne lévő hidrogén-cianid miatt. Ennek mennyisége azonban olyan elenyéső, hogy nem állhat fenn a mérgezés veszélye a lenmag hétköznapi felhasználsa során.
FELHASZNÁLÁSA

Mag egészben - Öntsünk fel 1-2 kávéskanál lenmagot 2,5 dl hideg vízzel, és időnként megkeverve hagyjuk duzzadni 20 percig. A folyadékot ezután szírjük le, kissé melegítsük fel és igyuk meg.
Zúzott mag - Reggel és este fogyasszunk legalább 2 evőkanálnyi frissen összezúzott lenmagot nagy mennyiségű (legalább 2,5 dl) folyadék kíséretében, mivel így a lenmag jelentősen megduzzad. A hatás 2-3 nap múltán érezhető. Vigyázat: semmiképpen ne alkalmazzuk súlyos bélgyulladás vag bélelzáródás esetén.

Borogatás - Nyomókötés - Egy kis textilzsákba szórjunk 30-50 g zúzott vagy őrölt lenmagot, mártsuk 10 percre forró vízbe, hgoy a magok megduzzadjanak, majd a zsákot lehetőleg minél melegebb állapotban helyezzük a fájdalmas testrészre. Emésztési problémák esetén nyomókötésként alkalmazzuk a máj tájékán.

Lenolaj - Hidegen sajtolt lenmagolajat reformélelmiszer-üzletekben vehetünk. Alkalmazása emséztőrendszeri panaszok esetén javasolt. A lenmagolaj használható egyszerű fogyasztási célból is. Hűtőben tárolva 10-14 napig eltartható.


ÉLETTANI ÉS GYÓGYHATÁSAI

Immunrendszer: 

Az ételekbe kevert lenmag megakadályozza a gyulladási folyamatok keletkezését, segít csökkenteni az allergiás reakciókat, javasolt a műtétek utáni időszakban lévő legyengült betegeknek, valamint növeli az életörömöt és energikussá tesz.
Olyan anyagokat tartalmaz, amelyekkel egyes ráktípusok megelőzhetők, vagy csökkenthető a kialakulás esélye: például emlőrák, prosztatarák.

Szív- és érrendszer:

A len magjában és olajában található omega-3 zsírsav, melyet a fiatalság természetes elixírjének neveznek, elősegíti a vér koleszterinszintjének csökkenését.
Az ételekhez adott lenmag vagy lenolaj csökkenti a magas vérnyomást, csökken a  trombusok (vérrögök) képződésének valószínűsége és az infarktus, aritmia és más szív- és érrendszeri megbetegedés kialakulásának kockázata.
A lenmag megakadályozza a test koleszterin lerakódását, amennyiben kizárólag ezt a nélkülözhetetlen zsírsavat fogyasztjuk a közönséges zsírok helyett. Ily módon hat a kapilláris vérerek működésére, megakadályozva azok eldugulását az agyban és a vesékben.

Bél- és emésztőrendszer:

Cellulóz tartalma stimulálja a gyomor- és bélrendszer működését, ami a székrekedésben szenvedők számára fontos.
A lenmagot gyakran alkalmazzák a gyomor- és bélrendszer gyógyítására, az itt keletkező daganatok keletkezése, gyulladások ellen. Segítségével és némi türelemmel gyengéden el lehet érni, hogy a bélrendszer helyesen működjön. A lenmag ugyanis a nedvességtől megdagad, ezért megnő a bélrendszer tartalmának térfogata, így a bél kitágul, majd összehúzódik - beindul a bélmozgás.
Ha frissen őrölt lenmagot használunk, a hashajtóhatáshoz hozzájárul a zsíros olaj is, mely kenőanyagként fog hatni.
A gyomorsav termelésére is jótékonyan hat a lenmag. Így közvetett úton lényegesen hozzásegít a gyomorfekély gyógyulásához is.

Cukorbetegség:

Omega-3 zsírsav tartalma erősíti az inzulin hatását és védi a szervezetet a diabétesz kialakulása, súlyosbodása ellen.

Légúti rendszer:

A lenmag kitűnő ellenszere a légutak gyulladásos megbetegedéseinek.
A hörghurut lefolyásának könnyítésére szolgál a lenmag fogyasztása, vagy lenolaj, a görcsös összehúzódás enyhítésére. Így nemcsak a hörgők, ingerlésére hat enyhítően, hanem a tüdőre is.

Egyéb alkalmazás:

Epe-, vese- és húgyhólyag- kő és homok valamint gyulladás esetén is fogyaszthatunk lenmag teát. Ebben az esetben azonban ajánlatos egy kanál olíva olajat is bevenni.
A sportolók, vagy akik tavaszi munkálatokban elfáradtak, az izmaikra jótékony gyógyírt találhatnak a lenmagban. A fogyasztás mellett ajánlatos ilyenkor őrölt lenmagpakolást tenni a fájó részre. A hatás nem marad el.

A prosztatagyulladás egyik fő gyógyítójának érdekes módon viszont a tökmagot tartják. Ezt feltehetőleg a linolenic zsírsav tartalmának köszönheti, amiből 15 százalék található meg benne.

A rákos megbetegedések egyik legjobb gyógyszere az esszenciális olaj fogyasztása a legtisztább kénes fehérjékkel, a sovány tehéntúróval. Ezt egy német tudósnő találta fel, évtizedekkel ezelőtt, s azóta is sikeresen alkalmazzák a rákbetegek kezelésére.

Az őrölt lenmagból készített pép nagy mennyiségű mérget képes kiszívni a szervezetből, ami csak csípés útján került be.

A len mint gyógynövény szinergistái (más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása):
feketekömény (Nigella sativa)
  • kender (Cannabis sativa)
  • fokhagyma (Allium sativum)
  • medvehagyma (Allium ursinum) 
ÉRDEKESSÉGEK

A svájci cölöpépítményeknél talált lenmagok, rostok alapján a történészek arra következtettek, hogy már a közép-kőkori ember is ismerte és hasznosította a lent rost- és olajnyerésre. Az ókori egyiptomi piramisokban és sziklasírokban is találtak lenmagokat a halottaknak adott "útravalóként". Orvostörténeti feljegyzés először Hippokratésztól maradt fenn a lenmagról, aki testi fájdalmak és hasmenés elleni gyógyszerként ajánlja, ezer évvel később pedig Paracelsus köhögéscsillapítóként nevezi meg a lenmagból főzött nyákot.

A lenmag felületén lévő nyálkának érdekes biológiai szerepe van: a növény jövőjét, további szaporodását van hivatva biztosítani, hiszen ez segíti a magokat, hogy egy részük akkor is megőrizze csíraképességét, ha egy állat megeszi ezeket és végighaladnak annak emésztőcsatornáján.

FIGYELEM!

Kéksav-tartalma mitatt csecsemőknek, kisgyerekeknek nem adható! A gyógyszerek felszívódását befolyásolhatja, ezért a lenmag és valamely másik szer alkalmazása között legalább 2 óra teljen el!




A len gyógyászati alkalmazásáról kérdezze meg orvosát, a pontos diagnózis felállítása szakképzett orvos feladata!


Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

BABÉRLEVÉL - Lauri folium

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK