LEVENDULA - Lavandula angustifolia

Nyugtat, és stabilizálja a keringést.

TIHANY ÉS PROVANCE KINCSE EGÉSZSÉGÜNKÉRT!

A levendula főként nyugtató és tonizáló hatásáról ismert. Elnevezése a latin lavare - mosakszik, fürdik - igéből ered. Már az ókori Rómában értékes növénynek számított, ismerték intenzív illatáról, ezért felhasználták a mindennapi tisztálkodás során, és a fürdővízbe is gyakran beleszórták.


Népies nevei: keskenylevelű levendula, orvosi levendula, szagos levendula

Jellemzők: A levendula az árvacsalánfélék családjába tartozik. A cserje 30-90 cm magasra nő, gyökere akár 2méter hosszú is lehet. Virágát és levelét számos olajmirigy fedi, a növény ezért áraszt erős, kellemes illatot. Íze kesernyés.

Eredete: A levendula vadon terem a Földközi-medence nyugati részének száraz, köves dombvidékein, Franciaországban, Spanyolországban, de Görögországban is. Csaknem az egész világon termesztik, hűvösebb éghajlatú országokban azonban védeni kell télen, mert a növény nem fagytűrő.Gyógynövény alapanyag
Gyógyászati célra a nyílás után leszedett virágát és a belőle nyert illóolajat használják.

Hatóanyagok
A levendula virágában található illóolajnak nyugtató, emésztésjavító és fertőtlenítő hatása van. Főként linalolt, linalol-oktánt, pinént és cineolt tartalmaz. Ezenkívül csersav, kumarin és színezékanyagok is találhatók a virágában.

Felhasználás
Belsőleg használva a levendula kímélő nyugtató- és relaxálószer, hatásos nyugtalanság, szédülés és fejfájás, valamint migrén esetén. Enyhíti az idegi alapú gyomor- és bélműködési panaszokat. Csersav tartalma révén segít hasmenés és puffadás esetén. A fürdővízhez adva stabilizálja a keringést, nyugtat, segít idegi bántalmak és depresszió esetén.
Külsőleg alkalmazva serkenti a vérellátást, ezért enyhíti a reumatikus fájdalmakat és az idegfájdalmat. Ha a párnánk alá levendulás zacskót teszünk, nyugodt álmunk lesz. A konyhában a levendulát fűszerként használják. A levendula illata elriasztja a molyokat.

ÉRDEMES TUDNI
A levendulaolaj hatása erősebb, mint a főzeté, ezért óvatosan kell vele bánni. Túladagolás esetén irritálja az emésztőrendszert, és fejfájást okozhat. Gyomorfekélytől, vese- és májpanaszoktól szenvedők a levendulát belsőleg nem használhatják.

Magyarországon Tihanyban telepítették az első komoly levendulást az 1920-as években, s mivel az itt termett levendula illóolaj-tartalma igen kimagasló volt - még az eredeti francia ültetvényekről származók minőségét is túlszárnyalta - a tihanyi levendula világhírűvé lett.
A kolostorkertek kedvelt növényének másik komoly "lelőhelye" Pannonhalma, ahol a bencés apátság tövében, a rend gyógynövénykertészetében a 18. század óta termesztik.
A dimbes-dombos környék, a sok napsütés ideális otthona a bőven termő levendulatöveknek, nem véletlen, hogy az innen származó levendulatermékek - mint a levendulaolaj, az illatpárnák vagy a levendulás kozmetikumok - messze földön híresek.

Bartus Sándor őstermelőtől személyesen veheted meg a levendula magokat, töveket Tihanyba! Ő ír a levendula termesztéséről és gondozásáról, és még sok más érdekes információt találsz, kukkants be a weboldalára: http://www.tihanyilevendulapalanta.hu/Levendula_termesztese_-_gondozasa.html

FELHASZNÁLÁS

Tea - Neurózis és álmatlanság esetén; 1-2 kávéskanál levendulavirágot szórjunk 1 csésze forró vízbe, fedjük le, hagyjuk állni 5-10 percig, majd szűrjük le, és a főzetet melegen fogyasszuk el.

Levendulavirág-kivonat
Számos nyugtató, altató és emésztést segítő hatású gyógyszer, fürdővízhez adható folyadék és testápoló kapható, amely levendulavirág-kivonatot tartalmaz. A kivonatot felhasználják az illatszergyártásban is.

Levendulás szesz
fájdalmas izomhúzódás, idegfájdalom és reumás panaszok esetén a fájdalmas helyet dörzsöljük be gyógyszertárban kapható levendulás szesszel.

Levendula-olaj
Fejfájás és migrén esetén 22 csepp levendulaolajat cseppentsünk egy kockacukorra, és fogyasszuk el, esetleg masszírozzunk be néhány cseppet a halánték, a homlok és a nyak bőrébe.

Főzet fürdővízhez
Keringés zavarok, alacsony vérnyomás, fejfájás, levertség esetén: kb. 100 g virágot szórjunk 1 liter forró vízbe, 10 perc után szárjük le, és a főzetet adjuk a fürdővízhez.Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK