Ipecacuanha - Uragoga ipecacuanha

Ipecacuanha
Uragoga ipecacuanha
Hánytató gyökér. - Brechwurzel

Brazíliai növény, gyöktörzséből eredő gyökerek képezik a drogot. Az ipekakuána (Psychotria ipecacuanha, INN-név: ipecacuanha) brazil növény, tupi nyelven: i-pe-ká-géne, azaz 'útszéli növény, ami beteggé tesz', magyarul: útszéli hánytatógyökér.

Története
Az ipekakuána 1672-ben került először Európába, egy Legros nevű utazó hozta a növényt Dél-Amerikából Párizsba. 1680-ban, egy Garnier nevű párizsi kereskedő kapott körülbelül 68 kg anyagot és értesítette a fizikus Helvetiust, (az azonos nevű híres filozófus nagyapját), a szer alkalmazásának hatásáról a vérhas (disenteria) kezelésében. Helvetius eladta a kizárólagos jogorvoslat jogát XIV. Lajosnak aki ezt az információt a francia kormánynak átadta, s ez utóbbi 1688-ban nyilvánosságra hozta

Felhasználása 

Vékony, elágazó gyökeréből kivont anyagot emésztési zavarokra használták. Mérgezés esetén hánytatásra használták, és bronchitist is kezeltek vele. 
ATC-kódja (anatómiai gyógyászati, és kémiai osztályozási rendszer) R05CA04 és V03AB01.

Homeopátiás felhasználása 

Az Ipacacuanha igen elterjedt homeopátiás szer. Émelygéssel, öklendezéssel járó légzőszervi megbetegedések hatásos gyógyszere. Az öklendezéssel járó köhögést enyhíti.

A légutak nyálkahártyáinak fokozott kiválasztását segíti, miáltal az esetleg fellépő görcsöt is eloszlatja. Hánytató hatása van, azért adagolásánál kellő vigyázat. Súlyosabb hörghurutnál, asztmánál, görcsös köhögésnél és szamárköhögésnél gyakran van alkalmazásban. (Az ibolyagyökér teljesen pótolja a gyakorlatban.)


Megjegyzések

  1. Szia!
    Te külön kedveled ezeket a szúrósakat-) Mert az iringó is szúr. A fotók gyönyörűek, főleg ahol az a néhány csíkos hátú étkezik.
    A leírásod nagyon ügyes, tetszik. Legközelebb valami derék fájás ellenit is....
    Pihenj jól!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK