Borostyán -Hedera helix

Hurutos légutak és makacs köhögés kezelésére.

A borsotyán az ókor óta a hűség szimbóluma. A görögök úgy tartották, hogy ha egy borostyánágat adnak az ifjú párnak, az el nem múlóvá teszi a szerelmüket. Az utóbbi években a borostyán mint légúti megbetegedések kezelésére alkalmas gyógyszer szerzett  magának hírnevet.

Jellemzők: A borostyán az egyetlen aráliaféle, mely előfordul Közép-Európában. Távoli rokona gingzeng. Örökzöld növény, amely kapaszkodógyökereinek köszönhetően képes felkúszni és rátapadni a fákra és flakra, ha pedig nincs támasztéka, a földön terül szét. Természetesen van hagyományos gyökérrendszere is a talajban. Kizárólag az idősebb növények virágoznak, és csak akkor, ha megfelelően kapják a fényt.

Előfordulás - A borostyán egész Európában megtalálható, északon ritkábban fordul elő. A napsütötte folyóparti, lombos vagyvegyes erdőkben nő, a talajon, a fákon vagy a sziklákon megtapadva. Gyakran ültetik kertekbe és temetőkbe, illetve falra is felfuttaják. A borostyán számos változatát termesztik cserepes növényként.

Gyógyászati alapanyag - Gyógyászati célokra a növény sötétzöld leveleit és virágtalan hajtásait használják. A termesztett növények hajtásait nyár végén szedik le.

Gyógytó összetevők - A borostyán valamennyi része tartalmaz hatóanyagot, különösen a gyümölcse, amely sok madár fontos tápláléka, de az ember számára mérgező. A levelekben szaponinok találhatók, ezeknek tulajdonítható görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatása. További aktív hatóanyagai a flavonoidok (pl. a rutinozid), a fnolsav, a szkopolin és az alkaloidok.

Alkalmazás - A borostyánkivonatot elhúzódó légúti megbetegedések esetén használják a fulladásérzés megszüntetésére. A szaponinok feloldják a váladékot, és megkönnyítik a felközögését. Mivel a borsotyán görcsoldó hatású, javasolják asztma kezelésére. Rákmegelőző hatást is tulajdonítanak neki. Külsőleg szintén alkalmazható, pl. idegfájdalmakra, reumára, ízületi fájdalmakra és cellulitiszre.

ÉRDEMES TUDNI
A kékesfekete, áfonyára emlékeztető gyümölcs mérgező - semmilyen körülmények között nem szabad megkóstolni! Gyermekeknél gyomorgörcsöt és hányást okoz. A fiatal levelek az arra érzékenyeknél allergiás kiütést okozhatnak.

ALKALMAZÁS

Tea - forrázzunk le egy kávéskanál szárított borostyánlevelet 2 dl forró vízzel, hagyjuk állni 10 percig, amjd szűrjük le. Igyunk meg belőle napi 1-3 csészével; esetleg mézzel édesítve.

Borogatás - Keverjünk pépesre 1 rész felaprított friss borostyánlevelet és 3 rész őrölt lenmagot egy kevés forró vízzel, kenjük egy kendőre, és tegyük a fájó testrészre.

Tinktúra - Öntsünk le egy kávéskanál friss borostyánlevelet 5 dl 40%-os alkohollal, tegyük jól záródó üvegbe, és 14 nap múlva szárjük le. Makacs köhzögés esetén fogyasszunk belőle néhány csepept. Atinktúra enyhíti a rovarcsípések okozta fájdalmat is.

Ha a tünetek nem múlnak el, forduljon orvoshoz!Megjegyzések

  1. ...hát én meg, mindig lehúzom a fáról, hogy meg ne fojtsa! most tudtam meg, hogy a borostyán mire jó! nahát!

    VálaszTörlés
  2. szedtem egy pár levelet, most száritom, de sajnos "vastag a levél" így nehezen szárad! de csak majd meg szárad4 és ihatom!

    VálaszTörlés
  3. Frissen is lehet belőle készíteni, nem csak szárítva?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK