2012. február 2., csütörtök

Gyömbér - Zingiber officinale

Gyömbér: vért tisztít, tüzet fokoz

A gyömbér leginkább a nádra emlékeztet. A fitoterápiában és a konyhaművészetben kizárólag agyökértörzset használják fel. Fűszerként elsősorban az ázsiai konyhában termedt el, bár nálunk is  egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ez az évezredek óta ismert és alkalmazott növény a legősibb gyógy- és fűszernövények közé tartozik. a gyömbér egészségre gyakorolt áldásos hatásait immár több mint háromezer éve számba vették egyes szanszkrit nyelvű indiai írásos emlékekben. A kínai filozófus, Konfuciusz megparancsolta, hogy gyömbérrel fűszerezzenek minden neki készített ételt, míg az ókori Rómában olyan behozatali adót vezettek be, melynek kövekeztében a gyömbér a borsnál 15-ször drágább termékké vált.

A híres görög örvos, Dioszkuridész (vagy Dioszkoridész) emésztési zavarokra és mérgezési tünetek kezelésére javasolta. A gyömbér sokoldalú gyógyító hatását tudományosan is alátámasztották: megfázás esetén belsőleg alkalmazva baktériumolő hatást fejt ki, javítja az étvágyat és az emésztést, valamint a vérkeringést, továbbá csillapítja az utazási betegség tüneteit.

Ismerjük meg!

Indiából és a Dél-Kelet Ázsia trópusairól származik, ma már vadon nemigen fordul elő, viszont elterjedt kultúrnövény, számos országban (például Brazília, Ausztrália, India, Kína, Vietnam, Jamaica területén) termesztik a rendszertani rokonságba tartozó mintegy 85 faj valamelyikét. Évelő növény, a talajban kúszó, gumós, agancsszerűen elágazó gyöktörzsének (rizómájának) osztásával szaporítják. Nádhoz hasonló, méternyi magasra növő, keskeny, lándzsás alakú, fényes, sötétzöld levelei, füzérvirágzatában sárga, bíbor foltos virágai vannak. Neve a "szarv alakú" jelentésű "singabera" szanszkrit szóból származik. 

A nagy földrajzi felfedezések idején, a XV-XVI. században ismerték meg Európában is. A hatóanyagokban gazdag gyöktörzséért termesztik, amelyet a virágzás után takarítanak be. Fűszerként ezt a részét használják, tisztítva és szárítva. Van, ahol meghámozva, másutt hámozatlanul aszalják meg. Az előbbi módszerrel készül a bengáliai fehér, utóbbival pedig a barbadosi fekete gyömbér. Íze kissé csípős, kesernyés, aromás.

Miért jó?

Ettek már gyömbéres süteményt egy finoman ízesített marhahúsleves után, kóstolták már az angolok kedvelt gyömbérsörét? Ha csupán sokoldalú fűszerként szerzett volna érdemeket ez a furcsa alakú gyökér, akkor is figyelemreméltónak kellene tartanunk. Azonban a benne lévő illóolajok, hatóanyagok (pl. bizabolén, gingerol és a shogaol) miatt ennél sokkal többet nyújthat, ha értő módon, jól és jókor használják: sokféle betegségben hozhat enyhülést, több kellemetlen testi tünetet hatékonyan csillapíthat, nem is beszélve arról, hogy évszázadok óta hatékony afrodiziákumnak tartják. A benne lévő ásványi anyagok közül kiemelkedik a magas káliumtartalma.

Néhány a jótékony hatásai közül: a gyömbér fokozza az étvágyat és segíti az emésztést, csillapítja a gyomor- és bélpanaszokat. Élénkít, javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét. A hagyományos kínai orvoslás szerint melegítő hatású, sőt, a tűz gerjesztésében is segít: a nemi vágy és a szexuális teljesítőképesség fokozására is ajánlják. A vérkeringést élénkítő hatásának köszönhetően a koncentrálóképességre is jótékonyan hat: gépkocsivezetők, vizsgázók kipróbálhatják ezt a tulajdonságát is.

A gyömbér serkentőleg hat a szívműködésre és a vérkeringésre, és egyben baktériumölő hatású. Javítja az étvágyat, valamint az emésztést. A benne lévő, a csípős ízért felelős vegyületek fokozzák a nyál- és emésztőnedv-termelést. Ennek köszönhetően a gyömbér segít hatékonyabban kihasználni a tápanyag-összetevőket, továbbá enyhülést ad emésztési zavarok esetén. Fokozza az izzadást, valamint hatékonyan alkalmazható felső légúti fertőzések és megfázás ellen is.

Antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert, megfázás, légúti fertőzések idején hozzájárul a kórokozók legyőzéséhez, gyulladáscsökkentő. Azok a kismamák, akik a reggeli rosszullétekkel küzdenek, sőt, a kemoterápia mellékhatásaitól szenvedő daganatos betegek is alkalmazhatják az émelygés, hányinger elmulasztására.

Hatóanyagok

A gyöbérgyökér legfontosabb összetevői a zingeront és bizabolént tartalmazó illóolajok, továbbá a kamfén, a linalol, a citrál és a cineol. Csípős, pikáns ízéért mindenekelőtt a gingerolok felelősek, amelyek serkentik az emésztést és a keringést. A gyömbér emellett keserűanyagokat is tartalmaz, A- és B-vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjéket, zsírokat, keményítőt és rostot. Ez utóbbi élénkíti a bélmozgást, kedvezően hat az emésztésre.

Hogyan fogyasszuk?

Legtöbben fűszernövényként ismerik és használják, levesek, húsok, mártások, sütemények ízesítésére, de önállóan is fogyasztják, például főzve, illetve cukorral kandírozva édességként. Hipermarketekben illetve nagyobb zöldség-gyümölcs szakboltokban nemcsak szárított, hanem friss gyömbért is lehet vásárolni. Ez hűtőben hetekig eláll. Felhasználáskor vékony szeletekre kell vágni, esetleg lereszelni, de úgy, hogy ne vesszen kárba az ilyenkor kicsorduló leve sem.

Sört és likőrt készítenek belőle ipari méretekben is, de házi gyógylikőr is készülhet belőle a népi gyógyászat receptje szerint. Ilyenkor pálinkába gyömbérreszeléket áztatnak, és ezt a gyógyitalt általános roboráló-, gyomorfertőtlenítő, gyomorerősítő szerként ajánlják. A belőle főzött sör csak nevében rokona a sörnek, valójában alkoholmentes ital. Egy, otthon is elkészíthető gyömbérsör receptjét közreadjuk.

Gyömbértea


Daraboljunk apró koskákra 50 g firss gyömbért, és öntsük fel 5 dl lobogó vízzel. Hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le.
Az így készített gyógytea elsősorban köhögéssel együtt járó megfázás ellen hatásos. Mézzel és kevés citromlével elkeverve megszünteti a kellemetlen felfúvódást, csökkenti a teltségérzetet. A gyömbérteát főétkezések után fogyasszuk.

Forrázat visszértágulatra
Öntsünk fel 1 csésze lobogó vízzel fél kávéskanál friss reszelt gyömbért és fél kávéskanál hársfavirágot vagy galagonyát. Fedjük le, és hagyjuk állni 10 percig. Négy héten keresztül naponta igyunk 3 csésze forrázatot.

Tippek-tanácsok

Jó tudni, hogy puhítja a húst, így ha a páclébe reszelünk belőle, omlósabb lesz a sült hússzelet.
Utazáskor, repülőn vagy hajón fellépő rosszullét esetén jó szolgálatot tehet egy kis kandírozott gyömbér, vagy akár egy kis darabka nyers gyömbérgyökér elrágcsálása is.

Várandós kismamák beszéljék meg orvosukkal a gyömbér émelygés elleni alkalmazását, mivel a növény ugyan a nyálkahártya irritáció ellen jó hatású, de a vérkeringést élénkítő hatása miatt a nagyobb mennyiségben való fogyasztásával jobb vigyázni. (A Lust és Tierra-féle "Természetes gyógymódok bibliája" a menstruációt megindító növények között említi.)

Illóolaját szájvizek, szappanok, krémek, férfi illatszerek alapanyagául is használják.

Érdemes tudni

Utazási betegségre fogyasszunk kandírozott darabolt gyömbért, amelyet reformélelmiszer-szaküzletekben szerezhetünk be. Amint émelygést érzünk, rágjunk el eggy darabkát. Kiegészítésképpen már az utazás előtt egy héttel kezdjünk gyömbértinkgtúrát szedni: naponta 3x20 cseppet.

Hogyan termesszünk Gyömbért?>>>

Konyhai tippeket pedig itt olvashatsz>>>

Forrás: hazipatika.com

Természetes gyógymódok-Ötletek az egészség és a szépség megőrzéséhez

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gyógyító virágok

KEDVES OLVASÓIM

GOOGLE+ ISMERŐSEIM, BARÁTAIM

LIBRI - LEGÚJABB KÖNYVEK

SZERENCSE-SZIGET

IDŐJÁRÁS

CASHFLOW-ÉLETTERVEZÉS

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT