2012. február 10., péntek

Kerti Kakukkfű - Thymus vulgaris

Légúti megbetegedések, reumás panaszok kezelésére.

A kakukkfű valaha a bátorság, vitézség szimbóluma volt. Elnevezése a görög thymon, azaz "bátor" szóból ered. A keresztes háborúkba méhvel és kakukkfűággal hímzett kendőt vittek magukkal a lovagok. A népiesen balzsam- vagy tömjénfűnek is nevezett kakukkfüvet széles körben alkalmazzák gyógynövényként - illóolaja többek között a megfázás tüneteit enyhíti.

Jellemzők: A vadcsombornak is nevezett kakukkfű az árvacsalánfélék családjába tartozó, sűrű bokrú félcserje. Magassága 20-40 cm. A növény keskeny levelinek széle lefelé hajló. Aromás illata és kesernyés íze van.

Előfordulás
A kakukkfű rendkívül elterjedt a földközi-tengeri térségben. Sziklás, száraz töltéseken, mezőkön, örökzöld bozótosok területén fordul elő. Közép- Európában kedvelt kultúrnövény.

Gyógyászati alapanyag

Gyógyászati célokra nem sokkal a virágzás előtt az egész növényt begyűjtik, és az ágakról lemorzsolt leveleket hasznosítják.

HATÓANYAGOK

A kakukkfű legfontosabb hatóanyaga a baktériumölő, nyák- és görcsoldó hatású illóolaj, amelynek fő összetevői a timol és a karvakrol. Ezenfelül értékes vegyületeket, terpinént, linaloolt és kamfént is tartalmaz, valamint csersavakat, keserűanyagokat és nagy mennyiségben flavonoidot.

ALKALMAZÁS

Baktériumölő, hurut- és görcsoldó tulajdonságának köszönhetően a kakukkfüvet elsősorban felső légúti megbetegedések esetén alkalmazzák, mint amilyen a hörgőasztma, a hörghurut vagy egyes gégeproblémák. A népi gyógyászatban fontos szerepet játszik a gyomor- és emésztési panaszok, a húgyhólyag és a vese fertőzéseinek kezelésében, de élősködők elleni szerként is használják. A kakukkfű külsőleg alkalmazva csillapítja a szájüreg és a torok gyulladásait, valamint a bőr gyulladásos elváltozásait. Vérellátást javító hatása folytán reumatikus panaszok ellen ugyancsak hatékony.

ÉRDEMES TUDNI

A kakukkfű begyűjtését lehetőleg verőfényes, forró napra időzítsük, a növény ugyanis ilyenkor tartalmazza a legnagyobb mennyiségű illóolajat.

FELHASZNÁLÁS

Tea - Egy bögrébe 1-2 kávéskanál kakukkfűlevelet szórunk, lobogó vízzel felöntjük. Lefedve 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Légúti megbetegedések ellen naponta fogyasszunk több csésze meleg forrázatot.

Tinktúra - 50 g friss kakukkfüvet 400 ml vodkával felöntünk, két hétre félretesszük. Köhögés kezelsére naponta háromszor szedjünk cukorra adva 30 csepp tinktúrát.

Olaj - Felső légúti panaszok esetén naponta 3-5-ször lélegezzünk be 3-5 csepp kakukkfűolajat, esetleg mézzel elkeverve fogyasszuk el. Szívbetegek és terhes nők számára tilos az illóolaj belsőleges alkalmazása!

Fürdővíz-adalék - Súlyos vagy makacs légúti megbetegedések, továbbá viszketéssel járó bőrpanaszok kezelésére 500 g kakukkfűlevelet 4 liter vízzel felöntünk, 10-20 perc elteltével leszűrjük, és a fürdővízhez öntjük. Ügyeljünk arra, hogy a fürdővíz hőmérséklete 38°C körüli legyen. A fürdő javasolt időtartama 10-20 perc.

Gyári készítmények - A gyógyszertárban kapható kakukkfüves pirulákat és szirupokat főként felső légúti megbetegedések kezelésére ajánlják.

Kakukkfű szörp. 
25 g kakukkfüvet
50 g vízzel leforrázunk
és 20 percnyi állás után leszűrjük. 
A szüredékhez 100 g cukrot adunk és szirupsűrűségre befőzzük.

Szamárköhögés ellen. 
Vesszünk 20 g kakukkfüvet, 
50 g fehér fagyöngy szárát és levelét.
Az egészet 150 g vízben 10 percen át főzzük. 
A szüredékhez 50 g mézet adunk és a betegnek 2 óránként 1 evőkanálnyit adagolunk.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére