KANKALIN, TAVASZI - Primula veris

Felső légúti hurutok kezelésére alkalmas.


Egyéb elnevezései: Elsőke, kásavirág, égikincs, sárga kikericsa, lúdláb, sárga kökörcsin, Szt. Péter kulcsa. - Schlüsselblume, Primel.

A kankalin a  tavasz szimbóluma. Valaha úgy hitték, hogy a hajba font vagy a ruhára tűzött virágai megnyitják a férfiak szívét. A kankalin gyógynövény: a torok, a gége és a hörgők gyulladásos, hurutos álapotainak kezelésére használják.

Jellemzők: A primulafélék családjába tartozó évelő növény élénksárga virágaival hívja fel magára a figyelmet. A rövid, rózsa alakban elhelyezkedő levelekkel körbenőtt gyökérgumóból nő ki a 30 cm-es magasságot is elérő kis torzsa, ezen helyezkednek el a virágok. A növény gyökere az ánizsra emlékeztető illatot áraszt, íze keserű, kaparós. A virágok enyhén mézes illatúak, ízük édeskés.

Előfordulás - A tavaszi kankalin főleg Közép-Európában és Skandináviábna elterjedt, de Ázsiában és Szibériában is megtalálható. Meszes, laza talajon nő, kedveli a napos réteket, cserjéseket, erdőszéleket.

Gyógyászati alapanyag - Gyógyászati célokra főleg a gyöktörzset használják, de időnként az egész szárított növényt, a virágokkal együtt.

HATÓANYAGOK - A kankalin legfőbb hatóanyagai a köptető hatású szaponinok, illetve a szalicilsav gyulladáscsökkentő glikozidjai. A növényben illóolaj, flavonoidok, cseranyagok és kovasav is található.

Javallatok - A kankalin leginkább felső légúti hurutokra ajánlott, mivel felszaggatja a letapadt váladékot, segíti a felköhögést, enyhíti az irritációt. A népi gyógyászat idegesség, migrén, álmatlanság, ízületi fájdalom, rándulások és szédülés kezelésére használja. Idősebb, szívelégtelenségben szenvedő embereknél a kankalin enyhe vízhajtó hatásának köszönhetően tehermentesíti a vérkeringést. Normális adagolás mellett nem kell mellékhatástól tartani. Aki allergiás a primulafélékre, ne használja a növényt.

ÉRDEMES TUDNI
A Magyarországon őshonos tavaszi kankalin nemzetségének egyetlen nem védett faja, a többi védelem alatt áll. A gyógyszerek előállításához termesztésből származó példányokat használnak.

ALKALMAZÁS

Forrázat - szórjunk egy csészébe 5 g kankalinvirágot, öntsük le 1,5 dl forrásban lévő vízzel, és 10 perc elteltével szárjük le. Felső légúti hurut esetén, illetve a váladéktermelés erősítésére igyunk meg naponta egy csésze teát. Mézzel édesíthetjük.

Szirup - 5 g felaprított kankalingyökeret főzzünk, 1,5 dl vízben 10 percig, szűrjük le, végül keverjük el 3 evőkanál mézzel.

Eszencia - 50 g felaprított kankalingyökeret és - levelet öntsünk le 2,5 dl tiszta szesszel, és jól lezárva tegük félre 10 napra. Köhögés és letapadt váladék esetén naponta 3-5 alkalommal fogyasszunk 1 kávéskanál szeszes kivonatot cukros vízbe keverve.

Kivonat - A hörgőváladék felszaggatására és a köhögés csilapítására vegyünk be naponta 3-5x20 csepp (gyógyszertárban kapható) kankalinkivonatot egy kevés cukorral.

Borogatás - 10 g felaprított gyökeret főzzünk 1 dl vízben 10 percig, majd szűrjük le. A borogatást rándulás és ízületi fájdalmak esetén alkalmazzuk.Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK