FAHÉJ - Fűszernövény

Cinnamomum verum


A ceyloni fahéjfa ágának szárított, külső rétegétől megtisztított kérgét nevezzük fahéjnak. A világ legősibb fűszerei közé tartozik, amelyet gyógyászati célokra is használnak. A fahéjról már olyan kínai írásokban is találhatók feljegyzések, amelyek időszámításunk előtt több mint háromezer évvel keletkeztek. Az ókor híres orvosa, Hippokratész is ír a növény gyógyító tulajdonságairól. A fahéj mindmáig fontos szerepet játszik fűszerként és gyógyszerként egyaránt, de használja a kozmetikai ipar is. Gyógyszerként megfázás és emésztőrendszeri problémák kezelésére alkalmazzák. Fájdalmas menstruáció esetén lazító és görcsoldó hatású. Szabályozza vércukor- és vérfehérjeszintet. A konyhában pikáns ázsiai húsételek, sütemények és forralt bor fűszerezésére használják. Számos líkőr és gyomorkeserű összetevői között is megtalálható.

GYÓGYÍTÓ HATÁS: A fahéj serkenti az étvágyat és az emésztést, segít enyhe hasmenés, puffadás, fájdalom és émelygés esetén. Javítja a vérkeringést, ezért jó hatással van az alacsony vérnyomástól szenvedők közérzetére, hasznos érelmeszesedés és keringési zavarok kezelésére. Azt is bebizonyították, hogy gombás fertőzések gyógyítására is használható, illetve kiváló antioxidáns. Ezenkívül szabályozza a vércukorszintet és csökkenti a vérben a rossz koleszterin szintjét. A fahéj illóolaja az egyik legerősebb természetes antiszeptikus szer. A fahéjat az aromaterápiában is alkalmazzák. Melegítő és erősítő hatása révén remek hangulatjavító. Puhító és összehúzó tulajdonsága miatt előszeretettel használja a kozmetikai ipar is.


GYÓGYÍTÓ ÖSSZETEVŐK

A fahéj számos illóolajat tartalmaz, amelyek legfőbb összetevői a fahéjaldehid és az antiszeptikus hatású eugenol. A fahéjkéregben találhatók még flavonoidok, gyanta, csersav és egyéb savak, például ellag-, kávé- és cukorsav. Kumarint is tartalmaz, amely nagy mennyiségben káros az egészségre.

Segítség a bőrnek

A pattanások gyakran azért alakulnak ki, mert a szervezet nem méregtelenít megfelelően. A fhéj élénkíti az anyagcserét, elősegíti, hogy a méreganyagok távozzanak a szervezetből. Keverjünk össze 1 kávéskanál őrölt fahéjat fél kávéskanál zsályával és fél kávéskanál kurkumával, öntsük le 2, 5 dl forrásban lévő vízzel, hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le. Fogyasszunk hat héten keresztül napi két kanál főzetet.

A fahéjról legtöbbünknek a nagyi kedvenc fahéjas-almás sütije vagy a karácsonyi ünnepi hangulat jut eszébe. A csodás fahéj azonban nemcsak egyszerű fűszer, hanem igazi gyógyelixír, ami számos problémánkat képes orvosolni: vírus- és baktériumölő, gyógyítja az emésztési zavarokat, segít a cellulitisz eltüntetésében, szabályozza a vércukorszintet és még öregedésgátló hatása is van.

Fahéj: elsőrangú a cukoranyagcsere szabályozásában

A fahéj egyszerre többféleképpen is hat a vércukorszintre, így képes akár hússzorosára is növelni a cukoranyagcsere folyamatát. Egyrészt lassítja az emésztés során a gyomor ürülését, ezáltal megelőzi a vércukorszint ingadozását, ami gyakran további táplálékfelvételre ösztönözne. Másrészt növeli az inzulin és az antioxidánsok hatékonyságát. Amerikai kutatók lehetségesnek tartják, hogy esetleg inzulinhelyettesítőként is alkalmazható lesz a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében.

Késlelteti az öregedést

A fahéj magas fenoltartalma révén hatékonyan gátolja a cukormolekulák más molekulákkal való összekapcsolódását, amely folyamat egyébként a szövetek károsodásához és öregedéséhez vezet. A fahéj, más fenoltartalmú fűszerekhez hasonlóan hatékonyan csökkenti a magas vércukorszint által okozott szövetkárosodásokat és gyulladásokat, illetve képes megelőzni a szívbetegségeket és az idő előtti öregedést.

Emésztési zavarokra régóta használják

A fahéjolaj élénkíti a gyomorsavtermelést, segíti az emésztést. Gyomorproblémák esetén igyunk egész fahéjból készült teát.

Mivel a fahéj egyúttal görcsoldó és emésztésjavító hatású is, hatékonyan csökkenti a felfúvódást, a bélgörcsöket, a hányingert és a gyomorpanaszokat.

Fertőtlenítő, antioxidáns hatóanyagai révén kiválóan alkalmazható a gyomor-bél csatorna fertőzései és légúti megbetegedések ellen egyaránt. Szent Hildegard is gyakran használta megfázás, nátha kezelésére a 12. században.

Gondűző aroma

Meleg, fűszeres, édeskés aromája révén kedvelt alkotóeleme bizonyos ételeknek, süteményeknek, édes kásáknak és melegítő italoknak is (forralt bor, puncs, tea stb.). Hideg, borús téli napokon különösen jól esik egy kis fahéjolajat párologtatni aromalámpában: nemcsak a baktériumokat űzi el, hanem egyúttal jókedvre is hangol. Kiválóan illik a többi, hasonlóan édes és fűszeres karakterű aromához: a narancshoz, citromhoz, szegfűszeghez, ylang-ylanghoz, jázminhoz, szantálfához.

Fahéjas gofri

Hozzávalók 4 darabhoz
  • 2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1 vaníliaród kikapart belseje
  • 50 g puha vaj
  • 1 tojás
  • 150 g liszt
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 1 dl tej
  • porcukor a megszóráshoz
1. A fahéjat a cukorral, a sóval és a vaníliával elkeverjük.
2. A vajat a tojással és a fűszerkeverékkel egy tálban összedolgozzuk.
3. A sütőport a liszthez adjuk, és a vajas masszához keverjük. A tejet hozzáöntve az egészet sima tésztává keverjük.
4. A gofrisütőt az előírt hőmérsékletre melegítjük, és ha kell, kiolajozzuk. A tésztából négy aranyszínű gofrit sütünk, porcukorral megszórjuk.

Használata masszázsolajokban

Feszültségoldó, pezsdítő tulajdonsága miatt remek afrodiziákum is, belsőleg ételekben, italokban és külsőleg masszázsolajokban is használható.
A fahéjolajjal azonban nagyon csínján kell bánni, ha külsőleg alkalmazzuk: 10 ml bázisolajhoz legfeljebb 1-2 cseppet adjunk, mert nagyobb dózisban csípő, maró hatású. A fahéjas krém és masszázsolajok nagyon hatékonyak a narancsbőr kezelésében, ám a házilag e célra készített masszázsolaj esetében is érdemes betartani a fenti tanácsot.

Hogyan használható még?

Ha ki akarjuk használni a fahéj jótékony hatásait, használjuk bátran ételeink, italaink fűszerezéséhez: a fahéj remekül illik mindenféle édes gabonakásához (a tejberizshez hasonlóan), süteményekhez és turmixokhoz, gyümölcslevesekhez, fűszeres édes teákhoz, kakaó, kávé és forró csokoládé ízesítésére. A nyersen fogyasztott gyümölcsöket is megszórhatjuk fahéjjal, nemcsak finom, de remek erjedésgátló is, így elkerülhetjük a puffadást, savasodást.

ÉRDEMES TUDNI

Az őrölt fahéj pattanások és pigmentfoltok elleni pakolás összetevője is lehet.

FIGYELEM!

Egyesek szerint a fahéj segít túl erős menstruáció esetén, de ezt a gyógymódot nem ajánljuk, hiszen rendszertelen vagy túl erős vérzés esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A menstruációs fájdalmat azonban valóban hatékonyan csillapítja a fahéj. Néhány nappal a vérzés előtt már igyunk fahéjteát és fűszerként is használjuk gyakrabban.

KONYHAI TIPPEK

-A fahéjnak két fajtája ismert: a finom és aromás ceyloni fahéj, valamint a kasszia (kínai fahéj), mely kevésbé ízletes és egészséges. Könnyen meg lehet őket különböztetni, mivel a kasszia vaskosabb, U alakú fakéreg, míg a ceyloni fahéj vékony lemezei mindkét oldalon bepöndörödnek. A színük is eltér, a kasszia sötétebb, vöröses árnyalatú.
-A fahéjrudakat 3-4 évig is el lehet tartani sötét, jól záródó edényben. Az őrölt fahéj azonban viszonlyag gyorsan elveszíti az aromáját.
-A fahéj nem csak az édes ételekhez és italokhoz illik, hanem a markánsabb ízekhez is. Jól társítható vaníliával, korianderrel, szerecsendióval, kurkumával vagy borssal.
-A fahéjat a világ számos országában használják, például a mexikói és az arab konyha húsételeihez. Ezenkívül alapja a currrynek és az "öt íz" ázsiai fűszerkeveréknek.

Még néhány tudni való a fahéjról>>>



Megjegyzések

  1. Az a baj a fahéjjal , hogy elég intenzív az íze és az aromája , emmiatt csak kevés módon lehet az ételekhez felhasználni , gyümölcsök - gyömölcslevesek - sütik .A hatása viszont fergeteges .

    VálaszTörlés
  2. én nagyon szeretem az ízét. gyermek koromban sokat rágcsáltam a fahékat tslán az édeskés íze miatt. Boldog vagyok.
    Rátaláltam erre az oldalra. Foglalkoznom kell vele. 1 hete már 10 felett van sz éhomi vukorértékem. Talán rászokom megint a fahéj rágcsálására.

    VálaszTörlés
  3. Azért is érdemes a cukros sütikhez, kompótokhoz adni, mert erjedésgátló. Tehát a bélben a cukortartalmú étkek erjednek, de a cimet meggátolja a bomlást, így nincs felpuffadás! Legalább is én ezt tapasztaltam.

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok!
    Nagyon hálás vagyok, hogy irtatok! Mindig örülök minden véleménynek és tapasztalatnak!
    Hiszen így tudjuk meg, hogy bizony gyógykincseink mennyi fajta bajra- betegségre kínálnak gyógyírt!
    Csak az utóbbi években elfelejtettük ezt, és a gyorsabb, hatásosabb kémiai gyógyszerek felé fordultunk amelyeknek bizony jó néhány mellékhatása is lehet. De Földünk növényvilágának minden betegségünkre megvan a "gyógyszere".
    A régi füves emberek bizony még tudták ezt, és a régi korok emberei is, hiszen csakis növényekkel gyógyították magukat!
    Ezzel Földünket is védenénk, mert nem kellene gyár ami előállítja a gyógyszereket, csak egy konyha melyben elkészíted a gyógyteádat!
    Köszönöm! További szép napot kívánok!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

FEKETE KÖMÉNY - Nigella sativa

BABÉRLEVÉL - Lauri folium

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK