KÁLMOS, ORVOSI - Acorus calamus

Étvágytalanság ellen és emésztési panaszok kezelésére.

A kálmos Ázsiából származó mocsári növény, amelyet fűszer- és gyógynövényként évszázadok óta nagyra becsülnek. Régebben egyes országokban csemegének számított a kandírozott kálmosgyökér. Cseppek és gyomorkeserűk összetevőjeként manapság leginkább bél- és gyomorpanaszok kezelésére használják.

Jellemzők: A kálmos felépítése a sásra emlékeztet. Levelei közvetlenül a gyökértörzsből (rizóma) nőnek ki, és elérhetik az 1 méteres magasságot. Júniusban jelennek meg a szár oldalán a 6-8 cm hosszú torzsavirágzatok. Az itteni éghajlaton nem élnek olyan rovarok, amelyek beporozhatnák, agy termést nem hoz, csak vegetatívan szaporodik. A gyökértörzs és az alsó levelek jellegzetes illatúak, ízük kesernyés.

Előfordulás - A kálmos eredetileg Indiából és Dél-Kínából származik, ahol patakok, tavak partján, árkokban, a tengerparton, illetve nedves réteken nő. Közép- és Nyugat-Európában is előfordul, tavak és mocsarak környékén található meg.

Gyógyászati alapanyag - A rizómát megtisztítják a rajta lévő számos gyökérszáltól, és alaposan megmossák. Belsőleges alkalmazás előtt meg is kell hámozni, és ki kell szárítani.

HATÓANYAGOK -  A rizómában nagy mennyiségű fenilpropán, mono- és szeszkviterpén tartalmú illóolaj található. Az egyik fenilpropánról (azaron) úgy vélik, hogy rákkeltő hatású. A növény azarontartalma a származási helytől függ - az indiai kálmos illóolaja akár 80 %-ot is tartalmazhat, míg az amerikai és az európai változatok szinte mentesek az anyagtól. Az európai gyógyszerészeti kódexek maximálisan 0,5% azaront engedélyeznek. A növény további hatóanyagai a keserűanyagok: az akorin és az akoretin, illetve a cserzőanyagok.

Javallatok - Keserűanyag-tartalmának köszönhetően a kálmos élénkíti az emésztést, javítja a vérkeringést. Gyomor- és bélpanaszok kezelésére, valamint étvágytalanság ellen használják. Az idegi eredetű emésztési zavarok is jól kezelhetők vele.

ÉRDEMES TUDNI - Bár a kereskedelmi forgalomban kapható kálmos csak elvétve tartalmaz rákkeltő anyagot, nem szabad hosszú ideig használni.


ALKALMAZÁS

Hideg kivonat - Szórjunk egy bögrébe 1 kávéskanál szárított, felaprított kálmosgyökeret, öntsük le hideg vízzel, majd 8-10 óra múlva szűrjük le. Emésztési zavarok esetén egész nap kanalazzunk belőle.

Por - Törjük porrá a szárított kálmos-gyökeret. Puffadás és gyomorrontás esetén naponta háromszor vegyünk be csipetnyi port sok vízzel, étkezés előtt.

Öblögető - A szájüreg öblögetéséhez és átmosásához öntsünk egy pohárba langyos vizet és 30 csepp kálmos-tinktúrát, amely úgy készül, hogy 100 g összeaprított gumót leöntünk 3 dl (40%-os) alkohollal, és 14 napig állni hagyjuk.

Gyomorkeserű - 50-50 g kálmosgyökeret és szétnyomkodott borókabogyót öntsünk le 1 l (40%-os) szesszel. 10 nap elteltével szűrjük le. Szükség esetén igyunk belőle egy kis pohárral (2 cl). Reumatikus panaszok ellen bedörzsölhetjük vele a fájdalmas terüeltet.

Fürdőszer - 100 g hámozatlan kálmosgyökeret áztassunk 10 percig 1 l vízben, majd további 10 percig főzzük. Kimerültség esetén adjunk egy kád meleg vízhez, és fürödjünk benne kb. 10 percig.
Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK