2012. március 25., vasárnap

KECSKERUTA, orvosi - Galega officinalis


Eboldal, galga. 
Geissklee, Geissraute.

Serkenti a tejkiválasztást, vizelethajtó, csökkenti a vér glükózszintjét.

Az orvosi kecskerutát már az ókorban is ismerték és alkalmazták - elsősorban tejkiválasztást serkentő, vizelethajtó és izzasztó hatásáért tartották nagy becsben (száríitott virágát a kecskék tejelésének javítására használták az ókori Görögországban). Napjainkban vizsgálják vércukorszint-csökkentő képességét, ami a cukorbetegség gyógyításában játszhat lényeges szerepet.

Jellemzők: Az orvosi kecskeruta a pillangósvirágúak családjába tartozó évelő növény. Magassága az 1 métert is meghaladkhatja. Fehér vagy halványlila virágai hosszú nyelű virágfürtöket alkotnak, hüvelytermése van. Lándzsás levélkékből felépülő levelei páratlanul szárnyaltak.

Előfordulás - Az orvosi kecskeruta vadon nő Észak-Afrika és Kis-Ázsia területén, valamint Dél-Európában és Közép-Európa déli régióiban. Nyirkos talajon fordul elő, legfeljebb 1000 méter tengerszint feletti magasságon.Gyógyászati alapanyag - Gyógyászati célokra az egész növényt felhasználják, kivéve a fásodott részeket.

HATÓANYAGOK

Az orvosi kecskeruta minden része tartalmaz guanidinvegyületeket, például galegint - ennek a hatóanyagnak tulajdoníthatóan vércukorszint-csökkentő a növény. A legújabb kutatási eredmények szerint a kecskerutában felgyülemlő krómsók szintén hozzájárulhatnak a cukorbetegség tüneteinek enyhítéséhez. A növény mindemellett csersavban és szaponinokban gazdag, virága pedig flavonoidokat tartalmaz.

ALKALMAZÁS

Az orvosi kecskerutát kizárólag a népi gyógyászatban alkalamazzák, a tejkiválasztás serkentésére például különösen gyakran. Glükózszintcsökkentő hatása révén alkalams lehet enyhe vércukorszint-emelkedés kezelésére, legfőképp akkor, ha a panaszok az időskorhoz köthetők. NMérsékelt vizelethajtó hatása is van. Fürdőadalékként használva frissítőleg hat a fáradt lábakra. Figyelem: A növényt tilos hosszabb időn keresztül, megszakítás nélkül alkalmazni. A lehetsége mellékhatásokat mindig figyelembe véve, óvatosan adagoljuk!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére