MÁNGOLD - Beta vulgaris

Régi kertek lakója a mángold


A mángold ma sok embernek ismeretlenül hangzik, pedig valaha a kertek megbecsült tagja volt, ez a vitaminban gazdag különleges zöldség növény.

Ma egyre többen fedezik fel újra a régi fajtákat, így a mángold termesztése is egyre több hobbi kertészt vonz!

Tulajdonképp a mángold, a libatop félék családjába tartozik, a takarmányrépa közvetlen rokona. Hatalmas levelei már messziről kitűnik a többi zöldség közül kertünkbe, és mivel különböző színekben pompáznak, a levelek még díszítik is kertünket.

A piros levelű mángold önmagában is egy mutatós látványos zöldség növény lesz kertünkbe, de van olyan fajtája is, amelynek a levélnyele sárga színben pompázik.

Ezt az elfeledett növényt, nem csak szépségéért és különlegességért érdemes a kertünkbe ültetni, de magas már-már feltűnő vitamin tartalma miatt is. Megtalálható benne a K vitamin,az A, E vitamin, valamint C-vitamin tartalma is igen magas, még főzve is 6-8 mg C-vitamin van benne 100 gr-ként.
De tartalmazz vasat, magnéziumot, és sok ásványi anyagot is.

Ha, mángoldot szeretnénk a kertünkbe ültetni, keressünk számára egy meleg napos kertrészt ahol éri elég csapadék és fény a növényt nyáron, mert nem szereti, a túlszáraz talajt és az árnyékos részt.




A magokat szabadföldbe csak április elejétől kezdjük el vetni, amikor a talaj már kellőképpen felmelegedett, mivel a magok csak 8-10 fok felett csíráznak ki. Kikelés után a magoncokat egyelni kell, vagyis rendezzük őket sorba,30*35 cm sor és tőtávolságra egymástól. A tűzdelést akkor kezdjük el, ha a magoncok már legalább két levelet hoztak, ekkor óvatosan szedjük ki őket a többi palánta mellől és ültessük őket külön-külön.

A magvetés előtt a talajt kissé öntözzük be, majd a magokat kb. 3 cm mélyen vessük el, és takarjuk be őket egy réteg laza földdel. Egy 4 tagú családnak kb. 10 tő mángold elegendő, a többi palántát ajándékozzuk el ismerősöknek, barátoknak.

Ezután már csak rendszeres gyomlálást és öntözést kíván a növény, így már a nyár közepétől szedhetjük a vitamindús ropogós friss leveleket. Fontos hogy még a virágzás előtt szedjük le a leveleket, mert a virágzásnál, mert nem olyan puha és ízletes a levél. Egy tőről egyszerre csak két-három levelet vágjunk le, majd a következő tőről, így a virágzásig folyamatos lesz a termés.

Sajnos a mángold levél nem tárolható, így a leszedés után akár csak a spenót leveleket azonnal fel kell használni. Mivel kétéves növényről van szó, ha télire betakarjuk a tövet, jövő tavasszal is kihajt, majd a mángold kertünkben.

A mángoldból készíthetünk finom salátát, főzeléket, akár a spenót helyett is kipróbálhatjuk, de köretként akár burgonyával keverve is kiváló.

Ha ki szeretnénk próbálni egy rég elfeledett kerti növényt, és valami új izgalmas ízt a konyhában tavasszal ültessünk mángoldot kertünkbe.

Forrás: kertvarazsmagazin.hu

Megjegyzések

  1. Kedves Timcsi!

    Nagyon kedvelem az oldalad, gyakran látogatlak. Imádom a növényeket legyen az gyógynövény, zöldség - hiszen ez utóbbi is gyógy is egyben - vagy virág, gyümölcs. Szóval az egész csodás természetet, amelynek mind ez része.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon hálás vagyok, köszönöm kedves Lívia! Mindig nagy öröm számomra, ha egy kedves olvasó hozzászól a bejegyzésekhez! Mert így látom, hogy tudok valamilyen módon segíteni, és megéri tovább csinálni! Köszönöm!

    VálaszTörlés
  3. Hol lehet beszerezni vetőmagot!
    Miklós

    VálaszTörlés
  4. Köszöntöm kedves Miklós!
    Van egy nagyon jó kis oldal, ahol biovetőmagokhoz és palántákhoz is hozzá lehet jutni! Kérem kukkantson be ide:http://www.biokiskert.hu/yis/index.php
    Másolja a böngészőjébe, és már ott is van! Köszönöm!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

FEKETE KÖMÉNY - Nigella sativa

BABÉRLEVÉL - Lauri folium

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK