ORBÁNCFŰ, közönséges - Hypericum perforatum

Depresszióra, nyugtalanságra, végtagfájdalomra.

Az orbáncfű sokoldalú gyógynövény, jó hatással van a májra, a belekre, a gyomorra, az epe- és a húgyvezetékre, a méhre, az idegrendszerre és a bőrre. Kedélyjavító szerként felér számos szintetikus gyógyszerrel (pszichofarmakonok). És ami a legfontosabb: nincsenek mellékhatásai.

Jellemzők: Az orbáncfűfélék családjába tartozik, 60-100 cm magasra nő. Jellemzően két szára van, kiálló megnyúlt kis ágakkal. Sárga virágai az elvirágzás előtt megpirosodnak, illetve fényben jól látszik, hogy a levelei pöttyösek. Erőteljes illatú és kesernyés ízű.

Előfordulás: az orbáncfű egész Európában, Nyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában elterjedt. Száraz vidékeken, utak mentén, mezők és rétek szélén, ritkás erdőkben nő.


Növényi nyersanyag

A gyógyhatású anyagok főleg a virágban, illetve a felső, nem fás részében találhatók. Az orbáncfüvet általában virágzáskor gyűjtik (június második felétől augusztusig).
Csokorban szárítják. Mivel sok hibridje és rokon faja ismert, amelyek kémiai összetétele is különböző, felmerülhetnek azonosítási problémák is. A közönséges orbáncfű igen sok gyógykészítmény alapanyaga.

HATÓANYAGA

A közönséges orbáncfű összetétele igen bonyolult. Az orbáncfű illóolajat, csersavat, szaponinokat és flavonidokat tartalmaz. Kedélyjavító hatása a hipericinnek köszönhető, amely pirosra festi a virágok szirmait. A procianidin, amely csak kisebb mennyiségben található meg a növényben, a keringésre van hatással. A friss levelek keserű anyaga, a hiperforin antibiotikumként is hatásos.


GYÓGYHATÁSA

Az orbáncfű különösen hatékony depressziós állapotok kezelésére, például a menopauza idején. A pozitív változások első jelei 2-3 hét után jelentkeznek, azonban hosszan elhúzódó depresszió esetén orvoshoz kell fordulni!

Az orbáncfűkivonattal állatokon végzett kísérletek kimutatták, hogy a hipericinnek és származékainak köszönhetően a növénynek fertőzés- és vírusellenes hatása van. Az orbáncfű központi idegrendszerre gyakorolt pszichés serkentő tulajdonságára nemrégiben hívták fel a figyelmet: a növény depresszió-ellenes hatásai a monoamino-oxidáz enzimjeinek gátlásával magyarázhatók, amely elősegíti, hogy a hipericin kifejtse hatását. A hiperforin-molekulák jelentőségét is felfedezték, amelyek az agy más területeire képesek hatni.

Az utóbbi években több klinikai kísérletet is végeztek e javallat egyértelmű igazolására. A vizsgálatok kimutatták, hogy az orbáncfűvel kezelteknek nőtt az életkedvük, és javult az önbizalmuk.
E növény azonban nem azonnali hatású, antidepresszáns hatása lassan fejlődik ki.

A növény segít az idegi eredetű nyugtalanság, félelemérzet, álmatlanság kezelésében. A népi gyógyászatban használják idegi eredetű gyomorpanaszok, emésztési problémák és az emésztőcsatorna hurutja esetén (gyermekeknél is).

Külsőleg alkalmazva csökkenti a sérülés vagy izomfájdalom okozta gyulladást. Hegképző tulajdonságai, hámosító hatása miatt az égési sérülések kezelésében már régóta használatos. Az orbáncfű ezenkívül enyhíti a migrén, a reuma és a köszvény tüneteit.

FELHASZNÁLÁSA

A közelmúltig a javallatok az orbáncfű helyi alkalmazására korlátozódtak. mindenekelőtt bőrproblémákra és kisebb égett felületekre ajánlották bőrnyugtató és viszkető bőrelváltozás elleni szerként, valamint szájon át fájdalomcsillapítóként. Ma már belsőleg a könnyebb, átmeneti depressziós jelenségek kezelésére is javasolják: például közönnyel és alvászavarral kísért idegkimerültség esetén.

FIGYELMEZTETÉS!

Legyen óvatos a növény alkalmazásával a fényérzékenységre hajlamossá tevő hipericin jelenléte miatt. Szájon át szedve más gyógyszerekkel együtt számos kölcsönhatása napvilágra került: orbáncfű alapú gyógykészítmények szedése nem javasolt digoxin- vagy teofillintartalmú kezelés során, szájon át alkalmazott fogamzásgátló, antidepresszáns vagy a triptánok csoportjába tartozó migrénellenes szerrel együtt.

ALKALMAZÁSA

Tea:
1-2 kávéskanál felaprított orbáncfüvet leöntünk 2,5 dl forrásban lévő vízzel, 10 percig állni hagyjuk, hogy kiázzon, majd leszűrjük. Naponta 2-3 csészével igyunk belőle

Likőr:
20 g orbáncfüvet felöntünk 100 g 70% -os etilalkohollal, majd 10 nap után leszűrjük. Napi 5-10 cseppet használjunk belőle.

Olaj
Idegi eredetű gyomorpanaszok esetén napi 2-3 -szor egy kávéskanállal. Dörzsölés vagy borogatás gyulladás esetén: a problémás testrészt dörzsöljük  be naponta többször, vagy tegyünk rá orbáncfű-olajba mártott borogatást. Az olaj gyógynövényboltokban kapható.

Előre gyártott készítmények
Orbáncfüvet belső és külső használatra is lehet kapni, csepp, tabletta vagy folyadék formájában, különböző mennyiségű hatóanyaggal.

Folyékony kivonat 
Szükség esetén néhány héten keresztül naponta 3 x 5-10 csepp.

Maria Treben tanácsa:

Orbáncfű

Ígéretes gyógyhatást fejt ki idegesség, lelki bántalmak esetén. A serdülő lányok gyakran súlyos stresszhatások közepette jutnak el a szexuális érettség állapotáig. Felfokozott ingerlékenység, alvászavar, menstruációs rendellenesség gyakran fordul elő.
Javasolom, hogy e kényes korban a leányok hosszabb időn keresztül fogyasszanak naponta két csésze orbáncfű-teát.

Csészénként egy-egy tetézett kanál orbáncfüvet leforrázunk, fél perc múlva leszűrjük, s egész napra elosztva két csészényit kortyolgatunk el.

ÉRDEMES TUDNI

Az orbáncfűben található hipericin egyes esetekben fényérzékenységet okozhat. Ezért, ha orbáncfűkivonatot szedünk, kerülni kell a nap erős UV-sugárzását.

A növény termesztésére itt kaphatsz tanácsot: Orbáncfű termesztése>>>
Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK