2012. április 6., péntek

Orvosságok egyenesen a kertből


Az, hogy egy növényt elsősorban a konyhában használjuk, vagy gyógynövényként, tea, tinktúra vagy kenőcs formájában alkalmazva, nagyrészt a hatóanyagaitól függ. Néha azonban az ilyesféle megkülönböztetés szinte lehetetlen. A rozmaring kiváló példa erre, hiszen levelei a báránysültek jellegzetes aromáját adják; ugyanakkor gyakran használják habfürdők összetevőjeként is, vagy bor formájában tonizálóként. A borsmenta egy másik remek jelölt: ismerjük gyógyászati felhasználását, főleg teaként gyomorrontás esetén, de csodás hozzávalója sok mártásnak és desszertnek is.

Sokoldalú használat

Bár a fentiek már épp eléggé összezavarhattak minket, az egyes gyógy- és fűszernövények sokoldalú felhasználási lehetőségei éppenséggel nem javítanak a helyzeten. Időnként egy és ugyanazon gyógynövény a legkülönfélébb panaszokat orvosolhatja. Legyen szó például akár gyomorrontásról, alvásproblémákról vagy migrénről, a citromfű leveleiből készített főzet bármelyik esetben használhat. sok gyógy- és fűszernövény, amelyet a konyhából ismerünk, a szokványos étvágygerjesztő és emésztéssegítő hatás mellett antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságú is: a kakukkfű és a zsálya például nemcsak nehéz ételek megemésztését segíti elő, de ha gargalizálóként használjuk, enyhíti a torokfájást.

Az ilyen sokféle alkalmazás magyarázata a felhasznált növényi részek összetételében és szerkezetében rejlik. A legtöbb esetben ugyanis nem egyetlen, hanem sok összetevőről van szó, melyek együttesen fejtik ki a fent említett hatásokat. Így tehát például számos hatóanyag bonyolult összjátéka segíti az emésztésünket. Ez az oka annak is, hogy szintetikusan előállított gyógyszerek, melyeket a gyógyszertárból ismerünk, nem dicsekedhetnek olyan széles felhasználási körrel, mint a gyógynövények.

A természetgyógyászat nem izolált, vagy akár szintetikusan előállított speciális hatóanyagokra alapoz, szemben a ma általánosan elfogadott orvostudománnyal. A mai napig nem teljesen ismert a különböző növényi hatóanyagok kölcsönhatása, bár sok kutatás irányul erre a területre.

Egészségesen és fitten - gyógynövények segítségével

A gyógynövények minden kultúrában és minden időben fontos szerepet játszottak mind a gyógyításban, mind a megelőzésben. Tényleg igaz az, hogy minden panaszra létezik valamilyen gyógyfű. Van azonban egy kitétel:
a "zöld" orvosságokhoz csak a kevésbé komoly betegségek esetén forduljunk. Tehát ha gyomorrontásunk van, fel vagyunk fúvódva, náthásak vagyunk, fáj a torkunk, vagy úgy érezzük, hogy egy komolyabb megfázás kezdődik, nyugodtan elővehetjük a házi patikánkban sorakozó gyógynövény-készítményeket. Azonban komolyabb betegségek, láz, szervi panaszok, vagy szűnni nem akaró problémák esetén mindenképpen keressük fel háziorvosunkat!

Csak félve súgom meg neked kedves olvasó:
Az én álmom az, hogy egyszer eljön az az idő amikor a természetgyógyászok és az orvosok egymás munkáját segítve, "kart-karba öltve" harmóniában kezelhetik a kedves betegeket!
Visszatérhetünk a természet adta isteni gyógykincseinkhez, és ezt meg is tudjuk védeni a sok kémiai anyagokkal szemben!


2 megjegyzés:

  1. Kedves Timcsi!

    Ez az írásod is minden szavában igaz. Szeretem a gyógynövényeket és használok is sokat cickafark, körömvirág, csalán, kakukkfű, orvosi zsálya, mezei zsurló,bodza, kamilla, hársfavirág stb.) mikor mire van szükségem. Nagyon jók valóban a kisebb problémákra, de Maria Treben szerint még a súlyos nőgyógyászati - már ráknak mondott - bajt is meggyógyítja a kitartó használata nagy menyiségben a cickafark-körömvirág-csalán hármasának. Bár a csalán nem ajánlott csak egy-egy rövid kúra idejéig, mert pld. én fél év után kiütéses lettem a csalántól, csalánkiütéses - ez nem volt valami jó. Tehát a gyógynövényeknek is van nem kívánt mellékhatása nem csak a szintetikus gyógyszereknek, de még így is százszor jobbak.
    Itt köszönöm meg, hogy az olvasóm lettél, a Lívia és a Lady L is én vagyok. Az előbbi a gasztro blogom, az utóbbi a kézműves.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon hálás vagyok neked, hogy írsz! Mindig szívesen olvasom a hozzászólásokat! Igen Maria Treben könyveit is felhasználom forrás anyagként! Egyre jobban megkedvelem a gyógynövényeket, minnél többet olvasok róluk! Egyszerűen fantasztikus, hogy egy-egy növényke mennyi mindenre jó, ha folyamatosan isszuk teaként! Hiába eleink még tudták, hogyan használják ezeket a kincseket! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

IDŐJÁRÁS