2012. június 11., hétfő

MARTILAPU - Tussilago farfara

A martilapu-virágzatnak
kellemes, viaszra
emlékeztető illata van.

Asteraceae / Fészekvirágzatúak családja

Egyéb elnevezései: lókörömfű, körömlapu, parti lap, szattyú

Az Európából és Ázsiából származó évelő növény legfeljebb 30 cm magas. Tél végén, kora tavasszal nyílik. Előbb megjelnnek a virágzatok, később a szív alakú tőlevelek. A sárga virágzatok vöröses pikkelylevelekkel borított tőkocsányok csúcsán helyezkednek el.
A legrégibb köhögés elleni szer. Már a hajdani görögök beszívták a tűzre vetett növény gőzét, hogy az asztmát enyhítsék, szüntessék.
C-vitaminban dús leveleiből kitűnő saláta készül. Levelei és virágai - a tea alapanyagai - hamar penészesednek, ezért gyorsan szárítandó, legföljebb 40°C-on.

FELHASZNÁLT RÉSZEI
A virágzatokat hasznosítják, amelyeket februártól májusig gyűjtenek, és árnyékos, jól szellőző helyen szárítanak. A kereskedelmi forgalomban forrázatként használják.

HATÓANYAGA
A martilapu virágai kb. 6-10%-ban cseranyagokat, falvonoidokat, triterpénszármazékokat tartalmaznak. A növényben a pirrolzidin-alkaloidok közül a veszélyes szenkrikin és a tussilagin is fellelhető (májkárosítók!).

Veszélyes-e a martilapu? Van-e pirrolizidin alkaloidoknak mérgező hatása a májra - ez a kérdés megosztja a fitoterapeutákat: némelyek azt mondják, hogy a növény milliomod része káros anyag (kg-ként 1 mg), amely a forrázatba alig kerül be. Mások szerint viszont meg kellene tiltani a növény használatát. A pirrolizidin alkaloidok vízben nem, alkoholban viszont jól oldódnak, ezért a növényből szeszes kivonatot nem szabad készíteni!

GYÓGYHATÁSA
A martilapu virágai flavonoidtartalmuk miatt görcsoldó hatásúak. A fitoszterollal együtt ezek a flavonoidok gyulladásgátlók is. A nyálkaanyagoknak köszönhetően a virágok köhögéscsillapítók, illetve köptetők. A tanninok fertőtlenítő hatásúak.

FELHASZNÁLÁS
A martilapu virágait a hörgők gyulladása és száraz köhögésesetén, továbbá a heveny és idült szájüregi és garatbetegségek kezelésére használják.

FIGYELMEZTETÉS!
A növény pirrolizidin alkaloidtartalma miatt mérgező. A martilapuvirággal történő kezelés ezért 4-6 héten túl határozottan nem ajánlott. A martilapufű használata ellenjavallt terhes és szoptatós nőknél. A pirrolizidin alkaloidok májkárosító hatásúak.

GYŰJTÉS

Március - áprilisban szedhető a virág, májustól júliusig a levél.

Köhögés

Erős köhögéskor a martilapu - váladékoldó és gyulladásgátló tulajdonságainál fogva - jó szolgálatot tesz. Kora tavasszal már nyíló sárga szirmait, májusban kibomló leveleit érdemes gyűjteni.

Csészénként egy púpozott kávéskanál levelet és virágot számítsunk, fele-fele arányban. Leforrázzuk, majd fél perc múlva leszűrjük a teát. Minél forróbban iszogassuk, napjában többször, mézzel édesítve.

ALKALMAZÁSA
Bármilyen formában, illetve gyógykészítményként is, csak orvos dönthet a martilapuval történő kezelésről.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

IDŐJÁRÁS