2012. június 29., péntek

MEGGY - Prunus cerasus

Spanyolmeggy. - Sauerkirsche, Amerellen, Weichsel.


Gyümölcseink ismert fái, mert előszeretettel termesztik.

Gyűjtjük a gyümölcs kocsányát, mely cerasi stipes név alatt szerepel a kereskedelemben.

Hatóanyaga: amgdalin, csersav.

A cseresznyével együtt a tavaszi kúrák értékes anyaga. Cukros befőttei gyengén hashajtó hatásúak. A gyümölcs kocsányából készült te, köhögés csillapító idült hörghurutnál és bélgörcsöket oszlató. Sápadtság ellen is dicsérik, fájdalmas vizelést (stranguria) is szüntet.

A fakérgéből kiszívárgó mézga ecetben feloldva a gyermekek nedvedző kiütésére használatos.
Fája sárgásvörös vagy barna, színe miatt a bútoriparban előszeretettel alkalmazzák.

A meggy gyógyhatásai, leírása Bálint Gazda oldaláról:

Meggy, a gyógyító: mire jó?

Kevés országban esznek annyi meggyet, mint Magyarországon. Szeretjük befőttként, aszalva, lepényben és levesben, de még firssen isszívesen elfogyasztunk fél kilónyit ebből a bordó csonthéjas gyümölcsből. Gyógyhatásról ugyanakkor keveset tudunk. Miért gyógynövény a meggy?

A meggynek a cseresznyéhez képest magasabb a sav- és antocianin tartalma. Íze a nagyon savanyútól a mézédesig minden variációban előfordul, színe legtöbbször sötétpiros, leve egyes fajtáknál erős színező hatással rendelkezik.

Természetesen piros

A meggy piros színét antocianin festékanyagok okozzák, amelyek erős antioxidáns tulajdonsággal bírnak. A rendszeres meggyfogyasztás segít az immunrendszer egészségének megóvásában, megelőzhetők vele a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések. A festőlevű meggyfajták színanyagát természetes ételszínezékként is hasznosították. A környezettudatos és egészséges életmód igényének terjedésével a meggy újabb aranykorhoz közelít: textilfestéknek, ételszínezéknek és gyógyszerek védőbevonatának készítéséhez is egyre többször alkalmazzák a piros gyümölcsöket.

Izomláz ellen

Az antocianinok nem csupán a káros oxidatív folyamatokban keletkező vegyületek lebontásában játszanak szerepet, de tudósok bebizonyították, hogy a cukor lebontásához szükséges inzulin hormon termelését is kedvezően befolyásolják. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása miatt egyébként sportolók a meggylevet isznk, ha izomláz kínozza őket egy-egy komolyabb edzés után.

Gyógyuljunk meggyteával

A meggy gyümölcse és termésszára is tartalmaz vírusölő és antibakteriális hatóanyagokat.
A meggyszár forrázásával készített tea kiváló gyógyszer megfázásos megbetegedések ellen, csillapítja a köhögést. Meggykivonat pedig szinte minden modern kozmetikai krémben, masszázskrémben megtalálható, mivel komplex gyümölcssav tartalma frissíti a bőrt és segít az elhalt hámréteg eltávolításában.

És még egy cikk a mindmegette.hu oldalról:

A meggy szárából gyógytea készülhet, magjából fantasztikus melegítő párna, levelét régen pipadohánynak használták, gyantáját görcsoldóként ismeri a népi gyógyászat, a meggy fája pedig gyönyörű bútoralapanyag.

Meggytörténelem

A meggy származási helye Eurázsia, már az ókori görögök és rómaiak is kedvelték, bár nem tudjuk pontosan, mikortól különböztetik meg a cseresznyétől. Honfoglaló eleink bizonyíthatóan ismerték a meggyet, hazánkban - csakúgy mint Európa többi részén -  a 15-17. századra lett népszerű. A Somogymeggyeshez hasonló településnevek és a személynevekben való megjelenés (Medgyesi) is alátámasztja, hogy kedvelt gyümölcs volt már több száz évvel ezelőtt, bár kezdetben inkább a vadmeggy és a cigánymeggy volt közismert.

A meggyhez jól illik a vanília és a mandula is

Meggyes ismeretek

Fehér színű, apró virágai áprilisban nyílnak. Nyár elejétől érik, csonthéjas termésű, bordó színű. Leve erősen fest.

A meggy latin neve Prunus cerasus, a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, így rokona nemcsak a cseresznye, de az almafélék, a barack és a szilva is. Savanyú cseresznyeként is ismerjük.

Érdekes, hogy külföldön kevésbé népszerű, mint hazánkban, ott elsősorban ipari gyümölcs, nyersen alig fogyasztják. Az egy főre eső éves meggyfogyasztás itthon mintegy 5 kg, ezzel a világ élvonalába tartozunk. Meggytermesztésben Oroszország és Lengyelország vezet, mi a hetedik helyen állunk.

A legfinomabbnak sokan a Pándy meggyet tartják, legismertebb fajtái a Meteor, a Csengődi csokros, a Favorit, a Kántorjános, a Debreceni, az Érdi bőtermő és az Újfehértói fürtös, valamint a Balaton.

Miért jó a meggy?

Nem csak finom, de igazán egészséges is a meggy!
100 gr meggy energiatartalma kb. 213 kJ/51 kcal. 85%-a víz. C-vitamin tartalma 12 mg/100 gramm. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Vasat, kalciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Serkenti az idegek működését. Emésztést segítő hatását nagy mennyiség nyers fogyasztása esetén tapasztalhatjuk.

Vízhajtó, serkenti a veseműködést, segíti a vitaminok felszívódását. Nagyon sok A-vitamint és szerves savat tartalmaz. B-vitaminban is gazdag, antioxidánsként ismerjük. Vérszegénység ellen is kiváló.

Meggy a tányérban

Készülhet belőle meggyleves, kompót, befőtt, gyümölcslé. Tehetjük gyümölcsturmixokba, gyümölcssalátákba. Ismerjük a meggyszószos marhahúst, valamint húsokat is megtölthetünk vele, de lassú tűzön együtt is sülhet más gyümölcsökkel és húsokkal.

A legtöbb meggyet süteményekben, édességekben fogyasztjuk, kihagyhatatlan a meggyes pite és a meggyes rétes, de a mákkal is nagyon jól harmonizál.

Isteni a meggyszörp és a meggylekvár is, de készülhet belőle bor, rumos meggy, sőt a meggypálinka a legnemesebb párlatok közé tartozik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

IDŐJÁRÁS