TEACSERJE - Camellia sinensis

Theaceae/Teafélék családja

Egyéb elnevezései: kamélia, tea, kínai teacserje

A Kínából és Indiából származó teacserje a 20 m magasságot is elérheti, de a teaültetvényeken metszik, hogy ne haladja meg a 1,5 m-t. Dúsan elágazó örökzöld levelei váltakozó állásúak, lándzsa alakúak, finoman fűrészelt szélűek, bőrneműek. Virágaik fehérek és illatosak, a termése: tok.

FELHASZNÁLT RÉSZEI
A leveleket hasznosítják, zöld vagy fekete teaként, aszerint, hogy hogyan dolgozzák fel. A tealeveleket egész évben szedik, leggyakrabban kézzel. A levelek aromája, minősége fentről lefelé csökken: a csúcsi és a fiatal levelek illatosabbak, mint az alsó, kifejlett, idősebb levelek. A teát forrázatkén fogyasztják, magában vagy egyéb növényekkel (menta, citrom) keverékben, de előállítanak belőle gyógykészítményeket is (por, kivonatok stb.)

HATÓANYAGA
A teacserje legfontosabb összetevői a purinbázisok (2-4%), amelyeknek serkentő hatásuk van a központi idegrendszerre (koffein), de tartalmaz polifenol vegyületeket, amelyek összehúzó hatásúak, fenolsavakat, flanonoidokat és főleg katechint, amelynek antioxidáns tulajdonságai vannak.
Illatát, aromáját a szerves savészterek adják. Színe és fanyar íze a cseranyagoknak és azok átalakulási termékeinek köszönhető. A tealevelek ezenkívül tartalmaznak még ásványi anyagokat (króm, kalcium, magnézium, mangán, vas, réz, cink, fluor), továbbá C-, B2-, D- és K-vitamint.

A legújabb kutatások kimutatták a teában lévő polifenolok antioxidáns tulajdonságainak rákbetegségek megelőzésében játszott szerepét. E vegyületek az urokináz nevű enzim működésének gátlásával fejtik ki hatásukat. A FAO "Tea és egészség" elnevezésű programja foglalkozik a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, a szájüregi betegségek és a teafogyasztás közti kapcsolattal.

GYÓGYHATÁSA
Kimutatták, hogy a tealevelek serkentő hatása elsősorban a koffeinhez (2,5-5,5%) kötődik. Társvegyülete, a teofilin értágító és vizelethajtó hatású. anioxidáns tulajdonságait a levelekben lévő polifenoloknak köszönheti. A teaivás fontos szerepet játszik a szervezet folyadékháztartásában.

FELHASZNÁLÁSA
A teacserjét hagyományosan belsőleg a hasmenés tüneti kezelésére és serkentő tulajdonságai miatt a kóros soványság leküzdésére alklalmazzák. Kiegészítő szerként a fogyókúráknál is használják a súlyfelesleg "ledolgozásához", mert jó hatással van a vese kiválasztására. Külsőleg fájdalomcsillapítóként és bőrbetegségekre viszketésenyhítőként ajánlott.

FIGYELMEZTETÉS!
Vannak, akik túlságosan érzékenyek a koffein hatására, nekik ajánlott, hgoy délután 5 óra után ne fogyasszanak teát - így elkerülhetik az álmatlansági problémákat. Mindazonáltal a teában 2-3-szor kevesebb koffein van, mint a kávéban, és úgy tartják, hogy ezt jobban elviseli a szervezet. Meg kell jegyezni, hogy a koffein alapú készítmények a doppingtermékek listáján is szerepelnek.

ALKALMAZÁSA
Belsőleg
Kóros lesoványodás (aszténia), súlyfelesleg
Teaforrázat: 1 kávéskanál fekete vagy zöld teát tegyen 1 csésze forrásban lévő vízbe, és 10 percig hagyja ázni. Napi adag 2 csésze.
Kapszula: (150 mg portartalmú): 1 db naponta 2 alkalommal.
Vizes vagy szeszes kivonat: naponta 1 filteres tasak 1 nagy vizespohárban áztatva.

Ha a tünetek nem múlnak el, forduljon orvoshoz!


Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK